INTERNET
Neobičan spoj retro razglednica i interneta
Post crossing
Jelena PAUNOVIĆ
1. jun 2023.

Postcrossing je međunarodni projekat razmene razglednica koji je otpočeo kao hobi grupice studenata iz Portugala, a koji su u slobodno vreme voleli da šalju razglednice porodici i prijateljima u zemlji i inostranstvu. Kako bi povezali sve kontakte na jednom mestu, pokrenuli su skroman veb-sajt (postcrossing.com) i 14. jula 2005. godine Postcrossing zvanično dobija svoje ime i logotip i postaje otvoren za sve. Usledilo je ogromno interesovanje - starija populacija prepoznala je sajt kao oživljavanje, tada već zastarelog običaja slanja razglednica sa putovanja i u toku praznika, dok su mladi videli priliku da se upoznaju i povežu sa ljudima iz inostranstva. Tvorci projekta ističu da je glavni cilj Postcrossinga da ujedini ljude širom sveta kroz razglednice, bez obzira na njihov uzrast, pol, religiju, uverenja i zemlju iz koje dolaze.

U Srbiji će 17. juna biti održan Postcrossing susret
 

Da biste učestvovali u projektu, potrebno je da nabavite razglednice i odgovarajuće poštanske markice i da otvorite svoj nalog na sajtu. Korišćenje sajta je potpuno besplatno - svako može da otvori nalog iz bilo kog mesta na planeti. Pri registraciji unosite adresu na koju će vam stizati pošta; umesto kućne adrese, može se navesti i adresa škole, posla ili poštanskog faha. Dalje, birate opciju „pošalji razglednicu” i algoritam nasumično za vas bira adresu nekog drugog korisnika. To može biti korisnik iz bilo kog kraja sveta - ne postoji mogućnost da unapred birate kome ćete i u koju zemlju ćete slati svoje razglednice. Takođe, primalac ne zna da ste baš vi „izvukli” njegovu adresu. Uz nju dobijate i jedinstveni identifikacioni broj koji morate da napišete na razglednici, kako bi primalac mogao da registruje vašu razglednicu na sajtu; to služi kao dokaz da ste je zaista poslali i tog trenutka ulazi u zvaničnu statistiku sajta.

Kada dobijete adresu korisnika, u mogućnosti ste da vidite njegov profil i kratku biografiju, odakle saznajete osnovne podatke o njemu (pol, godine, jezici koje govori), stvari koje voli, hobije i kakve razglednice preferira. To vam može poslužiti pri odabiru razglednica i markica, ali niste u obavezi da nekome ispunite želju; možete se služiti onime što imate na raspolaganju u tom trenutku. Nakon što popunite adresu, navedete identifikacioni broj i zalepite markice, imate zadatak da napišete par reči vašem Postcrossing prijatelju. Možete se voditi onime što je napisano u njegovoj biografiji, pratiti sugestije sa bloga (Postcrossing ima svoj blog, gde svakog meseca predlaže drugačiju temu o kojoj možete pisati) ili, jednostavno, navesti pesmu koju slušate u trenutku pisanja razglednice. Ako ste kreativni, možete i nacrtati nešto, zalepiti stikere ili ukrasnu traku. Fokus Postcrossinga jesu razglednice, ali imate slobodu da ih pošaljete u koverti zajedno sa pisamcetom, kesicom čaja, novčićem, voznom kartom, podmetačem za pivo ili stranicom iz časopisa - mogućnosti su neograničene. Ostaje da razglednicu predate u poštu i strpljivo sačekate da doputuje do svog odredišta.

Onog trenutka kada korisnik registruje razglednicu koju ste poslali, algoritam prosleđuje vašu adresu nekom drugom korisniku i u narednom periodu možete očekivati da i vi dobijete razglednicu. Naravno, kao i u prethodnom slučaju, ne možete da znate ko će je poslati i odakle ona stiže sve dok je ne uzmete iz svog poštanskog sandučeta. Razlog tome je što Postcrossing insistira na faktoru iznenađenja i želi da ohrabri svoje korisnike da budu otvoreni prema svetu i pomaže im da uspostave kontakt putem razglednica sa što više različitih članova.

Čestitamo, dobili ste svoju prvu razglednicu - naredni korak je da je registrujete. Unošenje registracionog broja se podrazumeva, a pored toga imate mogućnost da se zahvalite ili da odgovorite na nešto što vam je pošiljalac napisao. U tom trenutku, sistem omogućava da vidite profil pošiljaoca, koliko dana je razglednica putovala do vas, kao i udaljenost koju je proputovala. Imate mogućnost da skenirate ili fotografišete razglednicu i postavite je na sajt, kako bi ostali mogli da je vide, a, takođe, možete pregledati i fotografije drugih članova. Postoji i opcija da ostavite „srce” ili komentar ispod nečije razglednice. U tom slučaju, ona će se pojaviti u sekciji vaših omiljenih razglednica. Ako na razglednici nema registracionog broja ili je nečitko napisan, možete se obratiti administratorima koji u sistemu mogu da vide koje razglednice putuju ka vama i oni će vam dati ispravan broj, kako biste mogli da izvršite registraciju.

Pravilo je da na svaku poslatu razglednicu korisnik prima jednu razglednicu (ako šaljete 10 razglednica mesečno, toliko možete da očekujete da ćete primiti). Što više razglednica budete poslali, više ćete ih i dobiti, ali postoji ograničenje koliko razglednica možete da šaljete odjednom; na početku je to pet, a vremenom raste i do 100. Svaka razglednica ima svoj „slot” i čim bude registrovana, slot se oslobađa i možete da nastavite sa slanjem. U slučaju da se razglednica ne registruje u roku od 60 dana, smatra se da je izgubljena; ona ne ulazi u statistiku i ne pojavljuje se u sekciji primljenih razglednica, ali se njen slot oslobađa. Nekada se dešava da razglednica ipak stigne nakon tog roka i u tom slučaju se može registrovati, ali samo ako je prošlo manje od godinu dana od datuma slanja.

Poželjno je registrovati svaku razglednicu odmah po prijemu ili barem u roku od par dana kako pošiljalac ne bi predugo čekao da mu se oslobodi novi slot. U slučaju da idete na odmor, imate previše obaveza ili želite da napravite pauzu od sajta, postoji opcija „Inactive”, koja isključuje vašu adresu iz sistema i tokom ovog perioda nećete primati razglednice sve dok ne odlučite da se vratite Postcrossingu. „Travel mode” omogućava da koristite Postcrossing i tokom boravka u drugoj državi - dobijaćete adrese korisnika i moći ćete da im šaljete razglednice, ali nećete ih dobijati sve dok se ne vratite kući.

Na svom profilu možete videti koliko razglednica ste primili i poslali, ukupnu udaljenost koje su prešle (i koliko „krugova” oko Zemlje iznosi ta udaljenost), kao i razglednice koje trenutno putuju do svoje destinacije (zbog faktora iznenađenja, ta informacija je vidljiva samo vama). Na početnoj stranici su istaknuti statistički podaci, trenutna aktivnost na sajtu, zanimljivosti i kratka informacija sa Postcrossing bloga. Podaci se prikazuju u realnom vremenu, a zanimljivosti i druge informacije se menjaju svaki put kada uđete na sajt, što ga čini vrlo dinamičnim. Takođe, možete da pretražujete različite države, da vidite koliko imaju članova, koliko razglednica je poslato odatle i ko su njihovi najaktivniji članovi (top 10). Postcrossing ne postoji kao mobilna aplikacija, već samo kao sajt koji je prilagođen pristupu sa računara. Sajt nije prilagođen za mobilne uređaje (Postcrossing tim radi na tome), ali mu, ipak, možete pristupiti.

Postcrossing blog služi da izveštava korisnike o događajima u svetu koji su u vezi sa poštom i razglednicama, daje mesečne teme za pisanje, sprovodi ankete o predlozima mogućih izmena na sajtu, organizuje nagradne igre ili promoviše kreativne ideje korisnika. Pored bloga, postoji i forum preko kog korisnici komuniciraju, razmenjuju iskustva i organizuju događaje. Najpopularniji su „Postcrossing susreti” koji se organizuju u mnogim državama. Članovi dizajniraju i štampaju posebne razglednice u čast tog susreta, zajedno se potpisuju na njih i šalju ih. U Srbiji će, posle dugogodišnje pauze, susret biti održan 17. juna, gde se očekuje 40-50 članova.

U ovom projektu trenutno učestvuje preko 800 hiljada članova iz 210 zemalja sveta. Od osnivanja do sada ukupno je poslato gotovo 72 miliona razglednica, a svakog trenutka po svetu ih putuje između 350 i 400 hiljada. Članovi su poprilično neravnomerno raspoređeni po državama - svaki sedmi je iz Rusije (tamo ih ima 114 hiljada), sledi SAD (74 hiljade), Kina (71 hiljada) i Nemačka (59 hiljada). S obzirom na to da se veliki broj korisnika nalazi u ove četiri države, razumljivo je da će većina razglednica koje šaljete i dobijate dolaziti iz tih zemalja. Srbija ima svega 800 korisnika i smatra se za „retku” državu. Najređe su države sa afričkog kontinenta - u celoj Africi ima svega 2500 korisnika, od kojih je dobar deo neaktivnih, a mnoge afričke zemlje nemaju nijednog registrovanog korisnika, tako da su šanse da dobijete razglednicu iz ovog područja u domenu statističke greške. Postcrossing je prepoznao ovaj problem i omogućio je korisnicima opciju „direct swap”, odnosno, privatnu razmenu. Ako pretragom pronađete korisnika iz željene države, možete da mu pošaljete zahtev da obavite privatnu razmenu. To je odličan način da uspostavite kontakt sa članovima iz zemalja odakle, inače, verovatno nikada ne biste dobili razglednicu. Ove razglednice se vode kao privatna prepiska između članova i ne registruju se na sajtu. Adrese se razmenjuju putem privatnih poruka i u tom slučaju ne važe pravila Postcrossinga. Takođe, to vam omogućava da pronađete prijatelje u inostranstvu sa kojima ćete se redovno dopisivati, razmenjivati razglednice, pisma i poklone.

Postcrossing se oslanja na mnogobrojne članove koji svojim donacijama pomažu da se pokriju troškovi logistike i održavanja - ako date donaciju u iznosu od 10 evra ili više, Postcrossing će vas nagraditi pokroviteljskim bedžom koji će biti vidljiv na vašem profilu. Takođe, možete postati Postcrossing ambasador - potrebno je da napišete članak o Postcrossingu za novine ili časopis, date intervju za radio ili televiziju ili organizujete seminar za veliki broj ljudi. Nakon što admin tim oceni da ste svojim radom doprineli popularizaciji Postcrossinga u svojoj zemlji, dobijate ambasadorski bedž.

Tokom godina, Postcrossing je izgradio dobru reputaciju, kao projekat koji sarađuje sa organizacijama širom sveta. Bio je uključen u mnoge školske projekte, organizovane su brojne izložbe u muzejima, a, takođe, sakupljala se i pomoć za ugrožene u zemljotresu u Sečuanu. Mnoge pošte su prepoznale značaj ovog projekta i izdale specijalne markice u čast Postcrossinga, a pošta Nemačke, počev od 2013. godine, tokom svakog decembra odvaja sredstva od poslatih razglednica koja pomažu da se smanji nepismenost.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama