AKTUELNOSTI
Roditeljska kontrola Android i Windows uređaja
Ivan ČABRILO
1. jun 2023.

Milenijalci su možda bili u najboljem položaju kada su u pitanju mobilni telefoni i društvene mreže. Njihovo detinjstvo proteklo je analogno, u igri klikerima i lastišem, dok su, s druge strane, imali prilike da se dovoljno rano prilagode novim tehnologijama i usvoje ih bez problema. Sve kasnije generacije odrastaju u „novoj normali”, koju čine ekrani osetljivi na dodir, povezanost tokom 24 sata i nedovoljno istražen uticaj društvenih mreža. Zato ne čudi što su pioniri novih tehnologija svojoj deci uskraćivali napredak koji su sami razvijali. Bil Gejts nije svojoj deci omogućio pristup mobilnim telefonima do 14. godine, a ograničavao im je i vreme provedeno u igranju na kompjuteru. Stiv Džobs je u jednom intervjuu rekao da deci nije dao da koriste novi iPad i da kod kuće ograničavaju pristup tehnologiji svojoj deci.

Deca do 15 godina ne treba sama da otvaraju Google nalog, već to u njihovo ime obavlja roditelj..

To je potpuno suprotno trenutnoj statistici, koja pokazuje da veliki broj dece danas ima mobilni telefon pre sedme godine, kao i činjenici da se tableti koriste već od prvog razreda osnovne škole, čak i kod nas. Neosporna je korist mogućnost da budete u kontaktu s detetom kada to zatreba, ali taj kontakt može da se održava i putem pametnih satova ili feature telefona. Sva odgovornost leži na roditeljima: da li će pokleknuti pod pritiskom u vidu „Kako Maša može da ima mobilni, a ja nemam?”.

Ako detetu, ipak, odlučite da kupite mobilni telefon ili da mu date da se zabavlja koristeći tablet kod kuće, postoje neke stvari kojih treba da budete svesni, a za koje mislimo da mali broj roditelja zna. I Google i Windows nude mogućnost kreiranja dečjih naloga, nad kojima roditelj ima potpunu kontrolu i uvid u ponašanje. Takođe, društvene mreže imaju donju starosnu granicu. Za Facebook je to, na primer, 13 godina, a za to postoji razlog. Istraživanja dovode u vezu skok depresije kod adolescenata sa pojavom društvenih mreža. Uticaj modernih tehnologija na decu još uvek nije dovoljno istražen, jer je sve to još uvek novo: Facebook, Gmail, YouTube još uvek nisu proslavili 20-godišnjicu, dok Google pretraga tek treba da proslavi 30-godišnjicu. Ni same kompanije nisu ništa mnogo brže u uvođenju pravila za pristup deci, pa je, tako, Google Family Link, koji vam pomaže da kontrolišete dečje naloge u Srbiji postao dostupan tek pre četiri godine, otprilike kada i YouTube Kids. Međutim, s obzirom na to da je sada dostupan, nema razloga da ga ne koristite kako treba.

Odabran sadržaj bez kreiranja naloga

Ako detetu želite da omogućite YouTube, a da ne razmišljate o tome na šta će da naleti, postoji mogućnost da pokrenete YouTube Kids bez otvaranja bilo kakvog naloga - roditeljskog ili dečjeg. Lokaciju www.youtubekids.com posetite iz Incognito režima, tako da sajt ne detektuje ničiji nalog. Nakon toga, odabraćete da ste roditelj, uneti godinu rođenja (tj. bilo koju godinu koja dokazuje da ste odrasla osoba) i odgledati tutorial (pro savet: izaberite da vam prikaže tekstualnu verziju i tako ćete odmah moći da ga preskočite). Nakon toga, YouTube Kids će pokušati da vas prijavi, ali vi pritisnite manje očigledno polje „Preskoči”. Sada ste na ekranu za izbor uzrasta deteta, što će odlučiti o sadržaju koji će mu biti prikazan (dobićete detaljno objašnjenje o kom tipu video-materijala se radi). Sledeća opcija je da isključite pretragu, čime ćete detetu onemogućiti da traži neku određenu temu ili autora, već da gleda samo ono što mu algoritam servira. Posle kratkog uputstva kako se interfejs koristi, gledanje može da počne.

Video-materijali koji će biti prikazani zavisiće od geolokacije sa koje otvarate YouTube Kids. Naravno, istorija prethodnih pregleda snimaka ovde ne igra nikakvu ulogu, pa će dete dobiti sadržaj koji je namenjen deci iz Srbije i koji je najviše gledan u Srbiji. Postoji i mogućnost dodatnog podešavanja, a te opcije su skrivene iza matematičkog zadatka ili možete sami da definišete četvorocifreni PIN. U opcijama možete da promenite uzrast deteta, uključite ili isključite pretragu i obrišete istoriju pregleda. Pomenuli smo da istorija pregleda ne igra nikakvu ulogu, ali to važi prilikom prvog pokretanja. Ako YouTube Kids svaki put pokrećete u Incognito režimu, to će se uvek računati kao prvo pokretanje. Ako imate računar ili browser u kom niko nije prijavljen i podesite dečji nalog na način na koji smo opisali, onda će tu istorija pregleda imati smisla, iako dete nije prijavljeno na profil. Zahvaljujući tome će i YouTube Kids preporučivati nove video zapise u skladu sa onim što je dete već gledalo.

Kreiranje naloga
za dete na Androidu

U prethodno opisanom procesu susreli ste se sa mogućnošću da detetu otvorite nalog. To je, naravno, Google nalog koji će biti povezan s vašim nalogom u okviru aplikacije i usluge Google Family Link (https://families.google.com/familylink/), pri čemu će dete dobiti i svoju e-mail adresu. Mi smo Family Link opisali pre četiri godine (SK 2/2019), kada je postao dostupan kod nas, ali je ceo koncept drastično sazreo tokom tog vremena. Postoje dve mogućnosti da podešavate parametre vezane za svoju porodicu u okviru Family Linka - da budete ulogovani na svoj nalog i posetite ovu lokaciju iz browsera (uz ograničen set dostupnih funkcija) ili da instalirate istoimenu aplikaciju na Android uređaj na kom ste prijavljeni, što je bolja opcija.

Dodavanje dečjeg naloga u okviru Family Link aplikacije započinje izborom o tome da li dete već ima Google nalog ili je potrebno kreirati novi. Ako dete ima nalog, onda se dodavanje obavlja uz pomoć uređaja na kom je dete prijavljeno, tako što se u opcijama ode na Google -> Parental controls, a zatim se unosi e-mail roditelja koji kontroliše profil porodice i prijavljuje se na taj nalog, čime se dečji i roditeljski nalog povezuju. Ako dete nema Google nalog, proći ćete kroz proces kreiranja novog naloga (datum rođenja, ime i prezime, korisničko ime, lozinka), a zatim ćete novokreirani nalog uvezati s roditeljskim nalogom. Porodica može da ima ukupno šest članova, a ona može da obuhvati i drugog roditelja, iako ta osoba neće imati pun dijapazon opcija kao menadžer porodice, npr. ne može da dodaje nove članove, menja način plaćanja ili da dodaje nove dečje profile.

Da podsetimo: deca do 15 godina ne treba sama da otvaraju Google nalog, već to u njihovo ime obavlja roditelj. Ovaj uzrast od 15 godina važi za Srbiju, podrazumevana vrednost za Google je 13 godina, a u nekim zemljama Evrope je 16 godina. Kada dostigne pomenuti uzrast, dete može da konvertuje svoj nalog u regularni Google nalog. Naime, roditeljima će stići e-mail obaveštenja da dete ispunjava uslove za preuzimanje kontrole nad svojim nalogom. Dete će dobiti opciju da preuzme kontrolu nad svojim nalogom ili da ostavi da roditelji i dalje upravljaju njim, što ne mora da odluči u tom trenutku, već bilo kada u budućnosti, do 18. rođendana.

Ako dete preuzme kontrolu nad svojim nalogom, isključiće se opcije roditeljskog nadzora, kao što su postavke vremena isključivanja ili dozvoljavanje i blokiranje aplikacija. Deca i dalje ostaju u okviru porodične grupe, ali mogu da odluče da je napuste, ako tako žele. Deljenje lokacije se isključuje, a dete odlučuje da li želi da to uključi. Kontrola sadržaja na YouTube Kids ili regularnom YouTubeu nije moguća, a dete više neće moći da koristi YouTube Kids. Više ne postoji mogućnost zabrane instalacije određenih aplikacija, osim aplikacija koje se plaćaju, kada će roditelju stići zahtev za kupovinu.

Kontrola i nadzor
dečjeg Android uređaja

Dok ne dođe taj trenutak, imaćete pun uvid i kontrolu nad vremenom koje dete provodi ispred ekrana Android uređaja. Imate mogućnost da podesite dnevni limit korišćenja uređaja, koji može da bude različit za različite dane. Takođe, možete da definišete vreme tokom kog je uređaj nedostupan, ponovo uz mogućnost definisanja različitog rasporeda za vikend, npr. U sekciji namenjenoj kontroli aplikacija videćete koje aplikacije je dete koristilo i koliko dugo. Svakoj od aplikacija možete da postavite vremenski limit ili da je potpuno blokirate. Filteri vam omogućavaju da prikažete aplikacije koje su bile blokirane, koje imaju limite, aplikacije sa reklamama ili one koje imaju integrisanu mogućnost kupovine. Sledeća sekcija u okviru Family Linka je ograničavanje sadržaja, što obuhvata rezultate pretrage, aplikacije u prodavnici, video-zapise, sajtove... To je primenljivo i na Windows računar, ako dete koristi browser na kom je ulogovano prilikom Google pretrage. Naredna sekcija pokriva opcije prijave, tako da možete da dobijete obaveštenje kada se dete prijavljuje na novi uređaj i da to odobrite, kao i kada se prijavljuje u okviru aplikacija nezavisnih proizvođača. Ovde se kontroliše i praćenje lokacije. Konačno, poslednja sekcija prikazuje uređaje na kojima je dete prijavljeno, stanje uređaja (otključan/zaključan) i nivo baterije. Na raspolaganju su vam još neke opcije koje se tiču konkretnog uređaja, a ne profila deteta. Možete da zaključate uređaj, da postavite lozinku za pristup, da definišete dozvole aplikacija i deljenja lokacije za taj uređaj. Ako se uređaj zaturio negde u kući, možete da ga naterate da zvoni, a tu su i neke administratorske opcije, kao što je resetovanje i brisanje uređaja.

Kontrola je prilično detaljna. Na primer, možete da podesite da dobijate obaveštenje svaki put kada dete želi da instalira novu aplikaciju i da odobrite to. Ako vam je to previše, onda možete da dozvolite instalaciju besplatnih aplikacija, a da obaveštenje dobijate samo za aplikacije koje se plaćaju (jer će se pare skidati s vaše kartice). Lokaciju uređaja možete da vidite iz Family Link aplikacije, ali i iz Google mapa. Tu, takođe, možete da definišete porodične lokacije, tj. gde je kuća, gde je škola i da dobijete obaveštenje kada uređaj napusti ili kada stigne na navedenu lokaciju (geofencing).

Kreiranje naloga
za dete na Windowsu

Sada kada dete ima svoj Google nalog, neke od njegovih mogućnosti ukrstiće se i s Windows računarima. Na primer, ako imate svoj računar s jednim administratorskim nalogom (online ili offline), ništa vas ne sprečava da dete prijavite u browseru koji koristite, kao dodatni nalog ili u browseru koji ne koristite, kao jedini nalog. Ako dete koristi taj browser za pretragu interneta i pregled sadržaja, onda će se na njega primenjivati pravila koja ste podesili u okviru aplikacije Google Family Link, ukoliko koristite proizvode Googleove familije (pretraga, Gmail, YouTube...), što je najverovatnije i slučaj. Međutim, to ne sprečava dete da pokrene neki drugi browser ili aplikaciju koju ne bi trebalo. Rešenje za to je detetov nalog za Windows.

Da biste podesili dečji nalog na računaru, potrebno je da barem jedan roditelj ima Microsoft nalog, kao i da dete ima e-mail adresu. Tokom procesa, otvorićete Microsoft nalog za dete koji ćete koristiti da se prijavite na računar, bilo kao osnovni ili dodatni nalog. Bitno je naglasiti da nakon otvaranja dečjeg Microsoft naloga, na računaru nije neophodno da bude ulogovan roditelj, jer sve možete da obavite i iz browsera. Takođe, ako je računar roditeljski, a koristi se offline nalog, nema nikakvih prepreka da se na računar prijavi dete sa online nalogom. Nalog za dete mora da bude online, kako bi mogla da se prenesu pravila pristupa na bilo koji uređaj na koji se dete prijavi, kako bi se pratilo vreme pristupa i primenjivala ograničenja pristupa, bilo vremenski ili sadržajno.

Proces možete da započnete na računaru otvaranjem Start -> Settings -> Accounts -> Family & other users opcije, ukoliko ste na računaru prijavljeni preko online Microsoft naloga. Pritiskom na Add a family member, otvara se novi prozor u kom ćete dodati dečji nalog. Ako dete nema nalog, postoji link za kreiranje novog naloga, pri čemu ćete mu otvoriti novu Outlook ili Hotmail adresu za koju će se vezati ovaj nalog.

Ako isti proces započnete iz browsera, onda imate malo više fleksibilnosti, pa se zaputite na Microsoft Family Safety sajt (https://account.microsoft.com/family/home). Proces dodavanja dečjeg naloga prati iste korake kao iz Windowsa, međutim, prilikom kreiranja novog Microsoft naloga imate opciju da ga vežete za adresu koja nije MS-ova, tako da možete da iskoristite Gmail adresu koju ste kreirali prilikom podešavanja Androida. Na taj način ćete izbeći otvaranje dve e-mail adrese za dete. Na tu adresu će stići pozivni e-mail za pristupanje porodici, pa se praćenjem linka započinje proces kreiranja Microsoft naloga. Prvi korak je unošenje datuma rođenja, zatim se unosi ime i prezime, nakon čega je potrebna saglasnost roditelja. To, u praksi, znači da ćete se prijaviti na svoj nalog i kliknuti na polje „Prihvatam”, pri čemu dajete saglasnost o deljenju određenih informacija sa MS-om (ime, datum rođenja, telefonski broj, ako ga ima). Poslednji korak je da odaberete da li će taj nalog moći da koristi aplikacije čiji autor nije Microsoft, što je nešto što, takođe, možete da menjate i kasnije. Savet prilikom kreiranja naloga je da koristite neki „uobičajeniji” browser, jer postoji provera da li nalog kreira ljudsko biće ili robot. Prilikom pisanja teksta korišćen je Brave, a on je prilično strog po pitanju kolačića, pa se dešava da čak ni ispravno rešena Captcha ne pušta dalje. Kompletiranje procesa iz browseraEdge prošlo je bez problema.

Kontrola i nadzor
Windows uređaja

U porodicu, naravno, možete da dodate i drugog roditelja ili neki drugi nalog odrasle osobe za koju možete da birate da li će biti organizator ili član, do maksimalno šest članova. Kada ste oformili svoju porodicu, na raspolaganju su vam alatke za komunikaciju i saradnju između članova, kao i podešavanje opcija za svakog od njih. To znači da možete da podešavate koliko vremena može da se provede pred ekranom, kao i kada je uređaj dostupan. Takođe, imate dodatnu mogućnost da podešavate dostupnost različito za svaki uređaj. Pošto je Xbox konzola deo MS sistema, onda vremena dostupnosti mogu da se primenjuju i na nju. Dozvole i zabrane mogu da se primenjuju i na nivou aplikacija. U opcijama se nalaze i filteri sadržaja koji se primenjuju na šetanje po internetu. Međutim, da bi to radilo, browser koji se koristi mora da bude Edge. Ako vam je bitno da kontrolišete pristup internetu, imate dve mogućnosti. Jedna je da blokirate sve ostale browsere izuzev Edgea, a druga je da koristite filtraciju koju nudi Google nalog, pa da se prijavite na Google nalog u drugim browserima.

Dakle, kada napravite i podesite dečji Microsoft nalog, vreme je da se prijavite na uređaj. Proces dodavanja novog korisnika na Windows nije komplikovan, a biće potrebno da podesite način prijavljivanja na uređaj (PIN, lozinka, otisak...). Nakon toga, pošto se radi o online nalogu, dozvole i zabrane koje ste podesili primenjivaće se na svakom uređaju, a statistika korišćenja koju budete dobijali detaljno će prikazivati korišćenje po svakoj od mašina. Microsoft Family Safety aplikaciju možete da instalirate i na Android uređaj, pri čemu vam neće biti dostupna ograničenja na nivou uređaja, već na nivou aplikacija. Takođe, filteri za surfovanje radiće samo na Edge browseru.

Microsoft Family Safety (www.microsoft.com/sr-latn-rs/microsoft-365/family-safety?market=rs) nudi i plaćenu verziju, tačnije, Microsoft 365 Family pretplatu koja otključava dodatne mogućnosti. Na primer, obaveštenja kada neko napusti ili stigne u bezbednu zonu (geofencing) dostupna su samo u okviru pretplate.

Kao što je to slučaj sa Google nalogom, i Microsoft nalog je pod kontrolom roditelja do „statutarne starosne dobi u vašem regionu”, pri čemu je to 13 godina kada se Microsoft pita. Nakon što napuni pomenute godine, dete može da napusti porodicu, čime će se sve kontrole nad nalogom izgubiti. Ako ostane u okviru porodice, ostaju aktivna i sva ograničenja koja su postavljena, ali dobija opciju da ih izmeni. Jednako kao i Google i Microsoft će poslati e-mail sa informacijama da će dete moći da preuzme punu kontrolu nad svojim nalogom pre nego što se to desi.

• • •

Opisali smo način na koji bi trebalo da svom detetu otvorite profile na Android i Windows uređajima, kako bi nad njima imali punu kontrolu i bili sigurni da dete neće zalutati negde gde ne treba. Naravno, najvažnije je da sa decom razgovarate. Na taj način ćete znati šta su oni čuli ili videli kod drugara, koja su im interesovanja, kao i da im objasnite da može nešto loše da im se desi i na internetu. Uvek treba da imate na umu da oni nemaju nikakvo predznanje po pitanju modernih tehnologija, iako su to stvari koje su prisutne u njihovim životima od rođenja. Pozitivno je što se u školama u okviru „Digitalnog sveta” već od 1. razreda osnovne škole uči o opasnostima na internetu. Ali, pored priče, budite i vi dovoljno tehnološki informisani i koristite moderne tehnologije onako kako bi trebalo. Deo toga su dečji nalozi za uređaje, kao i pristup nekim tehnologijama onda kada im je vreme. Nećete ih zaštiti od onoga što će videti van kuće, na tuđim uređajima, ali barem vi uradite maksimalno koliko možete da ostanu bezbedni.


SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama