LAKI PINGVINI<>
112018<><>

yEd 3.18.1.1

Izrada grafikona i dijagrama

Na stranama posvećenim slobodnom softveru najčešće predstavljamo programe koji su izdati pod nekom od opensource licenci. Ipak, nije redak slučaj da neka aplikacija, iako nema slobodno dostupan izvorni kod i mogućnost njegove izmene, dospe među pingvine zahvaljujući svom kvalitetu i mogućnostima. Jedan takav je i alatka za izradu i uređivanje grafikona i dijagrama pod kriptičnim imenom yEd.

Ovaj proizvod nemačke kompanije yWorks baziran je na široko rasprostranjenoj Javi, ali moramo odmah na početku da kažemo da se uopšte ne primećuje famozno usporavanje i „malaksalost” tokom rada. Štaviše, pokretanje i sam rad su poprilično živahni i sa dobrim odzivom (računar sa osam gigabajta memorije). Ukoliko su naši utisci dovoljni da vas ubede, krenite sa instalacijom, a ukoliko ovog programa nema na repozitorijumima vaše distribucije, sa sajta firme možete preuzeti instalacione pakete za većinu modernih sistema. Korisnici Linuxa mogu da biraju između instalacione skripte sa uključenom Javom ili samog .jar paketa koji mogu da pokrenu ukoliko na sistemu već imaju instaliranu adekvatnu verziju Jave. Napomenućemo da autori preporučuju (a i sam program će vas prilikom pokretanja obavestiti) da se koristi Oracle implementacije JRE mašine, ali smo je mi testirali sa OpenJDK verzijom bez problema. Takođe, postoji i online verzija koju nismo testirali.

Nakon pokretanja programa sačekaće vas prozor dobrodošlice koji nudi izbor između izrade novog dokumenta, otvaranje postojećeg ili pokretanja primera koji će vam ukratko prikazati najosnovnije mogućnosti programa. Nakon izvršenog izbora dobijate pristup radnom prozoru i možete da počnete sa radom. Gornji deo radnog prozora sadrži klasičnu liniju sa padajućim menijima ispod koje je glavna traka sa ikonicama najčešćih alatki i prečica. Uz levu i desnu ivicu prozora su prozori koji sadrže detalje o tekućem projektu, kao i prečice do elemenata koje koristimo prilikom izrade.

Podrazumeva se da program namenjen izradi i uređivanju grafika i dijagrama ima sve ono što je potrebno da se posao obavi jednostavno, relativno brzo i efikasno, pa se to odnosi i na yEd, a pošto bi bilo nezahvalno nabrajati sve funkcije pomenućemo samo ono što ovaj program izdvaja od ostalih iz iste kategorije. Pre svega, yEd pokriva širok dijapazon tipova dijagrama i grafika pa je moguće izraditi jednostavne prikaze procesa ili algoritama, kao i kompleksne šeme računarskih mreža ili elektronskih sklopova. Takođe, možete radove započeti „od nule” ili upotrebiti neki od ponuđenih layouta koje naknadno prilagođavate svojim potrebama i popunjavate željenim podacima. Još jedna zanimljiva mogućnost ovog programa jeste i One-Click layout kojom je moguće kompleksne dijagrame automatski složiti u jednostavniju konfiguraciju. Drugim rečima, ne morate mnogo obraćati pažnju prilikom slaganja elemenata pošto ovom opcijom program sam pokušava da optimizuje i sredi grafički prikaz dijagrama ili grafika. Vrlo korisna i zanimljiva opcija.

Sve u svemu, jedina stvar koja može da se prebaci programu kao što je yEd je to što nije opensource, a na sve ostalo zamerke nemamo.

Goran STRIČIĆ

 
Ubuntu 18.10
TrueOS 18.03
qimgv 0.7
yEd 3.18.1.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Linkit Smart 7688 Duo
Arduino: DIY – Digitalna vaga
Laser i detektor

Platforma:
GNU/Linux, Windows, MacOS
Licenca:
vlasnička
Veličina:
38 MiB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .yworks .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera