TEST DRIVE
Linksys MR9600
Nakon suše dođe osveženje
Dejan PETROVIĆ
1. septembar 2021.

Nakon pauze od nekoliko meseci, Linksys je opet na našim stranicama. Pošto je ruter MR8300 „probio led” u aprilskom izdanju (i.sk.rs/29475), sada nastavljamo sa MR9600, ruterom koji je prilično nahvaljen od strane proizvođača, a na nama je da vidimo šta je sve tu tačno.

Kao selling point, Linksys navodi Intelligent Mesh tehnologiju (MR u oznaci). Kao i slična rešenja drugih proizvođača, i ovde je reč o zatvorenom sistemu, gde se prave prednosti mogu osetiti tek u Mesh okruženju uređaja istog proizvođača koji su za Mesh i predviđeni. U suprotnom, Mesh (ovaj, ali i svaki drugi) je samo „mrtvo slovo na papiru”. Ako se ruter kupuje za kućnu lokalnu mrežu, bez ideje da Mesh pravite kupovinom dodatnih Mesh Velop uređaja, ovaj selling point možete i da ignorišete. Mi nismo imali neki drugi Linksysov Mesh uređaj, te Mesh nismo mogli ni da probamo. Međutim, ova mreža bi trebalo da predstavlja sistem gde se lokalna mreža proširuje, te tako pokriva veća površina. Klijenti bi trebalo da se neprimetno prebacuju sa jedinice na jedinicu (node), uz samostalno „krpljenje” prostora ako neki od Mesh uređaja ispadne iz sistema.

Linksys MR9600 donosi i velike brzine protoka podataka po Wi-Fi 6 protokolu (IEEE 802.11ax). Oznaka „AX6000” sugeriše zbirne brzine: na 2,4 gigaherca transfer je do 1147 megabita po sekundi, a na pet gigaherca brzine protoka podataka idu i do 4804 megabita po sekundi. To je prilično impresivno za kućnu lokalnu mrežu, ali ne i za rutere ove klase. Wi-Fi 6 standard donosi i MU-MIMO 4x4, uz po jedan stream po opsegu, seamless Wi-Fi, OFDMA, simultani dual bend i drugo. Linksys ima dva radna režima, ruter i bridge.

Ruter je standardnog oblika, ali poprilične debljine. Kroz velike otvore sa gornje i donje strane jasno se vidi da postoji jedna štampana ploča, a na njoj nekoliko pasivnih hladnjaka preko kritičnih komponenata, ali to nije razlog za toliku visinu kućišta. Jedini razlog može biti malo veća radna temperatura rutera. Zato je i dobro provetren, ali ne sviđaju nam se tako veliki otvori na gornjem plastičnom poklopcu kroz koje, osim prašine, može svašta da upadne unutar kućišta, pa čak i neki šraf ili novčić. Problema nema ako ruter postavite na „mirno”, neprometno mesto.

Na zadnjem panelu su taster ’Reset’ i dva USB 3.0 porta uz podršku za FAT, FAT32 i NTFS iAPFS kao read only. Dalje se nadovezuju „Internet” (WAN) port i četiri gigabitna Ethernet porta. Tu su još priključak strujnog adaptera i ’On/Off’ prekidač. Uz uređaj se dobija strujni adapter od čak četiri ampera na 12 volti. Sa desne bočne strane je ’WPS’ taster.

Četiri antene poređane su na bočnim stranicama. O snazi antena nema mnogo podataka, sem da su u stanju da pokriju do 280 kvadratnih metara. Iako dimenzijama ne ulivaju poverenje, ovaj ruter daje vrlo dobru pokrivenost. Prednji panel sadrži ’Power/Status/Connection’ višebojnu LED. Ova LED je lepo integrisana ispod prednjeg panela i deluje efektno.

O hardveru nema mnogo zvaničnih podataka, sem da je u pitanju četvorojezgarni procesor sa taktom od 1,8 gigaherca. Pronašli smo podatak da je pod crnim hladnjakom Broadcom BCM43684 sa 512 megabajta radne memorije i isto toliko fleš skladišta.

Za osnovno konfigurisanje rutera dovoljna je Linksys aplikacija za mobilne uređaje. Ipak, početno podešavanje je potrajalo. I dalje je prisutan prilično dugotrajan proces prijavljivanja u aplikaciju. Upotreba aplikacije, svakako, neće biti česta, ali je proces, svejedno, iritirajući. Početni ekran aplikacije je Dashboard, gde dobijamo osnovne podatke o sistemu, broju klijenata i slično. Tu možemo da promenimo SSID i lozinku, kreiramo mrežu za goste, a dostupna nam je i roditeljska kontrola. Svakog klijenta možemo da isključimo sa mreže, a tu su i podaci poput MAC adrese, IP adrese, pa čak i operativnog sistema. Meni nudi još Devices, WiFi Settings, Guest Access i External Storage. Druga grupa u meniju sadrži Speed Check (zasnovan na Ookla Speed Test), Parental Controls, Priority i Notifications. Do tri uređaja u okviru lokalne mreže mogu da dobiju prioritet: ruter će (skoro) sav saobraćaj usmeriti ka njima, dok će ostali dobiti „mrvice” (tj. „šta ostane”). Treća grupa u meniju nudi Network Administration, Advanced Settings, My Account, Feedback i drugo. Napredna podešavanja odnose se na internet, portove, Wi-Fi MAC filtere i LAN podešavanja.

Kako je već uobičajeno, osim putem mobilne aplikacije, ruterom možemo da upravljamo i iz browsera. Interfejs je koncipiran tako da imamo male vidžete koje možemo da menjamo po želji. To mogu biti Network Status, roditeljska kontrola, lista klijenata i drugo. Meni je sa leve strane, a izabrana stavka se u animiranom režimu pojavljuje preko postojećeg prozora. Vrlo efektno i praktično, bez nepotrebnog skrolovanja u nedogled. Meni sadrži sve što smo nabrojali za mobilnu aplikaciju, ali i malo više. Recimo, Connectivity nam, između ostalog, daje NAT, Dynamic Routing, Static Routing. Ako znamo da se veb-interfejsu pristupa trenutno, mobilna aplikacija postaje praktično neupotrebljiva.

Ako je trenutak za osvežavanje vaše lokalne mreže „pao” u ove sušne dane, svakako obratite pažnju na ovaj ruter. I bez Mesh, ovaj Linksys ima šta da ponudi. Linksys kaže za ovaj ruter „Bye-bye dead zones”, a mi to potvrđujemo.

Osnovno: Mesh, 1147 Mbit/s @ 2,4 GHz, 4804 Mbit/s @ 5 GHz, 1 × gigabit WAN, 4 × gigabit LAN, 2 × USB 3.0

Ostalo: Automatic software updates, Parental Controls, and separate Guest Access, WPA2-Personal, WPA3-Personal, WPA2/WPA3-Personal Mixed encryption, NAT, SPI, Data Encryption

Proizvođač: Linksys (linksys.com) • Kontakt: Tehno dućan (tehnoducan.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama