GAME TALK
Blade Runner: Core Rulebook + Starter Set
Stoni neon-noir RPG
Marko VASILJEVIĆ
1. mart 2023.

Usvetu streaming servisa koji se bespoštedno otimaju za korisnika više, svedoci smo masovnog štancovanja novih sezona i filmova upitnog kvaliteta. Jedina svrha je, izgleda, opravdati još jedan mesec pretplate. Franšize koje su u početku bile dašak svežine, sledeći evolutivni korak i primer za celu industriju, pretvorile su se u izmučena goveda koja sve teže mogu dati još koju kap mleka pohlepnim nakupcima. Istovremeno, šta ako ste i dalje vezani za svetove stvorene u zlatnom periodu osamdesetih godina prošlog veka? Ne brinite, ima rešenja, a jedno od njih nedavno se našlo i na našem stolu.

Detaljno opisana oprema koja obuhvata oružje, ali i alatke poput Voight-Kampff mašine...

Sistem „Blade Runner” je licencirani naslov koji donosi mračnu i mučnu atmosferu neonom okupanog distopijskog Los Anđelesa. Ne brinite, nema Harisona Forda, čak ni u CGI-em podmlađenoj varijanti, to je rezervisano za velika platna. Ono što se nudi je prelepo i detaljno osmišljen set pravila, praćen uputstvima i pojašnjenjima, što će vam omogućiti da pravite svoje priče koje nemaju (mada, mogu da imaju) dodirnih tačaka sa kultnim filmom iz 1982. Isto važi i za ostvarenje iz 2017.

Osnovna knjiga upoznaće vas sa okruženjem, važnim događajima koji pokrivaju period od 1980. do 2037. godine, haosom koji je zadesio čovečanstvo, razlozima koji su doveli do nastanka replikanata i, posledično, samih Blejdranera. Nivo detalja i način na koji je dočarana atmosfera za svaku je pohvalu. Sve je inspirisano uzorom, ali ga na momente i prevazilazi, jer daje uvid u informacije koje bi bile suvišne za ekranizaciju, a neophodne su za uživljavanje u rolu junaka s kojim nameravate da igrate. Ovo je ttRPG i vaša sposobnost da stvorite scene „u glavi” podrazumevani je preduslov za uživanje u atmosferi. Autori vam neće „otežati” posao ubacivanjem suvišnih ilustracija. Umesto toga, kroz nekih 230 stranica naučićete sve što je neophodno da prosto osetite kiselu kišu na licu dok stojite ispred raspale birtije i čekate svoju porciju nudli.

Lik koga vodite je, podrazumeva se, udarna pesnica LAPD-a, odnosno, jedinice Rep-Detect. Vremenski okvir podrazumeva period kada su Nexus 9 replikanti stavljeni u aktivnu službu, te je moguće izabrati i to kao opciju, ako vam je dosadno da budete čovek. Osim biološke razlike, postoje i one dublje koje igranje čine drukčijim. Od vas se, u svakom slučaju, očekuje da provedete vreme u priči koja je „opterećena” moralnim dilemama, preispitivanjem, i drugim teškim egzistencijalnim temama, te se, kao takva, ne preporučuje osobama koje ovakva tematika i potencijalni stresovi mogu dovesti u stanje neprijatnosti. Da, autori su bukvalno posebno istakli navedeno upozorenje. Da li je samo prodajna forica u stilu „ulaziš na sopstvenu odgovornost” ili su u pitanju pravni razlozi, kako god, upozoreni ste.

Da bi u potpunosti kreirali svog junaka, neophodno je da odaberete (osim toga jeste li ste čovek ili ne) i svoj arhetip, odnosno, ulogu u okviru jedinice. Pandan klasi u D&D-u. Nakon toga, bira se broj godina provedenih u službi, atributi, posebne veštine, specijalnosti, ključna sećanja i ključni odnosi sa drugima. Zatim, oprema, neki poseban predmet za koji ste vezani, izgled i, na kraju, ime. Deluje komplikovano, ali, zapravo, nije. Sve navedeno možete i da prepustite kockicama, jer su dostupne silne tabele sa predlošcima, te možete pustiti da sudbina odluči umesto vas. Početne atribute i opremu, naravno, kasnije unapređujete poenima koje zavređujete obavljanjem poslova, odnosno, rešavanjem slučajeva, a određeni poeni dobijaju se i na osnovu toga na koji način ste slučaj rešili. Dopada nam se i to što sistem ima organske mere koje sprečavaju da vam lik bude „nedorečen”, odnosno, površno kreiran, pa čak i igrači koji nemaju želje ili vremena da prave pozadinske priče i samo bi da krenu da igraju, bez dubljeg upuštanja u materiju, imaće detaljnog i uverljivo stvorenog lika.

Što se tiče klasa, odnosno arhetipa, na raspolaganju su Analyst, Cityspeaker, Doxie, Enforcer, Fixer, Inspector i Skimmer. U mogućnosti ste da budete podli karijerista ili beznadežni idealista, korumpirani smrad ili (anti)heroj, bez koga bi sve otišlo dođavola. Ima prostora da se pronađete i poigrate sa pričama koje nikada nisu crne ili bele, već negde između. „Blade Runner” i jeste pomešao atmosferu klasičnih, old-school noir detektivskih motiva sa sci-fi okruženjem i to je još uvek sjajna kombinacija koja u specifičnom slučaju ovog sistema i dalje radi odlično. Na sve ovo naslanja se i niz veština i specijalnosti kojih nema previše, ali fino produbljuju likove.

Kada ste završili taj deo, vreme je da se bacite na rešavanje slučajeva. To podrazumeva i momente nabijene akcijom, koja je u ovom slučaju rešena sistemom borbe i potere. Borba je prilično u skladu sa svime što smo viđali do sada. Postoji inicijativa za koju se ne baca kockica, već se vuku kartice i na osnovu toga se određuje redosled poteza igrača i NPC-a. Postoji klasičan sistem akcije po rundi. Kockice, u sprezi sa osnovnim ocenama, rešavaju ishod tih akcionih interakcija i to je sve ono na šta smo navikli. Ovde, takođe, postoji forica sa re-rollom kockica, čime forsirate ishod uz rizik i podizanje nivoa stresa. Postoji i čitav sistem borbe kada ste u vozilu sa posebnim tabelama vezanim za ovaj segment i to donosi dozu svežine.

Mehanika potere već je nešto što nije uobičajeno, ali je veoma dobro implementirano. Postoje posebni manevri koje koristite ukoliko ste u poteri za određenim likom, kao i manevri „lovine”. S obzirom na to da NPC likove vodi Game Runner (DM), njihove kretnje i manevri vam nisu poznati, što igri daje dozu neizvesnosti i potere su odličan generator uzbuđenja. Postoji čak i mogućnost asimetričnih jurki, gde je jedna od strana u vozilu, što, u zavisnosti od konfiguracije terena, može biti prednost, ali i mana. I u slučaju potere postoje detaljne tabele kada Game Runner može pozvati u pomoć kockice, što dovodi do random efekata, poput prepreka na putu koje se razlikuju za pešake, na točkovima ili u letu jurnjavama.

Ostatak dostupnog materijala posvećen je samom svetu u kome provodite svoje policijske dane. Detalji su sjajno osmišljeni, te će vas igra upoznati i sa stvarima poput kulture, klime, tehnologije i uređaja koji se svakodnevno koriste, opcijama za telekomunikaciju, stvarima koje predstavljaju razbibrigu, medijima, značajnim korporacijama i svemu ostalom što čini jedan svet živim. Sve je propraćeno i detaljnim mapama grada, posebnih sektora, pa čak i posebnih lokaliteta. Stvari koje se tiču vašeg policijskog života čine posebna poglavlja koja pokrivaju procedure, hijerarhije, osobe od značaja. Tu je, naravno, i segment koji se bavi opremom koja obuhvata i oružje, ali i alatke poput Voight-Kampff mašine. Sve je krajnje detaljno prezentovano, sve sa šematskim crtežima i ilustracijama. To obuhvata i pomalo skromno i nenametljivo prezentovane augmentacije. Nešto čemu će Cyberpunk posvetiti daleko više pažnje. S druge strane, vozila, iako ne previše brojna, odlično su pojašnjena i jedva ćete čekati da obrnete koji krug.

Slično ostalim naslovima koji dolaze iz Free League kuće, i „Blade Runner” donosi opciju da igru isprobate u okvirima „Starter Seta”. Knjiga pravila, u tom slučaju, zipovana je na 80 stranica, te je nešto lakše „uleteti” u čitavu stvar. Tu su i četiri unapred pripremljena lika, ali nisu obavezni, odnosno, moguće je igrati i sa Game Runnerom i samo jednim igračem. Za njih je spremljen i unapred napisan Case File, odnosno, scenario koji će vas ubrzano naučiti kako da kreirate svoje slučajeve. Sve to praćeno je i materijalom za one koji vole da pipnu i štipnu, te su tu standardno mape, špil karata i kockice, koje, inače, ne dobijate uz „Core” knjigu. Ono što nismo imali prilike do sada da vidimo je i prava policijska fascikla-koverta, u kojoj se nalaze isečci iz novina, dosijei, fotke sa mesta zločina, razglednice i ostali predmeti na koje igrači treba da naiđu u toku avanture. Iako je ttRPG igra mašte i onoga što nazivaju teatar uma, budimo iskreni i priznajmo da svi volimo kada vidimo i u rukama osetimo uživo nešto što je deo priče. Odličan set koji vredi odigrati, čak i da vas ne interesuje previše čitava tematika ili ako nemate nameru dublje da ulazite u svet „BR-a”, jer način na koji vodi Game Runnera daje ugođaj koji će biti od koristi ma koji RPG rešite da masterišete sutradan.

Dobrih noir detektivskih RPG-a i nema dovoljno, po našem mišljenju. „BR” donosi taj šmek na pravi način. Čak i ukoliko niste ljubitelj sci-fi okruženja, samo umesto Vangelisa pustite u pozadini soundtrack iz L.A. Noir ili već neki drugi džez klasik i prepustite se. Znate na šta mislimo. Senka na zidu koja iscrtava oblik roletni kroz koje se probija ono malo veštačkog svetla kome ni dim upravo upaljenog duvanskog proizvoda ne pomaže da pokvari mrak. Prijatno.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama