TEST PLAY<>
121998<><>

Barrage

I pored izuzetno dobre ponude kompleksnih 3D igara koje su sa razvojem akceleratorskih karti prosto eksplodirale u punom sjaju, već duže vreme oseća se nedostatak klasične pucačine u Terminal Velocity stilu. Sve prisutnija tendencija da se igre svih žanrova pakuju u 3D ruho stvorila je priličnu zbrku u kojoj je sve teže pronaći jednostavnu pucačku simulaciju letenja lišenu svih komplikovanih elemenata upravljačkih ili strategijskih igara. Mada se radi o relativno zastarelom žanru akcionih igara i danas postoji veliki broj onih koji čeznu za igrom koja pleni suvom akcijom, u kojoj neće imati potrebu da vode računa o resursima ili kojekakvim „administrativnim” problemima. Srećom, i na njih neko misli.

Poslednja igra iz distributerskog programa firme „Activision” u svim navedenim stavkama ide korak dalje. Zato se pripremite na žestoku akciju u prelepom 3D ambijentu i zaboravite na gorivo, municiju, oštećenja i druge tričarije. Naoružajte se dobrom palicom (za igru, naravno), odvrnite zvučnike do panja i spremite se za totalno opuštanje kroz frenetično raspucavanje u virtuelnom svetu igre Barrage. U svojoj ultra brzoj borbenoj hover letilici kroz pet različitih ambijenata (prerija, tunel, kanjon, Čikago i okean) razbijaćete sve što vam se dopadne pod nišan. Protivničke letilice, kopnena vozila, stacionarna oružja i podvodni kompleksi samo su deo inventara koji treba pretvoriti u prah i pepeo (tj. mulj ukoliko ste ispod vode). Pri tome, jedini ograničavajući faktor je vreme za koje treba ispuniti misiju i otvoriti vrata za naredni nivo. Dakle, nema tu mnogo filozofiranja, pa se celokupan princip igranja svodi na stari dobri fire taster i brze reflekse.

Upravljački interfejs je uprošćen, ali i pored toga postoji popriličan broj komandi koje treba upamtiti. Pored dva osnovna tastera za pucanje (primarno i sekundarno naoružanje), postoji desetak tastera za upravljanje. Dok vam se prsti dovoljno ne uvežbaju, upravljanje letilicom ličiće na jahanje divljeg mustanga, zbog čega će nekoliko minuta, koliko imate na raspolaganju za prelazak prvog nivoa, prolaziti brzo kao da se radi o sekundama. Iz tog razloga, od upravljačkih sparava troosovinski džojstik predstavlja najrazumniji izbor. U toku igre moguće je menjati pogled kroz tri ugla, zumirati i udaljavati predmete, uključivati i isključivati Head-Up Display (HUD) i manipulisati teksturama.

Najveći deo pozitivnog utiska Barrage duguje intenzivnoj akciji zbog koje najčešće nećete ni primetiti sjajna grafička rešenja. Izuzetno realističan ambijent se mirne duše može porediti sa onim iz Incominga (da ne bude zabune, radi se o potpuno različitom tipu igara koje poredimo samo sa aspekta tehničkih karakteristika). Spektakularne eksplozije i druga pirotehnika, grafika na nivoima koji se odvijaju pod vodom, odlična AI rutina i multiplayer mod su najsavršeniji elementi igre koji je čine toliko primamljivom. Posebno se treba osvrnuti na ponašanje neprijatelja u toku borbe. Napredni engine omogućio je modifikaciju stila borbe protivnika u zavisnosti od aktivnosti i preciznosti igrača. To znači da ukoliko bolje igrate utoliko će neprijatelji biti agresivniji (savetujemo vam da nađete neku zlatnu sredinu). Protivnici su brojni i raznovrsni a razlikuju se po stilu borbe i slabim tačkama. Multiplayer mod sa maksimalno osam igrača može se ostvariti preko Interneta, modemskim, serijskim i mrežnim povezivanjem.

Grafički prikaz se podešava kroz pet različitih nivoa detaljnosti, u zavisnosti od snage procesora koji imate na ploči. Srećni vlasnici PII mašina sa taktom od 400 i više megaherca i odgovarajućom 3D karticom imaće mogućnost da uživaju u spektaklu sa rezolucijom 1280x1024 tačaka. Barrage je najavljen kao igra čiji kod koristi sve prednosti Voodoo 2 kartica i, verujte zaista je tako - grafika je više nego sjajna. Vlasnici sporijih kompjutera moraće da se odluče za neki od kompromisnih režima, ali to ne treba previše da brine s obzirom da i sa najmanjim brojem detalja igra izgleda sasvim pristojno. Postoji podrška za 3D surround ozvučenje sa korišćenjem čak 64 kanala samo za zvučne efekte, mada u tom slučaju nema značajnije razlike u odnosu na standardni režim sa 32 kanala.

Nije ni malo lako dati neki konkretan savet za efikasnije prelaženje nivoa. S obzirom na full 3D izvođenje i prilično prostrana bojišta, jedino na čemu treba raditi jeste otkrivanje šeme za najbržu eliminaciju protivnika. I upravo je u tome skoncentrisan sav princip uspešnog igranja, a važnost otkrivanja šemi najbolje ilustruje podatak po kome je jednom od beta testera Barragea trebalo čak 30 sati igranja da pređe samo jedan svet, doduše na najtežem nivou. Diskutabilno je da li ovakvo rešenje okarakterisati kao prednost ili manu, mada bi možda bilo bolje da je ostavljeno više vremena za uživljavanje u ambijent i slobodno „letuckanje” unaokolo. U mane bi se mogao svrstati i nedostatak podrške za džojped. Manevarske sposobnosti hovera kojom upravljate nisu naročito impresivne, pa sa protivničkim letilicama možete imati velike probleme, što na momente kvari utisak.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Half-Life
Age of Empires Expansion: The Rise of Rome
Fallout 2
Barrage
Šta mislite o ovom tekstu?
Sin
Grim Fandango
F-16 Multirole Fighter / MiG-29 Fulcrum
Klingon Honor Guard
Warhammer 40000: Chaos Gate
Chessmaster 6000
Pro Pinball: Big Race USA
Western Front
Grand Touring

ŽANR:
pucačka igra
PLATFORMA:
P/133, 32 MB RAM-a
MEDIJUM:
1 kompakt disk

Grafika, AI rutina. Akcija koja diže nivo adrenalina.
Nešto složenije kontrole. Nedostatak originalnosti.

84

Oficijelni softver dobili smo od firme „Activision”
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera