TEST DRIVE
Gigabyte Aorus 17G KD
Takmičarski laptop
T. STANČEVIĆ
1. septembar 2021.

Posle nekoliko različitih modela iz Gigabytea, koji je sa laptop računarima tek odnedavno prisutan na domaćem tržištu, evo jednog izrazito gejmerskog modela. Najvažnija karakteristika modela Aorus 17G jeste mehanička tastatura, što prvi put vidimo na jednom laptopu. Naravno, hod tastera nije kao na desktop mehaničkim tastaturama, ali to može da bude i prednost. Naime, hod tastera dug je dva milimetra, ali je prag aktivacije na 1,7 milimetara, što je manje (pa time i brže) nego na klasičnim mehaničkim tastaturama.

Gejmerski laptop za one kojima u igranju nije bitna puka lepota grafike, niti priča i istraživanje, već - brzina...

Mehanizam tastera proizvodi Omron i u pitanju je plava varijanta njihovih prekidača. RGB osvetljenje tastera, uz mogućnost kontrole svakog tastera pojedinačno, se podrazumeva. Mehanički tasteri nisu mnogo uticali na visinu ovog laptopa. Da, postoje već gejmerski laptopi sa visinom ispod 20 milimetara, ali ni 26 milimetara kod ovog modela nije mnogo. Gigabyte i tvrdi da je ovo trenutno najtanji 17-inčni laptop sa mehaničkom tastaturom.

Kućište je mat crno, sa diskretnom teksturom, bez nepotrebnog šarenila. Rešetke između tastature i ekrana asociraju na hladnjak nekog superautomobila. Ivice oko ekrana (sem donje) vrlo su tanke, a kamera je ispod ekrana, zapravo, u donjem delu kućišta, sa mehaničkim poklopcem za privatnost, kao što je to slučaj kod drugih Gigabyteovih aktuelnih modela. Tačped je velik i dobar, sa skenerom otiska prsta u levom gornjem uglu.

Ekranski panel je, naravno, IPS tipa, sa dosta dobrim rasponom boja od 72 odsto NTSC, odnosno, 100 odsto sRGB spektra. Osvetljaj je odličnih 300 kandela po metru kvadratnom, dok je kontrast 800:1, što baš i nije vrhunski podatak. Ipak, najvažnije za igrače jeste vertikalno osvežavanje od čitavih 300 herca, što je u rangu sa tek nekoliko modela klasičnih monitora.

Srce sistema je Intelov Core i7 procesor jedanaeste generacije, u štedljivoj varijanti. Jezgra mogu da mu se „zatrče” i do 4,6 gigaherca i veoma je potentan, za dlaku brži i od AMD Ryzen 7 5800H procesora. Svakako, na ovom laptopu procesor neće biti „usko grlo”.

Aorus 17G KD dolazi sa grafičkim procesorom Nvidia GeForce RTX 3060. Već smo videli šta taj čip može, ali što se tiče ovog laptopa, s obzirom na ekran od 300 herca, pun potencijal (ekrana) ne može da iskoristi u najzahtevnijim igrama, ali može u najvažnijem tipu igara, a to su upravo multiplayer pucačine. Gigabyte ponosno ističe G2 Esports CS:GO Team sertifikat.

U ovoj konfiguraciji, Aorus 17G dolazi sa 16 gigabajta radne memorije i veoma brzim (naročito u čitanju) SSD-om, koji radi na PCI 4.0 magistrali.

Mogućnosti povezivanja su brojne i moderne: od dvopojasne mreže po IEEE 802.11ax standardu, do gigabitnog Etherneta. Na ovaj laptop moguće je povezati do tri monitora, s obzirom na to da postoje i HDMI, i mini-DisplayPort i USB-C priključci.

Baterija je kapaciteta od 99 vat-časova i pružiće veoma malo igranja, ali surfovanje, kancelarijski rad ili multimedija na bateriju potrajaće desetak sati. Uzgred, ako niste znali, 100 vat-časova je kapacitet baterije koju smete da unesete u avion u ručnom prtljagu (a samo tako i sme da se unese), dok je za baterije većeg kapaciteta potrebna posebna dozvola.

Rashladni sistem ovog laptopa, kao i mnogih aktuelnih modela, je priča za sebe. Ne samo da je primenjeno inovativno hardversko rešenje pod nazivom Windforce Infinity (sa dva ventilatora, pet toplotnih cevi i četiri izduva), već je i softverski rešeno tako da se rashladni sistem „pametno” ponaša i „uči” na osnovu toga kako se laptop opterećuje. Naravno, moguće je i ručno podešavanje rashladnog sistema, kako bi bio agresivniji ili tiši, u zavisnosti od toga šta vam u datom trenutku odgovara.

Aorus 17G je gejmerski laptop za one kojima u igranju nije bitna puka lepota grafike, niti priča i istraživanje, već - brzina. Superbrzi ekranski panel i mehanička tastatura svakako su najvažnije karakteristike ovog modela. Ne ostaje mnogo toga što ovaj laptop čini inferiornijim od neke klasične desktop igračke konfiguracije.

Procesor: Intel Core i7-11800H, 2,3 GHz (turbo 4,6 GHz), 8 fizičkih jezgara (16 logičkih), 24 MB keša, 10 nm, TDP 45 W

Memorija: 16 (2 × 8) GB, DDR4, 3200 MHz, Crucial

Ekran: 17,3 inča (439 mm), 1920×1080 px (16:9, 127 ppi), IPS, LG-Philips, 8 bita, 100% sRGB / 72% NTSC, 300 cd/m2, kontrast 800:1, vreme odziva 5 ms, uglovi vidljivosti 178°/178°, 300 Hz, antiglare

Grafika: Intel UHD Graphics + Nvidia GeForce RTX 3060 Laptop GPU 6 GB, 105 W

Skladište: SSD, NVMe, 512 GB

Mreže: Ethernet 2,5 Gbit/s Realtek + Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax) Intel AX200 + Bluetooth 5

Priključci (položaj): RJ45 LAN, čitač SD kartica, USB-A 3.2, 3,5 mm mikrofon, 3,5 mm slušalice, USB-A 3.2 (levo); USB-A 3.2, USB-C 3.2, mini-DisplayPort 1.4, HDMI 2.1 (desno)

Audio/video: stereo zvučnici (2 × 2 W, DTS:X Ultra Audio), HD kamera, mikrofoni

Ostalo: mehanička tastatura (Omron, hod 2,5 mm, N-key Rollover, Fusion RGB osvetljenje), dodatni M.2 slot

Baterija: 99 Wh

Dimenzije i masa: 405 × 276 × 26 mm / 2,8 kg

Proizvođač: Gigabyte (gigabyte.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama