TEST DRIVE
Raidmax i205 i i403
Čudna braća
Danilo LUKINOVIĆ
1. septembar 2021.

Raidmax je kompanija sa ambicijom da se umeša u viši stalež, lagano podižući kvalitet kroz široku paletu proizvoda. Taj put je dug i trnovit, a jedan od koraka predstavljaju i dva modela koja su pozicionirana u „najljući” deo tržišne utakmice, klasu „oko pedeset evra”.

Na prvi pogled, deluje da se radi o dva identična modela sa različitim prednjim maskama, ali postoje i male razlike u unutrašnjosti. I pored toga, definitivno su veoma slični, pa će opis biti sveobuhvatan i samo ćemo se osvrtati na razlike.

U skladu sa modernim tendencijama, tanak i jeftiniji lim je dobro obrađen, ispresavijan i zanitovan, pa cela konstrukcija uspeva da bude lagana, jeftina za proizvodnju, a, opet, dovoljno čvrsta da ugosti računar, dok je, pritom, bez oštrih ivica koje bi poslale majstora na tretman tetanusom. Plastika je solidnog kvaliteta, dobre završne obrade. Proizvođač je primenio neke estetske zahvate na maskama, te je i205 blago izlomljenih linija, sa velikom rešetkom koja se u sredini savija u blagi špic. i403 je, sa druge strane, tipično moderno kućište sa komadom stakla kroz koje probija svetlost ventilatora i koje te ventilatore lišava dobrog protoka, kao i malim rešetkama sa strane da im obezbede minimum promaje. Srećom, ventilatori se nalaze iza maske, što ostavlja oko dva centimetra prostora za ulazak vazduha.

I/O panel sadrži jedan USB 3.0 i dva USB 2.0 porta, kao i audio-ulaz i izlaz. i403 ima elegantan ’Power’ taster, sa površinom koja podseća na brušeni aluminijum i mikroprekidačem, a tu je i minijaturni ’Reset’ (biće vam potreban mali šrafciger ili olovka za njegovu aktivaciju) i taster za upravljanje ARGB šarenišom. i205 je svedeniji, sa „običnim” plastičnim tasterima sa dugim hodom. Kako proizvođač navodi da se ARGB efektima upravlja putem tastera, korisnik, zapravo, ima „izbor” između reseta i kontrole svetla, jer dodatnog tastera nema.

i205 je nešto duže kućište, dok je i403 šire i više, unutrašnji prostor je sličan, sa oko 300 milimetara prostora za grafičku karticu i oko 160 milimetara za vazdušno hlađenje. Noseći lim se na modelu i205 nalazi skoro uz samu bočnu stranicu, ali je savijanjem prednjeg dela (iza maske) dobijen „džep” za sprovođenje kablova. Na i403 je primenjeno klasičnije rešenje, sa limom koji je za oko 15 milimetara odvojen od bočne stranice i otvorima za sprovođenje kablova raspoređenim oko matične ploče. Oba modela imaju lim koji „zaključava” kartice, ali se perforirani poklopci slotova lome i bacaju, te će u zavisnosti od broja kartica koje ste ugradili tokom radnog veka, kućište ostati manje ili više „krezavo”.

U „podrum”, kako mi volimo da ga nazivamo, može da se smesti napajanje maksimalne dužine od 190 milimetara, što može biti prošireno uklanjanjem odvojivog kaveza, a što je lepa opcija za jeftinije kućište. U kavez modela i205 mogu da se ugrade dva uređaja formata 3,5 inča, dok se na gornjoj strani nalaze otvori na koje se, putem gumenih uložaka za šrafove, montira jedan formata 2,5 inča. Još dva uređaja od 2,5 inča mogu da se montiraju na noseći lim. i403, takođe, može da „ugosti” dva uređaja formata 3,5 inča, ali u kavez može da stane samo jedan, dok se drugi montira na gornju stranu, na kojoj se nalaze i otvori za montažu uređaja formata 2,5 inča. Na nosećem limu nalaze se otvori za montažu još dva uređaja od 2,5 inča.

Oba modela dolaze sa tri ARGB ventilatora prečnika 120 milimetara, iza prednje maske i jednim „običnim”, crne boje, na zadnjoj strani. i205 ima jasnu prednost zbog velike rešetke na prednjoj maski, međutim, proizvođač se odlučio na čudan pristup gornjoj stranici. Oba modela imaju klasičnu filter mrežicu, koja se pričvršćuje magnetnim trakama. Podizanje ove mrežice sa i205 otkriva izuzetno gustu mrežu stilizovanog saća, „izrezbarenog” u limu gornje stranice sa minimalnim otvorima. Iako postoje mesta za ventilator, smatramo da ova rešetka obezvređuje tu ideju, jer će efekat na hlađenje biti neprimetan. Sa druge strane, i403 ima mnoštvo velikih otvora, te gornja stranica bez problema može da „radi svoj posao” kao izduv. U stvari, mi bi smo kao najbolje rešenje preporučili seobu dva ventilatora sa prednje na gornju stranicu i stvaranje potpritiska unutar kućišta. Što se tiče vodenog hlađenja, smisla ima samo zatvoreni sistem sa 120 ili 240 radijatorom ispod gornje stranice za model i403.

Raidmax i205 i i403 su dva interesantna proizvoda sa nekim čudnim dizajnerskim rešenjima. Cena oba modela na našem tržištu iznosi oko 6000 dinara. Bubice koje „krase” ova dva modela mogle bi da im otežaju uspeh na tržištu, jer je, kao što smo pomenuli, konkurencija prevelika. U svakom slučaju, pre nego što donesete odluku, proverite kompletnu ponudu u ovom segmentu, jer se cene konstantno menjaju (nažalost i na gore).

Raidmax i205

Dimenzije i masa: 381 × 190 × 138 mm, 4,7 kg

Osnovno:
1 × USB 3.0,
2 × audio-konektori,
2 × 3,5”, 3 × 2,5”; podržava ATX, Micro-ATX i Mini-ITX format

Ventilatori: 4 × 120 mm
(3 su ARGB), mogućnost ugradnje do 6 × 120 mm

Ostalo: filter za prašinu ispod napajanja

Raidmax i403

Dimenzije i masa:
360 × 210 × 450 mm, 4,5 kg

Osnovno: 1 × USB 3.0,
2 × audio-konektori,
2 × 3,5” (1 × 2,5"/3,5”),
2 × 2,5”, podržava ATX, Micro-ATX i Mini-ITX format

Ventilatori: 4 × 120 mm (3 su ARGB), mogućnost ugradnje do 6 × 120 mm

Ostalo: filter za prašinu ispod napajanja

Proizvođač: Raidmax (www.raidmax.com)

Kontakt:
List Computers (list.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama