VREMENSKA MAŠINA
Konfederacijska podmornica i klonirani pas
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. avgust 2023.

Sedmog avgusta, sa radom počinje DeviantART, danas najveća online umetnička (i „umetnička”) galerija i zajednica. Osmog avgusta, nakon sto trideset šest godina pod morem, konferderacijsku podmornicu „H. L. Hunley” izvlače na svetlost dana. Četiri dana kasnije, tokom manevara u Barencovom moru, ruska podmornica „Kursk” doživljava havariju, pri čemu gine svih sto osamnaest članova posade. Dva dana kasnije, poslednjeg ruskog cara Nikolaja II i njegovu porodicu kanonizuje sinod Ruske Pravoslavne crkve.

AMD beži Intelu, kažemo na naslovnoj strani. Ova hrabra izjava odnosi se na uporedni test Intel Celerona II 600 i AMD Durona 600, u kome Đuro, istini za volju, nadmašuje Cekija na sintetičkim testovima, ali je, kao i obično, dugotrajna eksploatacija u realnim uslovima donosila neke sasvim drugačije zaključke. U rubrici „Internet” pišemo o servisu Dial-Pad, koji je omogućavao revolucionarnu uslugu besplatnog pozivanja bilo kog fiksnog telefonskog broja u Americi.

Po količini legendarnih megahitova na jednom mestu, ovaj Svet igara je verovatno neprevaziđen. Igra meseca je, naravno, neponovljivi Diablo II, o kome zajedno pišu Dragan Kosovac i (nažalost, pokojni) Branislav Babović. Već na sledećoj strani je Deus Ex iz pera Slobodana Macedonića, koga slede Shogun: Total War, Vampire The Masquerade: Redemption i Icewind Dale. Tu su još i Fly! 2K, Terminus, Combat Mission: Beyond Overlord, Star Trek: Klingon Academy, Dark Reign 2, The Dukes of Hazzard...
Ludo burazere, ludo!

avgust 2005.

Trećeg avgusta, nakon tri godine eksperimentisanja i preko 1000 oplođenih jaja, naučnici u Južnoj Koreji uspešno kloniraju psa, mužjaka avganistanskog hrta. Dvanaestog avgusta, sa kosmodroma u Kejp Kanaveralu, na put ka Marsu kreće NASA-in Mars Reconnaissance Orbiter. Devetnaestog avgusta, počinju prve zajedničke vojne vežbe između Ruske federacije i Narodne republike Kine, pod nazivom „Misija Mira 2005”.

Tema avgustovskog broja je VoIP (Voice over Internet Protocol). Testiramo usluge i uređaje koji omogućavaju lako i brzo „besplatno telefoniranje preko interneta” - generacija koja ne zna za vreme pre Vibera i WhatsAppa ne može da shvati koliki je to bio „big deal” za svakog ko je imao rodbinu ili prijatelje u inostranstvu. Kao i uvek, testiramo najrazličitiji hardver, među kim u oči upada megatest veb-kamera i 5.1 zvučnih sistema. U rubrici „Internet” i tekstu naslovljenom sa „Uz malo strpljenja”, pokušavamo da odgovorimo na večno pitanje - kako kreirati internet sajt koji nije veb-prodavnica, a donosi prihod?

Igra meseca je The Bard’s Tale, akcioni RPG koji se šlepao na slavno licencirano ime. U broju donosimo i opise Fantastic Four, Psi-Ops: The Mindgate Conspiracy, Roller Coaster Tycoon 3, Halo 2, Jade Empire, God of War, Destroy All Humans, Katamari Damacy i drugih igara za PC i konzole. Posebna „poslastica” je Falcon 4: Allied Force, modifikovano reizdanje legendarne borbene simulacije letenja, u kome, pored tehničkih modifikacija i korejske kampanje, postoji i jugoslovenska, u kojoj bombardujete SRJ koja raspolaže prenaduvanim oružanim snagama.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama