TEST DRIVE
Stonet W1
Očekivali smo manje
D. PETROVIĆ
1. oktobar 2022.

Stonet je sestrinska firma Netisa i prvi put se srećemo sa njihovim proizvodima. Sa Netisom je nešto drugačija priča, oni su (bili) česti gosti. Baš u vreme kada smo počeli da tvrdimo kako su jednopojasni ruteri stvar istorije, pojavi se ovaj Stonet. Ne treba da se zavaravamo, svakako da postoje oni kojima opseg na pet gigaherca ne znači mnogo, ako čak uopšte. W1 je ruter koji je namenjen onima kojima ruter služi skoro isključivo kao „prozor u svet”, bez prevelikih zahteva za baratanje podacima unutar lokalne mreže.

W1 je vrlo verovatno jedan od najmanjih rutera koji smo imali prilike da vam predstavimo. Kolega Lončarević je sada već davne 2016. godine pisao o Netisu WF2710 (SK 5/2016, i.sk.rs/13290), ruteru koji ima skoro identično kućište. Referentni dizajn je ispraćen, tako da su sa gornje desne strane postavljene dve antene od po pet dBi i maksimalnih 20 dBm predajne snage, standardnog dizajna, mogu se zakretati i obarati, ali ne i odvojiti. Sa gornje strane belog mat plastičnog kućišta su postavljene LED, i to PWR, WPS, WLAN, LAN2, LAN1 i WAN. Sa leve strane je taster ’WPS/Default’ koji je možda mogao biti i na zadnjem panelu. Društvo bi mu u tom slučaju pravili jedan stomegabitni WAN i ista takva dva LAN priključka. I za 100-megabitne Ethernet priključke smo rekli da polako idu u istoriju, ali Stonet/Netis, kao što vidite, ne misli tako.

Nije za očekivati da kućište sa svojim dimenzijama 86×118 milimetara i jedva 28 milimetara visine sadrži neki moćniji hardver. Stonet/Netis se odlučio za najpovoljniju varijantu, što se odnosi i na sam frekventni opseg na 2,4 GHz. Trista megabita u sekundi je sasvim u skladu sa IEEE 802.11b/g/n standardom. Podataka o ugrađenom hardveru nema, ali koliko je to uopšte bitno, i kome. Mišljenja smo da su vrlo lako u pitanju i zastarele zalihe čipova koje se troše u opštoj nestašici ičeg boljeg.

W1 od tehnologija donosi Firewall, DMZ, NAT, Dynamic DNS, VPN (PPTP, L2TP i IPSec), WPA-PSK i WPA2-PSK. W1 može da radi kao ruter ili Bridge. Pristupamo mu preko IP adrese iz browsera. Korisnički interfejs se sastoji iz Quick Setupa i Advanced dela. Prvi koristimo za osnovne postavke rutera. Napredni deo je, za divno čudo, prilično bogat, s obzirom na cenovni rang. Interfejs dolazi sa klasičnim menijem u levoj bočnoj traci. Koliko vidimo, u pitanju je starija verzija firmvera u odnosu na nedavno opisani Netis N3. Naime, firmver je identičan onom na WF2710 koji smo naveli. U meniju imamo Status, Network, Wireless, Bandwith Control, Forwarding, Access Control, Advanced i System Tools. Neke sa spiska ovog menija dolaze i sa podmenijima. U postavkama nismo primetili ništa nelogično, a interfejs je intuitivan. Tu su razne opcije za IPTV, WAN, LAN, Wireless, SSID, DMZ, UpnP, Port Farwarding, IP, MAC i Domain filtere. Zapravo, pozitivno nas je iznenadio korisnički interfejs na W1, očekivali smo manje.

Stonet W1 možemo da preporučimo za slučajeve gde je potreban „bilo kakav” povoljan ruter, za korisnike kojima je isti nužno zlo da bi visili na društvenim mrežama. W1 može, naravno, i više od toga, ali za nešto stvarno ozbiljnije, mora se, ipak, kupiti nešto više od ovoga.

GALERIJA

Tip uređaja: Wi-Fi 4 IEEE 802.11b/g/n ruter

Osnovno:
300 Mbit/s @ 2,4 GHz,
WAN 100 Mbit/s,
2 × LAN 100 Mbit/s

Proizvođač:
Stonet (stonet.cc)

Kontakt:
Gembird (gembird.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama