TEST DRIVE
Cudy MF4
Tabakera u mreži
D. PETROVIĆ
1. oktobar 2022.

U poslednje vreme kod mobilnih provajdera je sve više sve je više paketa u okviru kojih se nude 4G/LTE modemi. Mi smo već imali slične uređaje na ovim stranicama, poput jednog ZTE modela (SK 10/2021, i.sk.rs/30146) koji je u ponudi jednog od naših provajdera. Ovakve modeme nije nužno nabaviti od provajdera, mogu se naći i u regularnoj prodaji. U tom slučaju ostaje još samo odgovarajući paket, koji bez uređaja obično bude još povoljniji.

Cudy MF4 je vrlo malih dimenzija, ne veći od omanje tabakere. Plastično tanko kućište sa par što sjajnih, što mat površina, vrlo lako staje u džep. Osnovna namena ovakvih modema i jeste da nam se nađe na putu, godišnjem odmoru, vikendu provedenom u prirodi i slično. Svakako nije predviđen da se koristi umesto osnovnog kućnog rutera. Ako ništa drugo, onda zbog malog „bazena” za prihvat klijenata. MF4 može da radi samo sa do deset povezanih klijenata, što smatramo da nije nedostatak uzevši u obzir namenu ovog modema. Ako pričamo o autonomiji, baterija od 2000 miliamper-časova bi trebalo da u idealnim uslovima „izgura” do osam sati rada, realno od pet do šest. Zanimljivo je da baterija ne dolazi ugrađena unutar kućišta kao, recimo, kod pomenutog ZTE. Cudy MF4 se rasklapa, a baterija dolazi odvojeno, nalik na mobilne telefone s početka ovog veka. Baš kao kod ovih telefona, baterija ujedno krije i slot SIM kartice, u ovom slučaju nano formata. Ispod baterije se nalazi i u.Fl konektor na koji se može povezati eksterna antena. Modem, razumljivo, dolazi sa internom štampanom antenom.

Gornji poklopac modema donosi tri LED, Power, Network i Wi-Fi. Sa strane su tasteri ’WPS’ i ’Power’, a nasuprot njih je mikro-USB priključak preko koga se baterija na modemu puni i istovremeno služi za pristup modemu preko računara. Odgovarajući kabl se dobija uz modem, ali ne i strujni adapter. Do samog USB-a je i ’Reset’ taster, ali prekriven poklopcem baterije.

Cudy je unutar kućišta spakovao ovaj put poznat hardver. Silicijum zadužen za WAN, to jest za pristupanje LTE mreži se zasniva na nekom od Qualcomm MDM9x07 ili MDM9x25 čipova (tačan model se ne može znati bez rasklapanja ostatka modema.) Mišljenja smo da Cudy ugrađuje - „šta ima”. Bez obzira, modem omogućava brzine preuzimanja podataka do 150 megabita u sekundi. Inače, ovaj Snapdragon se može naći na mnogim sličnim uređajima, a svojevremeno je bio među prvima koji su integrisali 4G LTE naprednu agregaciju. Za WLAN je zadužen ovaj put Realtekov čip sa oznakom RTL8192ES koji radi po 802.11b/g/n standardu. Na frekventnom opsegu od 2,4 gigaherca ostvaruje brzine do 150 megabita u sekundi. I ovaj čip je provereno parče silicijuma i može se naći u raznim set-top boksovima, IP kamerama i sličnim mrežnim uređajima.

Korisničkom interfejsu se pristupa preko IP adrese. Zanimljivo je da se u MF4 ne nalazi isti firmver sa kakvim smo se sretali kod drugih Cudy uređaja, iako smo i ranije imali jedan njihov LTE ruter na ovim stranicama (SK 9/2022, i.sk.rs/31496). Kod MF4 je interfejs strogo prilagođen LTE modemu sa menijem u gornjoj traci koji otvara tabove ispod, shodno izabranom. Home je više kao kontrolna tabla sa osnovnim trenutnim podacima, kao što su IP i druge adrese, status uređaja i mreže, jačina signala i drugo. Wizard nas provodi kroz podešavanja modema, shodno parametrima za određenog provajdera. Postoji određena automatika, ali mislimo da ni manje iskusni neće imati problema. WAN donosi dodatni meni sa leve strane i uglavnom se ovde podešavaju parametri veze sa provajderom, APN podešavanja, podešavanja 4G/3G modema, PIN i PLMN. LAN u levoj dodatnoj meni traci donosi opcije vezane za lokalnu mrežu, to jest za odabir IP i Subnet Mask adresa. Ovde je i DHCP server. Pod Wi-Fi su opcije vezane za postavljanje same lokalne mreže, SSID-a, lozinke, odabir tipa enkripcije (WEP, WPA) i slično. Ovde su još WPS, MAC filter i Station list. Security tab u meniju sa strane donosi opcije vezane za Firewall, NAT i DMZ. Ne postoji sistem pomoći za termine i opcije, što smatramo za propust. Ovako kako jeste, bez konsultacije sa svemogućim Googleom, maksimum iz modema izvući će samo oni koji vrlo dobro znaju šta rade. Poslednji tab System takođe donosi levu traku sa dodatnim menijem. Ovde se modem može restartovati, promeniti lozinka za pristup samom korisničkom interfejsu, podesiti jezik i vreme. Recimo, u ovom delu je i UPnP sa checkboxom i bez ikakvog pojašnjenja čemu služi, šta se time dobija a šta gubi. UPnP je zapravo skraćenica za Universal Plug and Play i u određenoj je korelaciji sa Port Forwarding-om. Uključen UPnP može da prouzrokuje određene sigurnosne probleme. Isključen može prouzrokovati probleme prilikom otvaranja portova, te se isti moraju otvarati ručno. Da kažemo i to da na modemu ne postoji Port Forwarding kao opcija, uopšte.

Sa modemom smo vrlo zadovoljni. Prijem LTE signala provajdera koji je nedavno promenio ime je bio besprekoran. Predajna antena je skromnih mogućnosti i već jedan zid i sedam do osam metara razdaljine će bukvalno prepoloviti jačinu signala, što se može poboljšati dodatnom antenom. Korišćenje na otvorenom prostoru je mnogo bolja priča. No, ovakav tip uređaja nije ni zamišljen kao osnovni kućni ruter. Od nas svakako preporuke.

GALERIJA

Tip uređaja: 4G/LTE modem/ruter, Wi-Fi 4 IEEE 802.11b/g/n

Osnovno: LTE @ 150 Mbit/s, 2,4 GHz @ 150 Mbit/s, baterija 2000 mAh, dimenzije 97 × 61 × 15,5 mm, masa 92 g

Proizvođač: Cudy (cudytech.com)

Kontakt: Gembird (gembird.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama