TEST DRIVE
Asus ROG Zephyrus M16 (GU603HR)
Više piksela, više akcije
T. STANČEVIĆ
1. septembar 2021.

Prvo što se primeti kod ovog laptopa jeste to da je donja ivica ispod ekrana izuzetno tanka, gotovo jednaka kao i bočne. Naime, u kućištu koje odgovara standardnom laptopu sa ekranom od 15,6 inča, ovde je upotrebljen ekran koji je veći po visini za 11 odsto, ima odnos stranica 16:10 (a ne 16:9), pa je dijagonala ekrana tačno 16 inča. Odnos ekrana i siluete laptopa je fantastičnih 94 odsto. Pored toga, u pitanju je „2.5K+” rezolucija, odnosno WQXGA, sa tačno 2560×1600 piksela. I ne samo to, ekranski panel je fantastični IPS sa rasponom boja od čak 100 odsto DCI-P3 spektra.

U kućištu koje odgovara standardnom laptopu sa ekranom od 15,6 inča, ovde je upotrebljen WQXGA ekran koji je veći po visini za 11 odsto...

Kako priliči ovom tehnološkom trenutku, iako je u pitanju moćan laptop, sa jakom grafikom (da ne kažemo: „gejmerski”), Zephyrus M16 je kompaktan i „visok” samo dva centimetra. Tastatura je odlična, ima hod tastera od 1,7 milimetara i može da ima belo ili RGB osvetljenje. Iznad gornjeg reda tastera izdvojeni su tasteri za utišavanje i pojačavanje zvuka, uključenje/isključenje mikrofona i taster za pozivanje Armoury Crate softvera. ’On/Off’ taster u desnom gornjem uglu je istovremeno i skener otiska prsta. Tačped je kvalitetan, sa staklenom površinom i poprilično velik.

Većina priključaka nalazi se sa leve strane, bliže prednjoj strani laptopa. Krajnje su savremeni i dovoljno brojni (vidi spisak u specifikaciji), a na desnoj strani su samo jedan USB-A i čitač mikro-SD kartica.

Izduvni sistem je vrlo efikasan, bez obzira na male gabarite ovog laptopa, sa četiri izduva nazad i sa strana. Asus tu ističe i upotrebu tečnog metala, te da ima šest toplotnih cevi, a da dva ventilatora imaju tačno po 84 kraka. Suština je da je rashladni sistem efikasan, ali kada se procesor i grafički čip opterete do krajnjih granica, površina između tastature i ekrana je toliko vrela da je nemoguće zadržati prste na njoj. Naravno, niko vas ne tera da laptop baš toliko „mučite”, pogotovo što ima dovoljnu zalihu snage i bez boostovanja, tako da je u većini situacija bolje podesiti manje agresivan rashladni profil.

Zephyrus M16 će i na našem tržištu biti dostupan u nekoliko različitih konfiguracija. Što se tiče procesora, na raspolaganju su modeli sa Intel Core i7-11800H i i9-11900H, a grafički podsistem može biti Nvidia GeForce RTX 3050 Ti, RTX 3060 ili RTX 3070. Mi smo laptop dobili u konfiguraciji koju možete da vidite u specifikaciji, tako da se rezultati testova, naravno, odnose na tako opremljen model. Rezultate nećemo ni komentarisati: već letimičan pogled na tabelu govori da to sve „pršti” i „leti”...

Moramo da naglasimo da je „naš” primerak imao ugrađen SSD po PCI 4.0 standardu, fantastičnih performansi, ali neki modeli mogu da imaju i PCI 3.0 SSD, sa nešto manjim brzinama transfera.

Kao i kod svakog laptopa sa dodatnom grafikom, baterija ga neće „gurati” predugo, ali za manje zahtevan rad, baterija od 90 amper-časova pružiće dvocifren broj radnih sati.

Još koja reč o ekranu. Ovako visok raspon boja Zephyrus M16 čini pogodnim i za dizajn, fotografiju i obradu video-materijala. Zbog ovog poslednjeg je i zvučnom sistemu ovog laptopa, takođe, posvećena veća pažnja: u laptopu je šest zvučničića, a kvalitet zvuka je takav da može da ponese Dolby Atmos i Hi-Res Audio sertifikate, upravo kao što i ekran zadovoljava Pantone Certified i Dolby Vision standarde.

Teško je reći da li je ovo laptop za „igrače” ili „kreativce” - verovatno je i za jedne i za druge. Pitanje je samo ko može sebi da ga priušti... Ako je za utehu, Asus nudi i besplatnu treću godinu garancije, dovoljno je samo da registrujete svoj primerak u prvoj godini nakon kupovine.

Procesor: Intel Core i9-11900H, 2,5 GHz (turbo 4,9 GHz), 8 fizičkih jezgara (16 logičkih), 24 MB keš, 10 nm, TDP 45 W

Memorija: 32 (2 × 16) GB, DDR4, 3200 MHz

Ekran: 16 inča (406 mm), 2560×1600 px (16:10, 127 ppi), IPS, BOE, 8 bita, 100% DCI-P3, 500 cd/m2, kontrast 800:1, vreme odziva 3 ms, uglovi vidljivosti 178°/178°, 165 Hz, adaptive sync, anti-glare

Grafika: Intel UHD Graphics + Nvidia GeForce RTX 3070 Laptop GPU 8 GB, 80 W (Dynamic Boost 2.0 100 W)

Skladište: SSD, NVMe PCIe 4.0, 2 TB, Samsung

Mreža: Ethernet 1 Gbit/s Realtek + Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax) MediaTek + Bluetooth 5

Priključci (položaj): HDMI 2.0b, RJ45 LAN, USB-A 3.2 Gen 2, USB-C 3.2 Gen 2 + USB-C 4.0 (Thunderbolt 4, DisplayPort 1.4, Power Delivery), 3,5 mm audio-kombo (levo); USB-A 3.2 Gen 1, čitač SD kartica (desno)

Audio/video: stereo zvučnici, HD kamera, mikrofoni

Ostalo: RGB osvetljenje tastature

Baterija: 90 Wh

Dimenzije i masa: 355 × 243,5 × 19,9 mm / 1,9 kg

Proizvođač: Asus (asusplus.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama