INTERNET
Threads, Twitter i Mastodon
Borba za hipertekst
Ognjen NINKOVIĆ
1. avgust 2023.

Uzavreli jul obeležio je početak rata između Twittera i novog izazivača tekstualno zasnovanih mreža, Threadsa. Dok se Mark Zakerbeg (Mark Zuckerberg) i Ilon Mask (Elon Musk) prepucavaju brojevima svojih aplikacija, korisnici vagaju koji se milijarder više ogrešio o internet. Ipak, u samoj srži ove borbe našla se zaboravljena tehnologija za decentralizaciju društvenih mreža (Activity Pub) i prilika da se priroda interneta 2.0 promeni iz korena, nakon što se izraz „otvoreni internet” našao u beleškama tehnološkog giganta Meta.

Glavna bitka ipak je ona korporacijska, između Twittera i Mete, odnosno Maska i Zakerberga...

Projekat 92

U sredu, petog jula, interno nazvan „projekat 92”, zvanično je zaživeo kao Meta aplikacija Threads. Zahvaljujući dobro planiranom marketingu i integraciji koju je Meta (nekadašnji Facebook) razvila tokom godina, za samo pet dana, Threads je dostigao 100 miliona korisnika i postao najbrže rastuća mreža u istoriji interneta. Ova aplikacija, zapravo je produžetak Instagrama, koji je neophodan za registraciju. To nije slučajnost, jer je uz integraciju već postojećih profila stvorena i atmosfera straha od propuštanja novog trenda. Korisnici su bili podstaknuti da požure sa prijavama, dodeljivanjem rednog broja naloga oko kog su se utrkivali, pod utiskom da garantuje više „prenetih” pratilaca sa Instagrama. Ono što se, zapravo, prenosi jeste verifikaciona (plava) markica, a aplikacija nudi opciju da zapratite naloge koje već pratite na Instagramu. Ipak, iz ponude nisu isključeni ni oni koji još uvek nemaju nalog na Threadsu, jer se njihovi profili mogu zapratiti „unapred”, implicirajući da će ih pre ili kasnije svi imati. Zakerbeg tvrdi da će aplikacija biti monetizovana tek kada dostigne milijardu korisnika, a profitabilan odnos Mete i njenih poslovnih partnera skoro da garantuje isplativost, jer se oglašivači već hvataju za novčanike. Milijardu korisnika ipak je duplo više nego što je Twitter prikupio za 17 godina od svog nastanka. Međutim, to je daleko od nedostižnog, jer Instagram već ima više od dve milijarde korisnika, a Meta definitivno ima neophodnu infrastrukturu za takav poduhvat.

Za korisnike, doduše, nije sve tako bajno. Threads nije dostupan u zemljama Evropske unije, zato što se Meta oglušila o zakone zaštite podataka i politike privatnosti vezane za građane EU. Kompanija je nedavno, zbog Facebooka, morala da plati kaznu od 1,3 milijarde dolara zbog nedozvoljene obrade podataka evropljana u američkim data centrima. Meta je, blago rečeno, sklona nesavesnom korišćenju korisničkih podataka, a o tome svedoči i fijasko sa firmom Cambridge Analytica, koji je raskrinkan 2018. godine. Naime, pred američkim kongresom, dokazano je da su prikupljeni podaci zloupotrebljavani za posebno krojene političke kampanje putem psihološkog profilisanja korisnika Facebooka. Brigama ni tu nije kraj, virtuelnim etrom odjekuje pitanje šta će od Twitterove dugo građene korisničke kulture preostati ako Meta učvrsti svoj monopol društvenih mreža konačnom pobedom Threadsa. Facebook je od Myspacea napravio forum za dalju rodbinu i reklame, Instagram je postao „Tiktok za oglašivače”, a Snapchat skoro da se ugasio nakon što je Meta uvela Instagramovu verziju „priča”. Twitter se mora prilagoditi ako želi da prekine ovaj niz.

Twitterov poslednji let

Threads se pojavio u pravo vreme i na pravom mestu da besnim tviterašima ponudi popularnu alternativu. Korisnici platforme vremenom su postajali sve nezadovoljniji otkako je Ilon Mask otkupio Twitter u oktobru prošle godine, nakon što je postao većinski vlasnik. U pokušaju da kompaniju učini profitabilnom, što je poslednji put bila 2019. godine, Mask je načinio niz nepopularnih poteza. Otpustio je više od 80 odsto zaposlenih, smanjivši njihov broj na svega 1500 ljudi. Vratio je veliki broj banovanih naloga, uključujući i famozni profil Donald Trampa, u kampanji vraćanja slobode govora na platformu. Promenio je model monetizacije, tako da je poznata plava verifikaciona markica postala dostupna svima, uz pretplatu. To je podstaklo internet trolove da sa Twittera rasteraju i ono malo preostalih oglašivača. Pojavio se niz lažnih profila poznatih ličnosti i kompanija, koji su zbog plave markice izgledali „zvanično”, putem kojih su sajber šaljivdžije preplavile platformu forama štetnim po ugled ismevanih. Ipak, kada je komičarka Keti Grifin (Kathy Griffin) promenila ime svog verifikovanog Twitter naloga u „Elon Musk”, uz propratnu fotografiju njegovog zvaničnog profila, Mask je odlučio da sloboda, ipak, ima svoje granice i zabranio imitiranje bez naznake da se radi o parodiji. Nedavna promena koja je razbesnela korisnike bila je ograničavanje broja tvitova koji se mogu pogledati, 600 po danu za korisnike koji su potvrdili e-mail adresu, odnosno, 6000 za pretplatnike tzv. Twitter Blue. Zakerberg je to, naravno, iskoristio kao pravi momenat za pokretanje Projekta 92 (Threads), koji nema takvih ograničenja. Maskov advokat, istog tog dana, dostavio je opomenu pred tužbu kompaniji Meta, u kojoj se tvrdi da su zloupotrebili bivše Twitterove inženjere koje su zaposlili kako bi pribavili poslovne tajne i time se oglušili o pravo intelektualne svojine. Portparol kompanije Meta, Endi Stoun (Andy Stone) naveo je da su tvrdnje potpuno netačne i da niko od bivših zaposlenih Twittera nije na poziciji inženjera koji rade na Threadsu. Sličnost ove dve aplikacije je neosporiva. Međutim, ta činjenica, sama po sebi, nije dokaz o kršenju zakona koji garantuju fer konkurenciju. Prema rečima profesora prava na Univerzitetu Pensilvanije, Polka Wagnera, dokazivanje navedenih tvrdnji neće biti nimalo lako. Trebalo bi pomenuti i to da je Twitterova, takozvana, sloboda govora, nedavno, izgubila još jednu bitku nakon što je Mask odlučio da na platformi blokira sve linkove koji vode ka Threadsu, kako bi sprečio dalji odliv korisnika. Ipak, rivalstvo sa Threadsom podstaklo je i konačno uvođenje davno obećanog deljenja kolača zarade sa pretplatnicima Twittera. Naime, Mask je još pre šest meseci najavio početak isplaćivanja procenta zarade od prikazanih reklama, većeg od onog koji nudi Youtube, kreatorima sadržaja na platformi, ukoliko imaju Twitter Blue. Tek 13. jula, nakon što je Threads stigao do prvih 100 miliona korisnika, Twitter je isplatio prvu korisničku „platu”.

Otvaranje interneta

Threads nije prva alternativa Twitteru o kojoj se šuška ove godine. Mastodon, platforma koja se nalazi u okviru fediverzuma (Fediverse) i jako podseća na Twitter, postala je most između pobornika otvorenog interneta i svakodnevnih uživalaca društvenih mreža nakon Maskovih nesrećnih izmena. Ideja koja stoji iza ove platforme jeste da se akcenat ponovo stavi na pojam mreža u sintagmi „društvene mreže”, umesto anglosaksonskog „social media”. Mastodon ne prikuplja podatke korisnika, nema trekere, niti reklame. Nema čak ni algoritam za sortiranje preporuka, pa su korisnici podstaknuti da naprave sopstvene društvene krugove interesa i naloga koje prate, kako bi bili u toku. Vremenska linija (timeline) ažurira se hronološki, a to dodatno potvrđuje zamisao da se korisnici posvete vrednosti komunikacije, umesto pukog sakupljanja lajkova odnosno „fejvova”. Januara 2018. godine, W3C, glavna internacionalna organizacija koja određuje standarde veba (World Wide Web) predstavila je Activity Pub, protokol koji je omogućio razvoj fediverzuma koji danas ima više od 3 milijarde aktivnih korisnika. Reč je o decentralizovanoj strukturi sajber prostora, koja povezuje skoro dvadeset hiljada nezavisnih servera (instanci) koje može da hostuje bilo ko. Glavna fora je to što Fediverse omogućava potpunu interkonektivnost, pa se nalog sa jednog servera može preneti na drugi zajedno sa pratiocima, a sadržaj nije ograničen fizičkim granicama servera instance na kojoj se nalazi. To znači da možete pristupi sadržaju koji se nalazi u okviru druge instance, bez napuštanja vlastite. Zamislite to kao da ste se prošetali gradom iz jednog kraja u drugi, a da, pritom, niste poneli i svoju kuću (nalog) sa sobom, poput nekakvog puža. Mnoštvo instanci hostovano je nezavisno od strane entuzijasta, pa, tako, možete svoje surfovanje početi i na nekoj balkanskoj instanci ili sami hostovati server koji ćete koristiti sa prijateljima, kao svoju unutargrupnu društvenu mrežu povezanu sa svetom. Svakako, uvek možete „preseliti” svoj nalog, a jedino što će se promeniti su profili koji će biti izlistani na lokalnoj vremenskoj liniji servera. Pored lokalnog, možete izlistati i federisani timeline, koji će povući sadržaj sa cele decentralizovane mreže. Još jedna prednost otvorenog internet protokola je u tome što ova tehnologija pretenduje da padove celokupnih mreža pošalje u zaborav, zato što nedostupnost ili gašenje jednog, odnosno, nekoliko servera ne znači i pad čitave mreže, jer fediverzum, poput interneta u njegovom začetku, predstavlja mrežu potpuno nezavisnih mašina.

Glavna bitka ipak je ona korporacijska, između Twittera i Mete, odnosno, Maska i Zakerberga. Meta, sa Threadsom, preti da proguta još jednu mrežu koja je u svojim okvirima odgajila posebnu vrstu online kulture i ispljune njene kosti u obliku raja za oglašivače. Ipak, uradili su domaći, Meta je obećala integraciju sa Mastodonom u vidu sadržaja kom će moći da se pristupi i sa Threadsovih servera, a da li će ta komunikacija biti potpuno dvosmerna, ostaje da se vidi. Što se Threadsa i Twittera tiče, potpuno je moguće da se rasplamsala borba jednostavno zagasi i da ove dve aplikacije nastave neometano da koegzistiraju, stvarajući tako poseban sistem koji deli zajedničku bazu korisnika između oštrije moderisanog Threadsa i haotičnog, šarenolikog Twittera. Threads, zbog svoje pristupačnosti, tj. integracije putem Instagrama, može privući i publiku koju je Twitter propustio. Tu spadaju i korisnici iz Srbije u kojoj Meta definitivno dominira. Facebook je nedavno pao ispod, još uvek neverovatnih, 80 odsto korisnika društvenih mreža, dok Twitter raspolaže sa svega 6,5 posto korisnika. Iako je Facebook u padu, mreža koja beleži rast je upravo Instagram, koji je u prethodnih mesec dana zabeležio znatan rast od 30 procenata, ukupno prikupivši 13,39 odsto tržišta. To su sve, potencijalno, budući korisnici Threadsa, pre nego Twittera. Dok Zakerbeg, posle 11 godina pauze, tvituje mimove kojima provocira Maska, Maskov parodijski profil naziva Zakerberga „gušterko”, a korisnici njihovih mreža šuškaju o MMA borbi milijardera, open source projekat beleži nesvakidašnji rast. Da li će zagovornici slobodnog interneta i svakodnevni korisnici društvenih mreža ostaviti svoj otisak u rascepu sajber-prostora ili će ponovo biti iskorišćeni kao topovsko meso korporativnih giganta, videćemo kada se prašina slegne.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama