TEST DRIVE
Seagate IronWolf NAS 12 TB i IronWolf NAS Pro 12 TB
Tuce terabajta u helijumu
Danilo LUKINOVIĆ
1. septembar 2021.

Hard-disk odbija da „umre”. Da, iselio se iz velikog broja kućnih mašina, prenosnih računara i igračkih konzola, što zbog brzine, što zbog prostora i/ili buke. Međutim odnos korisnog skladišnog prostora po novčanoj jedinici i dalje je na strani „šklopocija”, naročito kada su u pitanju NAS ili serverske primene.

Seagate IronWolf NAS i IronWolf Pro NAS, kako može da se zaključi iz veoma opisnog sufiksa, namenjeni su, pre svega, za SOHO okruženje, nudeći izdržljivost, performanse i prostor po „prihvatljivoj” ceni. Ove dve serije obuhvataju modele različitih kapaciteta (jedan do dvanaest terabajta za IronWolf, odnosno, četiri do osamnaest za IronWolf Pro seriju), brzina okretanja ploča i drugih karakteristika. Nama su se na testu obreli možda najzanimljiviji modeli, kapaciteta 12 terabajta, čiji je odnos kapaciteta u odnosu na cenu možda i najbolji, a „okupani” su svim tehnologijama.

S obzirom na namenu, CMR (conventional magnetic recording) ima više smisla, jer će diskovi konstantno biti u upotrebi, sa dosta upisa i čitanja tokom radnog veka. Oba modela imaju slične karakteristike. Oba su napunjena helijumom, koji stvara manji otpor pločama koje se okreću velikom brzinom, u ovom slučaju, 7200 obrtaja u minutu. Rezultat manjeg otpora je veća efikasnost, jer je utrošak energije manji, a samim tim i zamor materijala. Oba modela imaju 256 megabajta keša, namenjeni su konstantnom radu, imaju senzore rotacionih vibracija, a, takođe, podržavaju i IronWolf Health Management i imaju trogodišnju uslugu besplatnog spasavanja podataka od strane proizvođača.

Razlike, ipak, nisu male. IronWolf NAS Pro omogućava veći godišnji upis: 300 terabajta, naspram 180 kod „običnog” modela. Takođe, vreme između otkaza (MTBF) je 1,2 miliona časova, naspram milion kod „običnih” IronWolf modela. Pored navedenog, Pro verzije velikog kapaciteta mogu da se ugrade u NAS uređaje/servere sa maksimalno 24 ležišta za hard-diskove, dok je „klot” verzija ograničena na osam. Ovo je, naravno, bitno samo za ozbiljnija okruženja, jer će kućni korisnici i manje firme teško popuniti i osam fioka sa hard-diskovima kapaciteta preko deset terabajta. Interesantno je da je Pro verzija „svilenija” i može da izdrži potrese (udarce, padove, ljudski faktor) od 50 G u toku rada, odnosno, 200 G kada hard-disk nije u pogonu. „Neprofesionalna” verzija, sa druge strane, ima nešto ubedljivije brojke: 70 G u toku rada i 250 G kada je isključen.

I akustični profil je mnogo podnošljiviji: 18 decibela u stanju mirovanja i 28 decibela kada glave traže podatke, što je identična brojka za stanje mirovanja Pro modela, koji se „prodere” uz 32 decibela tokom pretrage. Kad već pominjemo akustiku, Pro je tokom testa ispuštao konstantan „kliktav” zvuk. Prošao je sve testove besprekorno, ali ovakvog „kliktavca” odavno nismo imali na testu. Obećane brzine konstantnog prenosa podataka iznose 210 megabajta u sekundi za IronWolf NAS i 240 megabajta u sekundi za IronWolf NAS Pro.

Rezultati sintetičkih testova bili su konzistentni, uz minimalnu prednost „jačeg” modela. IronWolf NAS i IronWolf NAS Pro predstavljaju veoma zanimljive proizvode. Nisu jeftini i u ovom haotičnom vremenu cene kod nas ne padaju ispod 400 evra, dok na ozbiljnijim tržištima ovi hard-diskovi mogu da se kupe i za manje od 300 apoena lokalne valute. Kako god, cena ovolikog kapaciteta bliža je većem broju kupaca, čak i kućnih korisnika. Primena diktira prioritete, ali je cena između dve serije često nedovoljna da bi opravdala uštedu. Osim boljih performansi, Pro verzija ima i garanciju od pet godina, što je dve godine dužeg mira.

Osnovno: formatirani kapacitet 11176 GB

Ostalo: optimizacija za
Agile Array firmware, Iron Wolf Health Management,
tri godine besplatnog spasavanja podataka u slučaju otkaza (usluga nije dostupna na svim tržištima)

Proizvođač: Seagate(seagate.com)

Kontakt: Asbis (asbis.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama