TRŽIŠTE
Kriza na primeru čipova, banaka i e-bicikala
Žaba u svačijem bunaru
Momir ĐEKIĆ
1. avgust 2023.

Izazovi gotovo svih industrijskih grana u uslovima globalne ekonomske krize, izazvane inflacijom, rekordno brzim rastom kamata na zajmove i usporenjima potrošnje svih dobara, nastavljaju da pritiskaju tržišta. U sve većem broju finansijskih izveštaja kompanije ističu „makroekonomske trendove” kao ključne pokretače sve lošijih rezultata. Prvi put posle velikog broja godina, brojne tehnološke kompanije takođe su deo sivila - čak i najmoćnije među njima.

Prvi put posle mnogo godina, brojne tehnološke kompanije takođe su deo sivila - čak i najmoćnije među njima
Osim oblasti veštačke inteligencije, gotovo da nema tehnološkog sektora u kom turbulencije ne izazivaju pucanje

Početak druge polovine tekuće godine ne obećava, barem kada je u pitanju globalni oporavak tehnološkog sektora. Nakon javnog saopštavanja finansijskih rezultata kompanije TSMC, najmoćnije i najvažnije kompanije u tehnološkom sektoru proizvodnje čipova, doskora jednom od najmoćnijih sektora po svim parametrima, akcije te kompanije su pale za oko četiri odsto. Nakon drugog kvartala 2023. godine, TSMC je ažurirala projekciju prihoda za tekuću godinu i projektovala duplo veći gubitak (sa pet na deset odsto) u odnosu na 2022. godinu.

Američka TSMC fabrika kasni

Ovom rezultatu svakako neće doprineti ni informacija da je ista kompanija na godinu dana odložila početak rada svoje fabrike čipova u SAD, te se početak proizvodnje najmodernijih čipova u američkoj saveznoj državi Arizona očekuje tek 2025. godine. Kao osnovni razlog se navodi nedostatak odgovarajuće radne snage. Ovo pomeranje ima, osim finansijsko-poslovnih i tehnoloških, i političke posledice. Sama fabrika je deo programa „Chips Act”, kojim je SAD izdvojila visok budžet za finansiranje izgradnje modernih fabrika čipova, namenjen strateški važnom podizanju američkog udela u globalnoj proizvodnji i povećanju nezavisnosti SAD od azijske proizvodnje. Posebno je važna veza ove informacije sa nadolazećim predsedničkim izborima u SAD i krizi koja tinja u odnosima Republike Kine i Tajvana, na čijoj teritoriji se proizvodni kapaciteti TSMC trenutno nalaze. Produženje čekanja na punu proizvodnju čipova na teritoriji SAD produžiće trajanje američke zavisnosti, te dodatno pojačati tenzije na jugoistoku azijskog kontinenta. Jasno je da će ova politička kriza imati inflatorni doprinos ionako nestabilnoj globalnoj ravnoteži.

Podaci pokazuju da je TSMC u drugom kvartalu tekuće godine prihodovao 5,85 milijardi dolara, gotovo četvrtinu (23,3 odsto) manje nego u istom kvartalu prethodne godine, što je prvi kvartal u kom ova kompanija beleži pad još od 2019. godine. U padu su i bruto margina (sa 59,1 na 54,1 odsto) i operativna margina (sa 49,1 na 42 odsto). U finansijskom izveštaju se ističe kako će u trećem kvartalu doći do daljeg pada ovih margina. Potražnja za tehnološkim uređajima je u padu i, uprkos tome što interesovanje za veštačku inteligenciju donosi dodatne investicije, one nisu dovoljne da „izvuku” sve ostale sektore koji su u znatnom padu. Izvršni direktor ove kompanije, CC Wei, izjavio je kako su on i ostatak menadžmenta bili preterano optimistični na kraju prvog kvartala, te da se kineska privreda oporavlja znatno sporije od očekivanog. Prognoze za naredni period očigledno su konzervativnije - projektovano je da će u drugoj polovini tekuće godine TSMC imati pad proizvodnje od 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Takav rezultat uslovljavaju visoke cene energenata, dalja ulaganja u povećanje proizvodnih kapaciteta najnovijih proizvodnih procesa, kao i proširenja kapaciteta na teritorijama van Tajvana, posebno uključujući SAD.

Prema dostupnim informacijama iz ugla investitora, poboljšanje finansijskih performansi, barem kada je reč o TSMC-u i drugim proizvođačima čipova, očekuje se sledeće godine. Tome će doprineti nova „sezona” najnovijih telefona i tableta sa novim čipovima, u novom proizvodnom procesu, kao i ubrzavanje potražnje za čipovima namenjenim primeni veštačke inteligencije. Narednih par kvartala će, očigledno, biti uključen „režim” za opreznu plovidbu.

Pad investicija
u tehnologiju u Evropi

Već nekoliko meseci, podaci jasno pokazuju pad u investicionim aktivnostima širom sveta. Ipak, nigde to nije tako vidljivo koliko na Starom kontinentu i to u sektoru finansijskih tehnologija. U prvom kvartalu tekuće godine zabeleženo je svega 3,4 milijarde evra investicija u fintek kompanije u Evropi, što je gotovo pet puta manje nego u istom periodu prošle godine (15,2 milijarde).

Rast beleže samo sektori posvećeni zajmovima i osiguranju, što je očekivano, imajući u vidu fokus na refinansirajuće kredite u godinama neverovatno brzo rastućih kamata i povećane rizike, posebno od vremenskih nepogoda. Zanimljivo je i to da na Ujedinjeno Kraljevstvo odlazi gotovo polovina pomenutih investicija (oko 1,6 milijardi evra), dok je na drugom mestu Francuska, sa uloženih 405 miliona evra. Ostale evropske zemlje znatno zaostaju, a to posebno čudi, imajući u vidu snažne pozicije Nemačke, Švajcarske i zemalja severne Evrope. Očigledno je da su otpuštanja u ovom tehnološkom sektoru dodatno zaustavila investicije, te da će proći još nekoliko kvartala pre no što vidimo značajnije rezultate ovih regiona, koji su najviše i bili zahvaćeni otkazima.

Prema rečima izvršnog direktora austrijske kompanije Bitpanda, Erika Demuta (Eric Demuth), evropske kompanije se i dalje „drže” procenjenih vrednosti koje su nekoliko puta više od onoga koliko su, „u stvarnosti”, vredne. Demut ističe da su, u poređenju sa 2021. godinom, kada su mnoge kompanije prihvatale investicije, procenjene vrednosti danas niže za 50 do 70 odsto. Očigledno je kako evropske kompanije iz ovog (ali i drugih tehnoloških sektora) odlažu eventualne investicije zbog efekta devaluacije i da se nadaju da će početak naredne godine vratiti „iglu” na vreme od pre godinu i po dana. Fintek tržište je dobar primer ovoga, jer svi pominju situaciju sa kompanijom Klarna, koja je bila primorana da uzme investiciju pri proceni koja je za čitavih 85 odsto manja od poslednje runde.

Sumnje u trenutnu procenu vrednosti se sve više pominju i u slučaju najuspešnijih kompanija, kao što je evropska najveća „neobanka”, kompanija Revolut (33 milijarde dolara). Uprkos tim sumnjama, ova kompanija nastavlja sa investicijama u smeru zaokruživanja svoje ponude u takozvanu superaplikaciju. Od pre nekoliko sedmica, kroz njihovu aplikaciju se sada mogu zakazati i ture i iskustva. U prevodu, u potrazi za razgledanjima grada, posetama muzeja, šetnjama ili gastronomskim turnejama, korisnici više ne moraju da odlaze na AirBnB ili sličnu aplikaciju, već sve to mogu da urade u svojoj „bankarskoj” aplikaciji, u sekciji Revolut Experiences. Trenutno se na toj „tržnici” nalazi oko 300 hiljada pojedinačnih ponuda. Kao motivaciju za korišćenje, Revolut neće (bar u prvoj fazi) uzimati proviziju za ugovaranje, a korisnici će dobiti povraćaj novca u iznosu od tri odsto, ukoliko koriste uslugu Standard, odnosno, deset odsto, ukoliko su Premium korisnici.

Ovo je značajan korak u dobrom smeru za Revolut, koji pokušava da se izbori sa sve većim izazovima sa regulatorima u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i odlaskom nekoliko ključnih članova visokog menadžmenta, uključujući direktora finansija (CFO), direktora operacija (COO) i nekoliko viših direktora (generalnog menadžera kćerke firme u SAD, ljudskih resursa i drugih). Ekonomska kriza nimalo ne pogoduje kompaniji sa oko 30 miliona korisnika na globalnom nivou, koja, uz pomenutu Klarnu (Švedska) i Bolt (Estonija), ima potencijal da postane superaplikacija, a da izvorno dolazi sa teritorije Evrope.

Očigledno je da globalni makroekonomski izazovi, inflatorna zabrinutost i koktel geopolitičkih nesigurnosti onemogućavaju značajnije aktivnosti ulagača velikog kapitala. Možemo očekivati da se ovaj trend nastavi i u naredna dva kvartala, što će izvršiti pritisak na mnoge tehnološke kompanije koje zavise od redovnih injekcija kapitala. Pronalazak profitabilnosti, ponekad i po svaku cenu, biće najvažniji zadatak, bez sumnje.

Puf za VanMoof

Jedna od kompanija koju je koktel ekonomskih izazova doveo do samog kraja priče jeste i holandski startap VanMoof, kreator izuzetno dizajniranih električnih bicikala. Ova kompanija je svoju popularnost doživela i kroz transportna pakovanja kada je, zbog užasno visokih troškova, nastalih neadekvatnim rukovanjem njihovim paketima, odlučila da na pakovanjima nacrta televizor - što je, interesantno, dovelo do smanjenja lomova od skoro 80 odsto.

Ipak, krajem prve polovine tekuće godine, VanMoof je podnela dokumentaciju za zaštitu od bankrota u Holandiji. Za startap koji je od početka rada prikupio oko 200 miliona američkih dolara investicija, investitore i armiju korisnika - ovo je bio žestok udarac. Ekonomska kriza je, pokazaće se, samo ubrzala smrt nedovoljno dobro zaokruženog poslovnog modela.

Naime, finansijski detalji poslovanja ove kompanije pokazuju da kompanija nije uspela da prihoduje više od prodaje e-bicikala no što koštaju proizvodnja, distribucija i servis unutar garantnog roka. Praktično, to znači da je sve vreme poslovanja kompanije bilo neophodno sipati novac u sistem, kako bi se održalo poslovanje kompanije. Ovo, naravno, nije neobično u svetu tehnoloških startap kompanija. Ipak, u uslovima povećane tražnje, uzrokovane postpandemijskim oporavkom, menadžment i investitori su očekivali da će dostići ekonomiju obima u kojoj će profitabilnost biti stvarna. No, dolazak krize kapitala izazvane inflacijom je nadanja holandske firme - obrnuo naglavačke. Drugim rečima, onog momenta kada je prodaja znatno smanjena, namesto da kompanija uskoči u „hipersvemir” ekonomije obima, ona je usporila svoje motore, povećavajući minus u kasi. U situaciji kada je gotovo nemoguće naći dodatne investicije za kompanije koje nisu ni blizu profitabilnosti, rezultat je bio samo jedan - zatvaranje.

• • •

Godinu u čiju smo drugu polovinu ušli mnoge kompanije pamtiće po zlu. Osim oblasti veštačke inteligencije, gotovo da nema tehnološkog sektora u kom turbulencije ne izazivaju pucanje. Kada vidimo da i kompanije kao što je (bio) VanMoof, nekada nazvane „Teslom električnih bicikala”, ne uspevaju da u ovim uslovima preskoče nedaće neprofitabilnosti, postavlja se pitanje koliko će obećavajućih tehnoloških kompanija biti „obrisano” u narednih nekoliko kvartala. Šteta ili pravda, prosudite sami.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
FEBRUAR 2024
Prince of Persia: The Lost Crown
Punokrvna moderna metroidvania, nalik na Metroid Dread, Hollow Knight ili oba nastavka Oria. Predivan i predobar naslov koji gađa najširi spektar ig...
CES 2024, Las Vegas, 8-12. januar
AI u svemu!
74. izdanje najvećeg svetskog sajma potrošačke elektronike prošlo je u znaku veštačke inteligencije...
Asus GeForce RTX 4070 Super Dual i GeForce ROG Strix RTX 4070 Ti Super Gaming OC
Super, sa zakašnjenjem
Nvidia je odlučila da je došlo vreme za intergeneracijsku „smenu generacija”, pa je predstavila tri modela sa sufiksom Super...
Lenovo IdeaPad Pro 5 (14APH8-83AM)
Moćan i svestran saputnik
Moćan i svestran laptop kojem je zaista nemoguće naći manu... ako možete sebi da ga priuštite...
Microsoft Windows 11: Sedam trikova za Windows 11
Nova godina - novi „ fazoni ”
Dolaskom Jedanestke na tržište neke stvari su se promenile, neke se i dalje menjaju, a dobili smo i nove funkcije...
Samsung Galaxy S24 Ultra i S24+
Pametni , lepi i skupi
Najveća novina serije S24 je Galaxy AI, skup servisa i optimizacija koje se oslanjaju na veštačku inteligenciju...
PDF Candy • Smallpdf • PDFescape • Simple PDF • PDF2Go • Sejda
Online Adobe Acrobat Reader alternative
Odlučili smo da pretresemo onlajn džunglu i vidimo šta nam se to nudi kada je u pitanju baratanje PDF sadržajem...
Eksplozija veštačke inteligencije
Da li preterujemo?
Impuls koji je veštačka inteligencija dobila u protekloj godini je neverovatan, ali trezvenost nam nalaže da upliv veštačke inteligencije u naše...
PlayStation Portal
PS5 za poneti
Ovo nije prenosna konzola, već nešto što Sony naziva „daljinskim plejerom”. Uređaj izgleda kao da je DualSense kontroler prepolovljen na pola,...
Eternal Paradox
„Uf, što bi mi lepo legla neka igra za mobilni koja ima kapacitet da mi pojede apsolutno sve slobodno vreme,” –odgovor vaših želja pojavio se...
Sovereign Syndicate
Veoma lepo, a i povoljno indie ostvarenje za prave fanove cRPG naslova...
Amiga 500
Po ceni koja odgovara današnjoj od 1800 „zelenih novčanica”, kompanija Commodore je aprila 1987. godine igračkoj javnosti predstavila Amigu 500...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama