TEST PLAY<>
121998<><>

Warhammer 40000: Chaos Gate

Warhammer 40K prati dešavanja u dalekoj i mračnoj budućnosti. Velikim interplanetarnim prostranstvom sa nazivom Imperia vlada eterično biće Imperator. Zaštita svih planeta Imperije sprovodi se pomoću većeg broja redova Svemirskih marinaca. Svemirski marinci organizovani su po principu romanskih legija uz duboka religiozna ubeđenja. Najbrojniji red Svemirskih marinaca su ultramarinci. Noseći oklope ultramarin plave boje i poštujući odredbe svog kodeksa (skup pravila i zakona reda), ultramarinci ratuju u Impreratorovo ime širom vaseljene. Jedna od najvećih pretnji čistoći i duhovnosti ovih svemirskih vitezova je iskušenje. Stalne kontrole mladih ratnika vrše iskusni heroji i spiritualne vođe sa nazivom poglavari (chaplain). Marinac koji ne odoli nekom iskušenju može završiti kao sledbenik nekog od bogova Haosa. Na taj način izdaje Imperatora i proglašava se jeretikom. Postoji mnogo sledbenika Haosa koji su mutirani i ekvivalentno dobri ratnici. Iz košmarnih dimanzija Haos ratnici dobijaju razne darove i mutacije, kao i pomoć fantastičnih i krvožednih bića.

Chaos Gate je klasična potezna, taktičko-strateška igra na nivou odreda ili bataljona. Pravljenje kompjuterske verzije i sažimanje kompleksnih pravila Warhammera je mukotrpan posao. Deo „Minscapea”, „SSI” zadužen je za produkciju i dizajn stateških igara. Naravno, pri samom pomenu imena firme vezuje se poznati Five stars serijal strategija. U izradi igre korišćen je prilično modifikovan engine igre Epic 40K: Final Liberation. Iz glavnog menija možete odabrati nekoliko opcija: kampanju, pojedinačne misije ili proizvoljan scenario. Pojedinačne misije predstavljaju svaki nivo kampanje, ali uz pristup većem broju timova i boljem oružju. Proizvoljan scenario dopušta vam kreiranje nivoa sa generatorom mape. Posle određivanja nekoliko parametara (vrsta terena, količina protivnika, specijalne građevine, broj heroja itd) možete igrati svoj nivo. Ovo je veoma korisna opcija, jer svaki put možete igrati na drugačijoj mapi. Kampanja vas postavlja u ulogu komandanta nekoliko timova ultramarinaca. Naređenja dobijate od kapetana Krigera i vodite svoje trupe u krstaški pohod istrebljivanja snaga Lorda Haosa Zymrana. Cilj Zymrana je zaboravljeni artefakt, koji će mu nesumnjivo omogućiti ogromnu moć.

Štab ultramarinaca je ogroman hram. Kada pročitate zadatak misije na glavnom monitoru hrama, vreme je da odaberete vozila ili timove ljudi. Vozila dobijate tek u kasnijim misijama i na raspolaganju su vam: Rhino (oklopni transporter trupa), Predator (Rhino sa dodatom kupolom i laserskim topom), Land Speeder (veoma brzo vozilo za dve osobe, lebdi iznad terena tako da mu težak teren nije problem) i Drednaught (smrtno ranjen Svemirski marinac postavlja se u školjku ogromnog robota kojim upravlja). Ljudstvo se sastoji iz pet Tactical odreda i po jednog Terminator, Assault i Devestator odreda. Tactical odredi su osnovne grupe Svemirskih marinaca i svaki odred ima svog kapetana. Assault tim poseduje sem klasičnog naoružanja i mogućnost nošenja energetskog mača, sekire ili rukavice. U borbu idu sa raketnim motorom pomoću koga mogu skočiti duboko iza neprijateljskih linija. Devestator tim je opremljen unapređenim verzijama osnovnog oružja i više članova može nositi teško naoružanje. Terminator odred sadrži najbolje ratnike i sa najkvalitetnijom opremom. Da bi običan marinac dobio mogućnost učestvovanja u ovakvima odredima, mora steći orden Crux Terminatus. Terminatori nose teške oklope i opremljeni su oružjem koje se uglavnom postavlja na vozila (teški topovi, laseri, mitraljezi). Težak oklop im umanjuje pokretljivost na terenu. Ostvarujući iskustvo u bitkama, marincima rastu iskustveni poeni i osnovni parametri, tako da imaju pristup boljem i razornijem naoružanju. Pored timova, u određenim misijama možete voditi specijalne karaktere ili heroje. To su: Librarian (koji koristi 22 različite psihičke moći i čarolije), Techmarine (koji dobro barata računarima i naprednom tehnologijom), Chaplain (spiritualni vođa marinaca podiže moral trupama u borbi), Apothecary (može na terenu lečiti povređene marince) i kapetan (komanduje svim odredima Svemirskih marinaca, ujedno najhrabriji i najmoćniji marinac).

Tehnička izvedba igre je kvalitetna i precizna, ali ipak zaostaje za igrama novijeg datuma. Po instalaciji igre morate nadgraditi DirectX na 6 verziju, ali se ne koristi njegov glavni adut, Direct3D komponenta. Približno srodna igra taktičko-strateškog oblika i tematike je Incubation. Tamo je atmosfera potezne igre dovedana do maksimuma, dok Chaos Gate više podseća na simulaciju stone igre nego na ozbiljnu kompjutersku strategiju. Teren se sastoji iz više nivoa, koje igrač može smanjivati ili povećavati po nahođenju. Ipak, ponekad je presudno dobro pregledavanje svakog dela terena zbog skrivenih neprijatelja. Pošto svaki lik u igri ima određen LOS (Line of Sight), ne postoji nikakva indikacija da vam je neprijatelj blizu, ako ga marinac ne vidi. Program poseduje izuzetno kvalitetnu AI rutinu i nije lak protivnik. Svaki Haos ratnik „uči” na primeru stradalog člana tima i deluje drugačije. Veliki problem predstavlaju demoni koje čarobnjaci Haosa prizivaju u pojedinim misijama. Skoro su neuništivi i oklop vaših sirotana probijaju kao buter. Muzičke teme su u duhu igre. Očigledno su programeri fanovi Karla Orfa, pošto je većina tema u stilu O Fortune opere „Carmina Burana”.

Informacije o figurama za Warhammer u našoj zemlji možete dobiti na tel. 011/450-460.

Branislav BABOVIĆ

 
Half-Life
Age of Empires Expansion: The Rise of Rome
Fallout 2
Barrage
Sin
Grim Fandango
F-16 Multirole Fighter / MiG-29 Fulcrum
Klingon Honor Guard
Warhammer 40000: Chaos Gate
Šta mislite o ovom tekstu?
Chessmaster 6000
Pro Pinball: Big Race USA
Western Front
Grand Touring

ŽANR:
strateška igra
PLATFORMA:
P/90, 16 MB RAM-a
MEDIJUM:
1 kompakt disk

Kvalitetna kompjuterizacija taktičkih borbi Warhammera 40K.
Težina misija i kratka kampanja.

88

Oficijelni softver dobili smo od firme „Mindscape”
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera