TEST PLAY<>
082010<><>

Eschalon: Book II

Tokom poslednjih godina nekoliko igara nastalih od strane nezavisnih izdavačkih timova uspelo je da nadmaši budžetske naslove. Iako na margini medijskog interesovanja, indie igre su neka vrsta garanta da dobra ideja može biti realizovana bez podrške velikih kompanija. Eschalon: Book II, koju potpisuje Basilisk Games iz Indijanapolisa, nastala je iz želje autora da naprave igru koja će nalikovati klasicima role play žanra. Nema tog fana old school RPG-a koji neće dići obrvu zbog nečega što kao uzore navodi serijale Ultima, Might & Magic, Wizardry ili Fallout.

EB II je nastavak turn based RPG bisera iz 2007. godine koji nije prošao nezapaženo među ljubiteljima žanra. Ovo je druga igra u planiranoj trilogiji, a heroj koga vodite postepeno će se prisećati svog prethodnog života, te novajlijama neće biti teško da shvate suštinu zapleta. Zaplet, ruku na srce, nije preterano originalan i uključuje kliše o spasavanju sveta, spajanju mističnih artefakata u golem belaj i tajne redove čiji je zadatak da to spreče (vrlo neuspešne redove, jer nikako ne uspevaju u svojoj nameri). Ipak, iako je priča prežvakana bezbroj puta, sasvim je korektna i obezbeđuje uživanje.

Jedna od najvećih vrlina ove igre jeste otvorenost sveta i sloboda u profilisanju heroja. Otvorenost podrazumeva nelinearnost, te igrač može da istražuje svet u kom se zadesio bez ograničenja, često nailazeći na vredan plen, ali i na prejake neprijatelje, pa valja biti oprezan.

Sloboda u profilisanju odnosi se na mogućnost kreiranja lika prema želji igrača. Početne postavke poput klase, rase i aksioma (igračev pogled na svet) odrediće samo okvirno sposobnosti heroja. Kasnijim prikupljanjem iskustva ili plaćanjem skupih trenera igrač će razvijati potrebne veštine i atribute onako kako se njemu sviđa.

U igri ima ukupno 26 veština, u rasponu od uobičajenih poput alhemije, magija i merkantilizma, do neobičnih poput meditacije, kartografije i traganja za reagensima. Kartografija je neophodna za otključavanje mini-mape, a alhemija nema smisla ukoliko igrač nije uložio iskustvo u sakupljanje reagensa (prilikom kampovanja). Meditacija i medicina obnavljaju životne i mâna poene, a tu su i veštine koje pomažu pri obijanju brava, demontiranju zamki ili uočavanju skrivenih prolaza, ruda itd. Na uspeh u svim veštinama utiče ukupno osam atributa – spretnost, izdržljivost, snaga, brzina, koncentracija, mudrost, zapažanje i inteligencija.

Kada je grafika u pitanju, valja reći to da je ona zastarela, ali da je uglavnom korektno urađena. Kako je igru moguće pokrenuti na više operativnih sistema i kako sistemski zahtevi gotovo ne postoje, jednostavnost grafičkog okruženja sasvim je razumljiva. Uostalom, ljubitelji starih role play igara traže nešto više od napredne grafike, a Eschalon: Book II to nudi u izobilju.

Andrija DESPOTOVIĆ

 
Singularity
ArmA II: Operation Arrowhead
Hegemony: Philip of Macedon
APB: All Points Bulletin
Transformers: War for Cybertron
M.U.D. TV: Mad Ugly Dirty Television
Disciples III: Renaissance
Blacklight: Tango Down
Lego Harry Potter: Years 1-4
Sniper: Ghost Warrior
15 Days
Puzzle Agent
Eschalon: Book II
Šta mislite o ovom tekstu?
Monkey Island 2: Le Chuck’s Revenge - Special Edition
The Silver Lining - Episode 1: What is Decreed Must Be
Moonbase Alpha
Crackdown 2

Platforma:
Windows, Linux, Mac
Potrebno:
1,8 GHz CPU, 256 MB RAM-a, GeForce 2 ili Radeon 7000
Poželjno:
2 GHz CPU, 512 MB RAM-a, GeForce 4 ili Radeon 9200
Veličina:
280 MB (download)
Adresa:
www .basiliskgames .com

74
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera