TEST DRIVE
Asus TUF Gaming AX5400
Gejmeri pod rotacijom
Dejan PETROVIĆ
1. septembar 2021.

Asusov ruter iz naslova je Wi-Fi 6 ruter, što će reći da radi po IEEE 802.11ax standardu. Dizajnu plastičnog kućišta ni dizajneri Lamborginija ne bi našli zamerku. Kućište deluje „brzo”, ali šta je sa onim „pod haubom”? Nama je najinteresantniji zadnji panel, ne toliko zbog brojua portova, koliko po funkcionalnosti. Na prvi pogled, imamo jedan gigabitni WAN i četiri gigabitna LAN porta. Međutim, Asus je omogućio agregaciju u oba smera. To znači da uparivanjem WAN i poslednjeg LAN porta dobijamo sumirani protok ka provajderima (Dual WAN). Mi, nažalost, sa našim jednim kućnim linkom od 10 megabita po sekundi od ovoga nemamo koristi. Agregacija je omogućena i na ’Link’, gde su prva dva LAN porta jasno obeležena za to. Prvi je još doslovce naznačen kao „’Gaming Port”.’. To znači da će konzola ili računar direktno povezani na ovaj port „voziti pod rotacijom” kroz saobraćaj lokalne mreže. Na zadnjem panelu su još i taster za uključivanje, priključak strujnog adaptera, ’WPS’ i ’Reset’ tasteri, ali i jedan USB 3.2 port prve generacije (efektivno, USB 3.0).

Pored ostalog, opcijom Gear Accelerator dajemo prioritet nekom od uređaja povezanih putem bežične mreže
Za gejmere postoje dve vrste rutera: gejmerski i ostali. Gejmerski ruteri nisu čest gost na ovim stranicama, nisu česti ni generalno, pa smo ih i mi dobili „na kašičicu”. Međutim, znači li išta to što proizvođač nalepi etiketu „gaming” ili je u pitanju marketinški trik? Gejmerski ruteri su sofisticiranija verzija klasičnog rutera. Ove, naprednije varijante rutera najviše dolaze do izražaja u sredinama sa više klijenata u okviru lokalne mreže. Tada ruter ima posla da sve opsluži i svakom izađe u susret, bez lošeg uticaja na ping u igri (pojednostavljeno, ping je vremenski interval potreban da se paket podataka pošalje udaljenom računaru i dobije potvrda da je paket isporučen). Obično, rešenje ovog problema tražimo u QoS, što je funkcija koju manje-više svi ruteri imaju. Šta to drugačije donosi gejmerski ruter? Uzgred, Asusovi ROG (Republic of Gamers) uređaji su vrhunski modeli, bez kompromisa, dok TUF (The Ultimate Force) označava višu srednju klasu.

Prednji panel ispod „branika” ima nekoliko LED: jednu WAN, četiri za LAN, po jedna za oba frekventna opsega i jedna koja nam govori da je uređaj uključen. Prema dokumentaciji, a imajući u vidu „AX5400” iz naziva, vidimo da je Asus dobro „odvrnuo slavine” i na bežičnim konekcijama. Za ovu klasu uređaja, transfer na 2,4 gigaherca je relativno skromnih 574 megabita po sekundi, ali na pet gigaherca, protok je čak do 4804 megabita po sekundi. Ovo nas navodi da posumnjamo da ovaj ruter koristi dva primopredajnika na pet gigaherca, što je rešenje koje nam nije strano kod sličnih uređaja drugih proizvođača. To dokazuje i nestandardan broj antena, kojih ovde ima šest. Takođe, Asus u dokumentaciji jasno navodi da se transmisija vrši 2x2 u nižem i dva puta 4x4 u višem frekventnom opsegu.

„Pod haubom” ovog brzog rutera je ne tako brz trojezgarni procesor, sa radnim taktom od 1,5 gigaherca. Njemu je na raspolaganju 256 megabajta fleš memorije i 512 megabajta RAM-a. Ruter nema ventilatore, a za suvišnu toplotu zaduženi su aluminijumski hladnjaci ispod i iznad matične ploče, presvučeni nano-ugljeničnim vlaknima. Na samoj haubi je TUF logotip, koji je ujedno i višebojna LED (Aura RGB) i deluje zaista efektno.

Asus je ruter „napucao” raznim funkcijama koje umnogome daju boost performansi. Navešćemo neke, poput OFDMA, Beamforming, 1024-QAM. Širina opsega ide od 20/40/80/160 megaherca. Ni zaštita nije zaboravljena, pa tako imamo AiProtection. O ovoj tehnologiji smo pisali ranije, a ponovićemo da skenira saobraćaj u oba smera. Tehnologija blokira štetne veb adrese, ali i zaražene uređaje unutar mreže. Roditeljska kontrola, mreža za goste, QoS, MU-MIMO, WPS, pa čak i podrška za UTF-8 SSID su tu.

Kao i svaki drugi ruter, osnovna podešavanja možemo da obavimo iz browsera ili aplikacije za mobilne uređaje. Mi smo kroz taj deo prošli računarom. U startu dobijamo da biramo režim rada, a to može biti ruter, proširivač (extender), pristupna tačka, Media Bridge, ali i AiMesh. Da, ruter možemo koristiti i u okviru Asusovog mrežnog sistema. O AiMesh je bilo reči kada smo pisali o kompletu Asus ZenWiFi XD6 (SK 6/2021, i.sk.rs/29684), kao i o ruteru Asus RT-AX89X (SK 3/2021, i.sk.rs/29358).

Na AX5400 „vrti” se ASUSWRT operativni sistem. Veb korisnički interfejs ima formu ranijih Asusovih rešenja, ali je umereno redizajniran. Pritom, mislimo na odabir boja, ikonice i slično. Položaj polja menija, podataka i sve ostalo je na svojim mestima. Dok su kod prethodnih firmvera preovladavale tmurne nijanse sive, ovde je na crnoj pozadini sve jasno oivičeno žutim linijama i definitivno se lakše pronalazi ono što tražimo. Meni je izdeljen na General i Advanced settings i nalazi se na levoj strani, dok se na sredini nalaze svi podaci, parametri, opcije i drugo. Landing page je, standardno, Network Map, gde dobijamo topografiju mreže, broj klijenata, AiMesh noda, osnovne podatke bežične mreže, status hardvera rutera, ali i Aura RGB. Preko ovog poslednjeg možemo da biramo boju TUF logotipa, ali i način rada između Static, Breathing, Wave i Rainbow.

General deo menija sadrži Network Map, AiMesh, mrežu za goste, AiProtection, Game Boost, Open NAT, adaptivni QoS, analizu saobraćaja, USB Application i AiCloud 2.0. Naravno, zanimao nas je Game Boost. Pomalo razočarano, naišli smo na tri opcije, od kojih je jedna QR kôd za preuzimanje mobilne aplikacije za upravljanje ruterom, druga je Open NAT, što već postoji zasebno u meniju. Ostaje Gear Accelerator, gde dajemo prioritet nekom od povezanih uređaja putem bežične mreže. Naveli smo da uređaj povezan na namenski gejmerski LAN port već ima prvenstvo prolaza u odnosu na sve ostale. Pod Open NAT je, pored Port Forwardinga, zadržan i Game Profile. U pitanju je skup „pravila” za određene igre, a što smo već videli kada smo pisali o ruteru RT-AX89X. Port Forwarding je uprošćen i svodi se na tri koraka. Za rad sa USB uređajima, Asus nam je stavio na raspolaganje AiDisk, Servers Center, Network Printer Server, 3G/4G, Time Machine i Download Master.

U naprednijem delu menija nalazimo Wireless, LAN, WAN, Amazon Alexa, IPV6, VPN, Firewall i drugo. Možda treba napomenuti VPN Fusion. O broju opcija vezanim za bežičnu mrežu ne treba trošiti štamparsku boju. LAN agregacija se može uključiti po potrebi, a na istom mestu je i Jumbo Frame. Isto važi i za Dual WAN, gde još možemo birati primarni WAN (drugi može da bude 3G/4G preko USB-a).

Naravno, tu je i standardna Asusova aplikacija. Nećemo se mnogo ponavljati, sem da su dodate opcije shodno mogućnostima rutera. Recimo, na početnom ekranu, osim statistike o broju klijenata, saobraćaju i slično, imamo Aura RGB, gde dobijamo iste opcije kao u veb-interfejsu. Za igrače na mobilnim uređajima, tu je i Mobile Game Mode koji će optimizovati saobraćaj za mobilni uređaj, uz podatke o pingu, paketima, sveobuhvatnoj dijagnostici. Drugi ekrani su Devices, sa povezanim klijentima, Insights, Family i Settings. Kod ovog poslednjeg je, bezmalo, beskonačan niz opcija kakve imamo na ruteru. Nećemo ih sve nabrajati, ali tu su sve koje su bitne i koje uopšte imaju smisla da budu u aplikaciji za mobilne uređaje.

Ako vam je ROG mnogo visoko na polici, šta kažete da probate TUF? U klasičnom kućnom okruženju Asus nije mogao ni da se „razmaše” kako treba. Par telefona i još koji par računara nije nešto što bi ovakav ruter nateralo da „zaštuca”. Imamo osećaj da nam je iza leđa "pomislio”: „Zbog ovolicko ste me zvali?”.

Osnovno: 574 Mbit/s @ 2,4 GHz, 4804 Mbit/s @ 5 GHz, 1 × gigabit WAN, 4 × gigabit LAN, Dual WAN, aggregation LAN, USB 3.2

Ostalo: AiProtection, Router Security Assessment, Malicious site blocking, Two-Way IPS, Infected Device Prevention and Blocking, Adaptive QoS, Bandwidth Monitor, Bandwidth limiter, Traditional QoS, Traffic Monitor, IPv6, MU-MIMO, WPA3-Personal, WPA2-Personal, WPA-Personal, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise, WPS support, UTF-8 SSID, PPTP Pass-Through, L2TP Pass-Through, IPSec Pass-Through, RTSP Pass-Through, H.323 Pass-Through, SIP Pass-Through, PPPoE relay, VPN Client L2PT, VPN Client OVPN , VPN Client PPTP, VPN Server IPSec, VPN Server OVPN, VPN Server PPTP, VPN Fusion, ssh, wol, Wireless router mode, Access point mode, Media bridge mode, Repeater mode, AiMesh node mode

Proizvođač: Asus (asus.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama