TEST PLAY<>
121998<><>

Pro Pinball: Big Race USA

Znajući da „Empire Interactive” priprema novu simulaciju flipera iz serije Pro Pinball, razmišljali smo da li je uopšte moguće napraviti kompjutersko izdanje flipera drastično bolje od The Web i Timeshock!. Eventualno bi zahvaljujući 3D karticama simulacije flipera mogle da dožive novu renesansu, tako što bi se prešlo na trodimenzionalno skrolovanje tabli. No, takav razvoj događaja malo je verovatan zato što su skrolujući fliperi zamorni za oči, i onemogućavaju igrača da se usredsredi na kretanje same loptice. Sa takvim dilemama startovali smo treći fliper u seriji Pro Pinball po imenu Big Race USA. Ispostavilo se da smo delimično u pravu.

Big Race USA, ili kako ga sami „Empireovci” od milošte zovu BRUSA, tematski je vezan za automobilske trke, ali ne bilo kakve, već one nelegalne koje zaljubljenici u velike brzine organizuju na običnim putevima širom sveta, oslobađajući tako sebe viška adrenalina i ugrožavajući ostale učesnike u saobraćaju (setite se samo tzv. „srpskog ruleta”). Ova pojava je naročito rasprostranjena u Sjedinjenim Američkim Državama, što je uz solidnu dozu komike prikazano u filmskom serijalu Trka Kenonbol koji je na jednom mestu okupio mnoge poznate holivudske zvezde s početka osamdesetih godina. Možda zvuči smešno kada se kaže da u jednoj simulaciji flipera postoji glavni junak, ali to je u ovom slučaju sasvim tačno. Zvezda trećeg Pro Pinballa je mali žuti taksi koji kreće iz Njujorka za San Fancisko da bi se tamo pridružio učesnicima trke od zapadne ka istočnoj obali SAD-a. Na tom putu treba da prođe kroz šesnaest velikih gradova, da pokupi i preveze što više putnika i da izbegava policiju i suparnička vozila koja su se takođe uputila ka San Francisku.

Novine koje donosi BRUSA teško se uočavaju na prvi pogled, ali ni slučajno nisu zanemarljive. Prosečan igrač će prvo primetiti da na kompakt disku više nema audio trekova. Kompletna muzika nalazi se u obliku semplovanih fajlova koje kompjuter poziva i obrađuje u zavisnosti od situacije u toku partije. Na ovaj način eliminisano je neprijatno zastajkivanje igre koje je bilo posledica sporosti CD-ROM uređaja u trenucima kada je trebalo preći sa jednog audio treka na drugi. Smenjivanje muzičkih tema sada je savršeno glatko i praktično neprimetno. Razume se, to se odrazilo i na hardverske prohteve koje ima ova igra. Na minimalnoj konfiguraciji koju vidite u igrometru, igranje jeste izvodljivo, ali je u tom slučaju potrebno isključiti sve što se isključiti može. Za pravo uživanje u optimalnim uslovima (recimo, rezolucija 1024 x 768, „high color”, 44 kHz audio sempling i uključeni svi propratni efekti i animacije), neophodan je Pentium najviše klase sa minimum 64 MB RAM-a. Ukoliko pak želite „high end” performanse (rezolucija se može podići do 1600 x 1200 u punom koloru), P/II vam ne gine. Druga velika novost je mogućnost dvoboja između igrača čiji su kompjuteri vezani u lokalnu mrežu ili na Internet. Za takvo igranje (Head-to-Head) postoje posebna pravila, a to znači da jurnjava za što većim brojem poena nije jedini način da se protivnik pobedi.

Fliperi iz serije Pro Pinball poznati su po tome da igračima dozvoljavaju da menjaju skoro sve sistemske parametre koji imaju značaj tokom odigravanja partije. Neki od njih se lako mogu promeniti preko posebnog menija, dok je za druge neophodno posedovati originalno uputstvo. BRUSA je po tom pitanju još fleksibilniji od svojih prethodnika, tako da je sada moguće menjati osobine samih elemenata na tabli. Npr. moguće je regulisati jačinu udarca papučica, podesiti uglove nagiba svih rampi, definisati zaprljanost i pohabanost površine table i odbojnih elemenata, menjati osobine kuglice itd. Za kuglicu su vezana dva izvrsna efekta. Prvi je „motion blur” efekat koji blago zamagljuje kuglicu kada ona postigne veliku brzinu, a drugi je „ball rolling display”, koji površini kuglice dodaje sasvim mala oštećenja (npr. ogrebotine) koje ne utiču na dinamiku kretanja, ali doprinose njenom realnijem izgledu (u pravim fliperima ne postoji apsolutno savršena kuglica).

Ako se isključivo ograničimo na poređenje tabli, možemo konstatovati da je Big Race USA za nijansu slabiji od Timeshocka!. Skoro sva akcija se odvija pri vrhu flipera gde se nalaze najznačajnije mete i rampe koje treba gađati. Dizajn table nije toliko maštovit kao u slučaju Timeshocka!, ali zato postoje „protivnici” (Monster Truck, Sports Car, Police Car, Hot Rod i Mini-Beetle) čije će vam iznenadno pojavljivanje na tabli zagorčavati život. Mini-igre i stalne animacije na „dot matrix” displeju se podrazumevaju.

Big Race USA jeste doneo veliki broj novina i poboljšanja u odnosu na prethodne igre, ali se ništa od toga ne može smatrati revolucionarnim. Programeri „Cunning Developmentsa”, koji stoje iza sva tri flipera, trebalo bi dobro da isplaniraju sledeći potez. Štancovanje tabli u beskraj i uporno insistiranje na principu „jedna igra - jedna tabla”, može im se vrlo lako obiti o glavu. Za eventualni četvrti nastavak morali bi da smisle nešto zaista originalno, ako misle da Pro Pinball serija održi visoki renome. Naravno, ovo što je rečeno ne treba da shvatite kao antireklamu za Big Race USA. To je još jedna izvanredna simulacija flipera koja će vas zabaviti u podjednakoj meri kao i The Web ili Timeshock!.

Slobodan MACEDONIĆ

 
Half-Life
Age of Empires Expansion: The Rise of Rome
Fallout 2
Barrage
Sin
Grim Fandango
F-16 Multirole Fighter / MiG-29 Fulcrum
Klingon Honor Guard
Warhammer 40000: Chaos Gate
Chessmaster 6000
Pro Pinball: Big Race USA
Šta mislite o ovom tekstu?
Western Front
Grand Touring

ŽANR:
simulacija flipera
PLATFORMA:
P/90, 16 MB RAM-a
MEDIJUM:
1 kompakt disk

Još jedna fenomenalna Pro Pinball tabla. Gomila unapređenja...
...ali nijedno od njih nema suštinski karakter.

87

Oficijelni softver dobili smo od firme „Empire Interactive”
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera