TEST DRIVE<>
032019<><>

Antec Torque

U očima posmatrača

Kao ljudska bića, hteli mi to da priznamo ili ne, privlače nas vizuelno ubedljive stvari. Dobar industrijski dizajn kombinuje vizuelni utisak sa mehanikom i/ili makar prividnom funkcionalnošću. Kako se stoni PC računari danas „događaju” pre svega entuzijastima i gejmerima, otvorena su vrata dizajnerskoj slobodi. Nažalost, nekonvencionalna rešenja uglavnom budu nefunkcionalna, a ponekad i ružna i smešna. Antec Torque jedan je od svetlijih primera ubedljivog dizajna, solidne mase, čvrstine i funkcionalnosti. Ograničene, naravno.

Kutija je dvostruko veća od ambalaže kućišta sličnih gabarita, što služi za zaštitu „kućišta” i da opravda cenu. Kućište smo ovde namerno stavili pod navodnike jer, iako je projektovan da ugosti računar, Torque je skulptura moderne umetnosti izrađena kombinacijom aluminijuma i kaljenog stakla koja pre izgleda kao neki antigrav ili transformer, nego kućište koje, u najboljem slučaju, može da se klasifikuje kao poluotvoreno.

Osnova nije izrađena od lima, već od tri milimetra debelih komada aluminijuma koje je CNC mašina oblikovala i čija završna obrada i anodizacija ostavljaju izuzetno ubedljiv utisak. Osnova je crvene (crimson) boje, dok je spoljni oklop finiširan crno-sivo (gunmetal). Bukvalno svaki komad može da se odvoji kako bi se olakšala montaža komponenata i sprovođenje kablova i delova cevovoda. Crni valjčani odstojnici vezuju ono što bi trebalo da su bočne stranice ovog futurističkog oklopa sa komadom kaljenog stakla. Sve stranice fiksiraju šrafovi sa velikom glavom, koji se zatežu imbus ključem, što dodatno pojačava „industrijski” utisak.

Iako je sasvim stabilno, zbog oblika i „stava”, Torque je nagnuto napred i, dok je prazno, lako će se parkirati na „nos” ako ga neko slučajno zakači malo jače. Panel sa konektorima nalazi se u vrhu prednje stranice i sadrži samo par konektora, ali modernih. Uz dva USB 3.0 tu je i jedan po USB 3.1 tip C standardu, kao i audio-konektori, ali i zvučnik (biper) koji se nalazi u sredini. Novi logo proizvođača nalazi se na „čelu” i, naravno, svetli.

Posledica konstrukcije jeste potpuno otvoren i neopstruisan prostor. Torque podržava E-ATX format, te će u njega moći da se smeste ozbiljne radne i igračke zveri bazirane na mnogojezgarnim procesorima, sa kamarom memorije. Ukoliko nađete grafičku kartu dužine 450 milimetara, nećete imati problema. Hladnjak za procesor visine 215 milimetara, takođe. Napajanje takođe raspolaže sa celih 450 milimetara, pa pustite mašti na volju za veličinu i „razvoz” kablova. Jedino je prostor za uređaje za skladištenje podataka platio cenu otvorenog dizajna. Proizvođač je predvideo samo otvore za po jedan uređaj formata 2,5 odnosno 3,5 inča. Ovo jeste malo, ali ćete sigurno čudovište smešteno u ovaj egzoskelet opremiti sa barem dva M.2 uređaja, jer su em brzi, em „kulji”.

Razmak između prednje i gornje strane i prostora za matičnu ploču iznosi oko 115 milimetara, što ostavlja mogućnost za igranje veličinama (debljinom) radijatora i rasporeda ostalih komponenata vodenog hlađenja. Ovako skupo, ekstravagantno i otvoreno kućište praktično zahteva vodeno hlađenje, a podržana su dva 360 radijatora, što polako postaje standard. Voleli bismo da se proizvođač potrudio da na gornjoj stranici obezbedi podršku za 480 radijator, jer za to ima prostora. Ovako ćete morati da uzmete u obzir komad aluminijuma koji će blokirati jedan od ventilatora ili da koristite odstojnike, za šta, doduše, ima dovoljno prostora. Iako je prostor praktično otvoren, aluminijum prekriva direktan dotok vazduha. Nekoliko centimetara sa svih strana će ovaj, uslovno rečeno problem, lako kompenzovati.

Očekivano, nema ugrađenih ventilatora jer potencijalni kupac sigurno ima sopstvenu viziju sistema i vrste i tipa ventilatora koji se u nju uklapaju.

Antec Torque nije kućište, već izjava, kako proizvođača tako i kupca. Iako nije originalno i postoje slični modeli, ima šta da ponudi, pre svega onima koji na velikim događajima žele da privuku pažnju, kao i onima koji žive od sastavljanja i prezentacije vizuelno ubedljivih mašina. Činjenica da svi delovi mogu da se odvoje ostavlja mogućnost modovanja dodavanjem panela, stakala, pleksija ili bilo kakvih asesoara, uz to da kućište može da se vrati na fabričko stanje. Za većinu kupaca, bez obzira na tržište, cena od oko 350 evra znači da će ovo kućište, čak i uživo, moći da gledaju samo sa distance. Prednost ovog modela je što je dostupan na našem tržištu, pa ako imate želju i skupite novac...

Danilo LUKINOVIĆ

 
AMD Radeon VII
Antec DA601 Dark Avenger
Antec Torque
Šta mislite o ovom tekstu?
Gembird UHB-CR3IN1-01 i UHB-CR3-02 čitači kartica
Crucial Ballistix Sport 2 × 8 GB DDR4-3000
Logitech K375s Multi-device Keyboard
Denver TSP-305 Bluetooth trolley speaker
Asus ZenBook Pro 14 (UX480F)
Jabra Elite 45e, Elite 65t i Elite 65e
Samsung QE65Q900R QLED
Nikon D3500
Prestigio Roadrunner 527DL
TP-Link LB100 Smart WiFi LED Bulb
Smanos X330 3G/WCDMA Alarm System

Osnovno:
1 × 3,5” + 1 × 2,5” HDD/SSD, 2 × USB 3.0, 1 × USB-C, audio konektori
Ventilatori:
mogućnost ugradnje 6 × 120 mm
Ostalo:
podržava E-ATX, ATX, Micro-ATX, Mini-Itx standard, gotovo neograničen prostor za smeštaj komponenata, mogućnost uklanjanja svakog komada aluminijuma za lakšu montažu komponenata, bočne stranice od kaljenog stakla
Proizvođač:
Antec
Kontakt:
Mid9
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera