TEST DRIVE
Raidmax i205 i i403
Čudna braća
Danilo LUKINOVIĆ
1. septembar 2021.

Raidmax je kompanija sa ambicijom da se umeša u viši stalež, lagano podižući kvalitet kroz široku paletu proizvoda. Taj put je dug i trnovit, a jedan od koraka predstavljaju i dva modela koja su pozicionirana u „najljući” deo tržišne utakmice, klasu „oko pedeset evra”.

Na prvi pogled, deluje da se radi o dva identična modela sa različitim prednjim maskama, ali postoje i male razlike u unutrašnjosti. I pored toga, definitivno su veoma slični, pa će opis biti sveobuhvatan i samo ćemo se osvrtati na razlike.

U skladu sa modernim tendencijama, tanak i jeftiniji lim je dobro obrađen, ispresavijan i zanitovan, pa cela konstrukcija uspeva da bude lagana, jeftina za proizvodnju, a, opet, dovoljno čvrsta da ugosti računar, dok je, pritom, bez oštrih ivica koje bi poslale majstora na tretman tetanusom. Plastika je solidnog kvaliteta, dobre završne obrade. Proizvođač je primenio neke estetske zahvate na maskama, te je i205 blago izlomljenih linija, sa velikom rešetkom koja se u sredini savija u blagi špic. i403 je, sa druge strane, tipično moderno kućište sa komadom stakla kroz koje probija svetlost ventilatora i koje te ventilatore lišava dobrog protoka, kao i malim rešetkama sa strane da im obezbede minimum promaje. Srećom, ventilatori se nalaze iza maske, što ostavlja oko dva centimetra prostora za ulazak vazduha.

I/O panel sadrži jedan USB 3.0 i dva USB 2.0 porta, kao i audio-ulaz i izlaz. i403 ima elegantan ’Power’ taster, sa površinom koja podseća na brušeni aluminijum i mikroprekidačem, a tu je i minijaturni ’Reset’ (biće vam potreban mali šrafciger ili olovka za njegovu aktivaciju) i taster za upravljanje ARGB šarenišom. i205 je svedeniji, sa „običnim” plastičnim tasterima sa dugim hodom. Kako proizvođač navodi da se ARGB efektima upravlja putem tastera, korisnik, zapravo, ima „izbor” između reseta i kontrole svetla, jer dodatnog tastera nema.

i205 je nešto duže kućište, dok je i403 šire i više, unutrašnji prostor je sličan, sa oko 300 milimetara prostora za grafičku karticu i oko 160 milimetara za vazdušno hlađenje. Noseći lim se na modelu i205 nalazi skoro uz samu bočnu stranicu, ali je savijanjem prednjeg dela (iza maske) dobijen „džep” za sprovođenje kablova. Na i403 je primenjeno klasičnije rešenje, sa limom koji je za oko 15 milimetara odvojen od bočne stranice i otvorima za sprovođenje kablova raspoređenim oko matične ploče. Oba modela imaju lim koji „zaključava” kartice, ali se perforirani poklopci slotova lome i bacaju, te će u zavisnosti od broja kartica koje ste ugradili tokom radnog veka, kućište ostati manje ili više „krezavo”.

U „podrum”, kako mi volimo da ga nazivamo, može da se smesti napajanje maksimalne dužine od 190 milimetara, što može biti prošireno uklanjanjem odvojivog kaveza, a što je lepa opcija za jeftinije kućište. U kavez modela i205 mogu da se ugrade dva uređaja formata 3,5 inča, dok se na gornjoj strani nalaze otvori na koje se, putem gumenih uložaka za šrafove, montira jedan formata 2,5 inča. Još dva uređaja od 2,5 inča mogu da se montiraju na noseći lim. i403, takođe, može da „ugosti” dva uređaja formata 3,5 inča, ali u kavez može da stane samo jedan, dok se drugi montira na gornju stranu, na kojoj se nalaze i otvori za montažu uređaja formata 2,5 inča. Na nosećem limu nalaze se otvori za montažu još dva uređaja od 2,5 inča.

Oba modela dolaze sa tri ARGB ventilatora prečnika 120 milimetara, iza prednje maske i jednim „običnim”, crne boje, na zadnjoj strani. i205 ima jasnu prednost zbog velike rešetke na prednjoj maski, međutim, proizvođač se odlučio na čudan pristup gornjoj stranici. Oba modela imaju klasičnu filter mrežicu, koja se pričvršćuje magnetnim trakama. Podizanje ove mrežice sa i205 otkriva izuzetno gustu mrežu stilizovanog saća, „izrezbarenog” u limu gornje stranice sa minimalnim otvorima. Iako postoje mesta za ventilator, smatramo da ova rešetka obezvređuje tu ideju, jer će efekat na hlađenje biti neprimetan. Sa druge strane, i403 ima mnoštvo velikih otvora, te gornja stranica bez problema može da „radi svoj posao” kao izduv. U stvari, mi bi smo kao najbolje rešenje preporučili seobu dva ventilatora sa prednje na gornju stranicu i stvaranje potpritiska unutar kućišta. Što se tiče vodenog hlađenja, smisla ima samo zatvoreni sistem sa 120 ili 240 radijatorom ispod gornje stranice za model i403.

Raidmax i205 i i403 su dva interesantna proizvoda sa nekim čudnim dizajnerskim rešenjima. Cena oba modela na našem tržištu iznosi oko 6000 dinara. Bubice koje „krase” ova dva modela mogle bi da im otežaju uspeh na tržištu, jer je, kao što smo pomenuli, konkurencija prevelika. U svakom slučaju, pre nego što donesete odluku, proverite kompletnu ponudu u ovom segmentu, jer se cene konstantno menjaju (nažalost i na gore).

Raidmax i205

Dimenzije i masa: 381 × 190 × 138 mm, 4,7 kg

Osnovno:
1 × USB 3.0,
2 × audio-konektori,
2 × 3,5”, 3 × 2,5”; podržava ATX, Micro-ATX i Mini-ITX format

Ventilatori: 4 × 120 mm
(3 su ARGB), mogućnost ugradnje do 6 × 120 mm

Ostalo: filter za prašinu ispod napajanja

Raidmax i403

Dimenzije i masa:
360 × 210 × 450 mm, 4,5 kg

Osnovno: 1 × USB 3.0,
2 × audio-konektori,
2 × 3,5” (1 × 2,5"/3,5”),
2 × 2,5”, podržava ATX, Micro-ATX i Mini-ITX format

Ventilatori: 4 × 120 mm (3 su ARGB), mogućnost ugradnje do 6 × 120 mm

Ostalo: filter za prašinu ispod napajanja

Proizvođač: Raidmax (www.raidmax.com)

Kontakt:
List Computers (list.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama