TEST DRIVE
Gembird CAM-IP3MP-WIFIKITXM4
Bez prevelikih očekivanja
Dejan PETROVIĆ
1. oktobar 2022.

Nakon dužeg vremena, opet imamo priliku da probamo jedan komplet kamera za video-nadzor, zajedno sa snimačem. Komplet iz naslova dolazi iz Gembirda, ali ovde treba podvući crtu. Gembird je brend, ne i fabrika. Pravi proizvođač ovog kompleta je nama nepoznat, a ujedno i razlog priličnog nedostatka informacija.

Komplet dolazi sa mrežnim snimačem standardnih dimenzija i četiri IP kamere. Snimač je veoma lagan i deluje krhko. Prednja plastična maska sadrži samo tri LED (Alarm, REC i Power ), te otvor za IR prijemnik daljinca. IR prijemnik ne postoji na ploči sa elektronikom unutra, a ovaj model očigledno deli kućište sa drugim modelom koji ima i opciju sa daljincem.

Zadnji panel je veoma interesantan, jer na njemu zatičemo dve antene preko kojih bi ovaj snimač trebalo da može da se poveže na lokalnu mrežu bežičnim putem. Ne pamtimo da smo u skorije vreme (ako ikad) imali jedan mrežni snimač sa bežičnim povezivanjem. Da stvar bude još zanimljivija, sa matičnom pločom je povezana samo jedna antena. Kablić druge antene na sebi nema nikakav konektor, niti smo na ploči sa elektronikom uopšte našli mesto predviđeno za drugi u.Fl konektor. Između antena se redom nižu audio-out priključak, zatim VGA za povezivanje sa monitorom, a za njim ide HDMI bez podataka o tačnom tipu. Snimač se na lokalnu mrežu vezuje preko WAN priključka. Naša je pretpostavka da je u pitanju protok od sto megabita u sekundi. Niz se završava sa dva USB 2.0 i jednim DC priključkom strujnog adaptera. Uz uređaj se dobijaju strujni adapter i mrežni kabl. Uz snimač dolazi i jednostavni miš koji spada u istu vrednosnu kategoriju u koju i ovaj komplet.

Rasklopljeno kućište, sem pobrojanih nedostataka, donosi opciju povezivanja nekog SATA HDD/SDD-a. Predviđeno je da se on pričvrsti za donji lim, a šrafovi se dobijaju uz uređaj. Rasklopljen snimač nam ostavlja elektroniku na dlanu. Ipak, ne možemo da utvrdimo koji je hardver korišćen, jer na CPU-u se nalazi zalepljen pasivan hladnjak. Na prvi pogled, elektronika deluje skromno. O mogućnostima kasnije.

U kompletu se uz snimač, naveli smo, dobijaju četiri IP kamere. Kamere su začuđujuće malih dimenzija, sa IP66 zaštitom. Njihovo metalno kućište uliva poverenje, a jak i masivan zglob omogućava zakretanje kamere u svim pravcima. Šrafovi za pričvršćivanje svih kamera stižu u kompletu, kao i imbus ključ. Kamera dolazi sa klasičnim jednim kablom koji se račva u kabl sa DC konektorom napajanja gde se dobijaju strujni adapteri za sve kamere. Drugi priključak je Ethernet, a zaštitni prsten je isto tako dostupan u kutiji. Zanimljivo je da i kamere imaju opciju bežičnog povezivanja preko spoljašnjih antena. Hardver kamere nam je potpuna nepoznanica. Znamo samo da je u pitanju senzor od tri megapiksela sa dve IR LED, dve bele LED za osvetljavanje i senzorom svetla. Nemamo podataka o upotrebljivom dometu „noćnog” sistema. Kamere takođe imaju još po mikrofon i zvučnik. Prema nama dostupnim podacima, kamere ne mogu da se napajaju putem PoE.

Išli smo varijantom pristupa snimaču preko IP adrese. Poruka da nam je Firefox suviše nov (!?) i da treba da treba da koristimo verziju 51.0 ili stariju nam nije ulila poverenje u dalje korake. Sledeći korak je preuzimanje NewActive plug-ina koji ništa nije pomogao (u Chromeu takođe ne radi). Nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja odustali smo od ove opcije.

Sledeća na redu je aplikacija XMeye. Uspeli smo u par koraka da postavimo snimač korišćenjem serijskog broja, ne i skeniranjem preko mreže. Aplikacija može da prihvati više snimača. Odabirom našeg, dobili smo mesta sa thumbnailom snimka za osam kamera, koliko je sistem sposoban da prihvati. Deo interfejsa za snimač dozvoljava postavljanje alarma, pregled snimljenog sadržaja, kao i par podešavanja. Ovaj osnovni ekran snimača dozvoljava pristup svakoj kameri pojedinačno ili grupno u rešetki (grid). Zanimljivo je da se iz grida može pristupiti svakoj kameri, ali kada se prvo ode na kameru, iz nje se ne može otići u grid. Bez obzira kako se pristupa snimcima, panel ispod je isti. Tu su opcije za uključivanje mikrofona, zvučnika, zatim snimanje videa ili slika, kao i podešavanja. Interfejs ispod dozvoljava i neke stvari koje kamere u ovom kompletu ne podržavaju, kao što je PTZ (pan/tilt/zoom) upravljanje.

Korisničkom interfejsu se naravno bez problema pristupa direktno, koristeći neki od ekrana i miš. Ovde se vrlo lako dodaju kamere, menja njihov redosled, uređuje rešetka snimaka slično. Opciju za prepoznavanje lica sa snimaka nismo našli u ovo malo dokumentacije, ali ona ne samo što je prisutna nego i, verovali ili ne - radi. Desno od grida snimaka sa kamera se nalazi grupa manjih okvira po celoj visini ekrana TV-a ili monitora. Tu će se prikazati slika lica osobe koje je neka od kamera snimila. Vrlo zanimljiva opcija, a slike su pristojne. Treba imati u vidu rezolucije kamera, i da je to samo segment (thumbnail) isečen iz mnogo većeg snimka. Meniju se pristupa desnim klikom, a tu su Main Menu, Channel set, Play Back, Face detection, IPC parameters, Color Setting, PTZ Control, Output Adjust, Net Detect i Logout. U okviru opcija nismo uspeli da pronađemo način da se snimač prebaci u Wi-Fi, što stavlja jedan znak pitanja nad antennom.

Iako nas je komplet u startu malo začudio, nakon uspešno postavljenih kamera, došli smo do krajnje funkcionalnog sistema. Kvalitet snimka kamera je u rangu cene. Nismo nezadovoljni sa snimcima, kako dnevnim, tako noćnim. Kamere rade bez problema i „na kablu” i bežično. Ako se odlučite za ovaj komplet, imajte na umu da ćete dobiti funkcionalan sistem sa prepoznavanjem lica, što ni neki skuplji kompleti sistema video nadzora nemaju.

GALERIJA

Tip uređaja:
Komplet za video nadzor

Osnovno: NVR (bez HDD) do 8CH, Wi-Fi, Ethernet,
4 × 3 Mpx kamere, App

Kontakt:
Gembird (gembird.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama