TEST DRIVE
AMD 4700S Desktop Kit
Specijal pašteta
Danilo LUKINOVIĆ
1. januar 2022.

Nestašica je čipova, niske su profitne margine, proizvodnja je komplikovana i skupa, a o razvoju i da ne pričamo. Sve navedeno je svakodnevnica industrije primenjenih poluprovodnika koji omogućavaju modernom svetu da funkcioniše. Praksa da se čipovi sastavljeni iz gradivnih jedinica iskorišćavaju isključivanjem nekih od njih, već odavno nije novost. Pored uobičajenih „amputacija” jezgara u centralnim i grafičkim procesorima, red je došao i na relativno poznate APU čipove, koji imaju samo jednu primenu.

Naime, AMD suvereno vlada tržištem konzola, obezbeđujući „srce” za oba konkurenta. Kompleksni SoC koji kombinuje moderne izdanke Zen i RDNA arhitektura, uvezanih sa zajedničkim GDDR6 čipovima, „gura” ove uređaje na nivo ozbiljnih igračkih računara, koji su u poslednje dve godine, praktično, postali misaona imenica. Priroda ugovora je ekskluzivnost, te ovakav uvezan sistem neće doći do korisnika kućnih računara. Ili hoće, ali u „sakatom” stanju.

Na testu nam se našla štampana ploča sa zalemljenim procesorom, zapravo, SoC-om, upravo onim opisanim u uvodu, koji predstavlja osnovu Playstation 5 konzole. Uslovno rečeno, „dozvolu” da se pojavi na komercijalnom tržištu dobio je, jer je „faličan”. Komplikovanija priroda grafičkog podsistema, očigledno, znači da je ovaj deo celine skloniji mogućim greškama u proizvodnji, pa je srce ovog „sistema”, pod oznakom 4700S, osmojezgarni procesor sa šesnaest logičkih jezgara, povezan sa šesnaest gigabajta GDDR6 čipova.

Na papiru, ova kombinacija zvuči impresivno, ali postoji razlika u prirodi dva standarda memorije. GDDR je namenjen (logično) „teškom” grafičkom radu i oslanja se na mnogo veći protok. Sa druge strane, „obični” DDR čipovi uglavnom rade sa velikim brojem malih fajlova, gde je niska latencija esencijalna. Kako je grafički deo čipa amputiran, GDDR6 na ovom sistemu ima više mana, nego prednosti.

I ostatak komponenata je „problematičan”. Kako SoC nije zamišljen kao deo klasičnog PC sistema, koji podrazumeva dodavanje komponenata po izboru, već je centralizovan, za njega nije predviđeno da komunicira sa čipsetom ili grafičkom karticom (GPU je njegov gradivni deo). Tako je na AMD 4700S Desktop Kit „nakalemljena” kontrolerska logika prilično mršavog potencijala za desktop mašinu, u vidu A77E FCH(fusion controller hub). Grafički slot, iako pune veličine, izveden je u x4 varijanti i to po PCI-E 2.0 standardu. Ovo umnogome ograničava grafičke potencijale i svodi ih na nešto što može da se okarakteriše kao „priključak za monitor”. Prisutna su samo dva SATA III konektora, a M.2 slot je izostao, što je i logično, zbog prisustva samo četiri PCI-E 2.0 linije u sistemu. Mreža je izvedena putem USB 3.0 i zasnovana je na Ethernet kontroleru Asix AX88179, koji obezbeđuje gigabitnu vezu. Na zadnjem panelu nalaze se četiri USB 2.0, tri USB 3.1 porta, jedan USB 3.0 port i audio-konektori povezani sa vremešnim Realtek ALC897 čipom. Za poslovnu primenu, čemu je ovaj računarčić, pre svega, namenjen, tu je i podrška za TPM 1.1 i 1.2 i Debug 80. Naponski konektori su standardni 24-pinski i osmopinski za CPU (koji će bez problema raditi i samo sa četvoropinskim). Pored aktivnog hlađenja, na ploči se nalazi još jedan četvoropinski konektor za sistemski ventilator.

Windows (10 Pro) je bez problema prepoznao sav hardver i instalirao poslednje verzije drajvera, tako da „konzolaški” procesor nema problema sa PC okruženjem, mada smo imali nekih poteškoća sa testiranjem, o čemu ćemo malo kasnije. U paketu nam je na test stigla i AMD RX550 grafička kartica sa dva gigabajta GDDR4, povezane 64-bitnom magistralom. U nekim normalnim vremenima, ovaj GPU bi već bio zaboravljen, ali ga je trenutna situacija vratila iz mrtvih, kao i podjednako kukavni GT 730 iz suparničkog tabora, kao „najjeftiniju novu grafiku koja može da se kupi”. Nažalost, zbog PCI-E 2.0 x4 slota, ni ova grafika ne može da se „razmaše”, te su rezultati koje postiže na testovima simbolični.

Osim uobičajene baterije Unigine testova, probali smo i World of Tanks, kao tipičnog predstavnika popularne online igre koja ne „ubija” grafiku. Na najnižim podešavanjima u 1080p rezoluciji, ovaj kombo pruža stabilnih četrdesetak frejmova, ali će bez problema gurati Caesar 3, HOMM 3, Diablo 2 i slične naslove, koji moraju da se nađu na svakom računaru.

U nekim sintetičkim testovima, mališa postiže rezultate na nivou Ryzen 5 5XXX procesora, što je veoma dobro, naročito kada se u obzir uzme cena ove skalamerije, dok u drugim (verovatno zbog memorijskog podsistema) nije toliko impresivan. Pomenuli smo probleme. Asus RealBench jednostavno nije prepoznao hardver, kao ni 3DMark, dok je Unigine Valley odbio da se javi. Izuzev toga, nismo imali nikakvih problema, ali određena nekompatibilnost sa „PC svetom” očigledno postoji. Treba još pomenuti da su se tokom rada, bez obzira na opterećenje, backplate, koji pokriva memoriju i poleđinu procesora, kao i naponska sekcija na ploči, grejali toliko da nismo smeli da ih dodirnemo. Nije bilo problema sa stabilnošću sistema, ali smatramo da za dugotrajan rad treba obezbediti adekvatnije hlađenje.

Šta je, zapravo, AMD 4700S Desktop Kit, čemu služi i kome je namenjen? U pitanju je pokušaj da se iskoriste „škart” čipovi koji nemaju punu funkcionalnost, u ovom slučaju grafičkog podsistema. Sam koncept nije nov i koriste ga svi proizvođači čipova, što, na kraju krajeva, smanjuje količinu tehnološkog otpada. Sa druge strane, baš nedostatak grafičkog podsistema ograničava performanse do nivoa upitne upotrebljivosti. Smatramo da ovaj proizvod pripada tržišnoj niši i vidimo primenu u poslovnom okruženju, gde se koristi grafički softver, ali koji se više oslanja na CPU, tj. može da iskoristi potencijal centralnog procesora. Mali gabariti i cena (preporučena maloprodajna cena oko 40 hiljada dinara, bez grafike), čine ga najkompaktnijom i najjeftinijom kombinacijom procesora ploče i memorije. I pored toga, ako igranje naročito imate u vidu, smatramo da je odvajanje malo više novca za Ryzen 5600G, na primer, ili bilo koji Intel sa integrisanom grafikom, mnogo fleksibilnije rešenje, jer će „jednog dana”, kada se cene i stanje na tržištu poprave, ovakva kombinacija moći da se unapredi dodavanjem punokrvne grafičke kartice, koja može da iskoristi PCI-E magistralu nove generacije, a o NVMe uređajima da ne govorimo. To, očigledno, vidi i sam AMD, jer se baš ovih dana pojavila nova verzija, 4800S, sa podrškom za PCI-E 4.0, na ploči Micro-ATX formata.

SiSoft Sandra

Floating Point [GFLOPS]

266,4

Multimedia performance [Mpx/s]

596

AES256 encript./decryption [GB/s]

21,12

Maxon Cinebench

R15 Single

157

R15 Multi

1518

R20 Single

409

R20 Multi

3550

R23 Single

1065

R23 Multi

9225

Unigine Benchmarks, 720p

Heaven, Medium, AA off, tessel. off [score]

948

Heaven, Medium, AA off, tessel. off [FPS]

38

Superposition, DX Mode, Low [score]

3136

Superposition, DX Mode, Low [FPS]

23

Osnovno: AMD 4700S (Zen 2), 8 fizičkih jezgara (16 logičkih), radna frekvencija 3,6 GHz (boost do 4 GHz), 16 GB GDDR6 RAM, A77E FCH (fusion controller hub)

Ostalo: 1 × PCIe 2.0 ×4 slot (fizički ×16), 2 × SATA 6.0 Gb/s, 1 × USB 3.2 Gen1 5 Gb/s port (interni) 2 × USB 3.2 Gen2 10 GB/s, 1 × USB 3.2 Gen2 5 Gb/s, 4 × USB 2.0, RJ45, 3 × 3,5 mm audio eksterni, podrška za TMP i Debug 80, Mini-ITX format

Dimenzije i masa: 391 × 185 × 303 mm, 5,2 kg

Proizvođač: AMD (amd.com)

Kontakt: Asbis (asbis.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama