PRVI UTISCI
Boundary
Danilo LUKINOVIĆ
1. februar 2021.

Bez obzira na napredak hardvera i modernizaciju bojnog polja, multiplayer FPS naslovi, kako oni koji se baziraju na „realnom” okruženju i zapletu, tako i fantazijski, imaju istu premisu - Suprotstavljene grupe trčkaraju po ograničenoj mapi, naoružane nekom vrstom pew-pew oružja, koji snalaženjem po mapi, taktiziranjem i brzim prstima teže da bilans protivnika koji idu kući u vreći bude veći od njihovog. Legende sintetičkih testova, Futuremark, 2008. godine, napravili su prvenac na polju igara, nazvan Shatered Horizon, koji je proširio FPS koncept, smestivši bojno polje u bestežinski vakuum svemira. Ideja je bila odlična, a akcija jedinstvena, međutim, igra nije zaživela i održavala ju je šačica odanih, dok serveri nisu ugašeni. U međuvremenu je i Call of Duty „otišao u svemir”, ali je žeđ za ovakvom vrstom napucavanja, očigledno, bila ograničena. Igrom Boundary, kineski razvojni studio Surgical Scalpels namerava da svemirske pucačine vrati u fokus.

Potrebno je nekoliko sesija da se naviknete na kretanje sa potisnicima, ali je izvođenje veoma blisko klasičnom FPS „iskustvu”

U trenutnom stanju, ovaj naslov više liči na tehnički demo. Zapleta, praktično, nema i odmah ste bačeni u akciju, mada se nudi i kratak demo za upoznavanje sa modulima i komandama. Kako je ovo igra tipa ’Counter Strike in Space’, zaplet bi predstavljao bespotrebno trošenje resursa i megabajta skladišnog prostora. Tokom trodnevnog test perioda, serveri su radili bez problema i pristupalo im se veoma brzo (tridesetak sekundi u proseku). Fizički model deluje ispeglano, a igra teče glatko i bez bagova. Gotova igra imaće sijaset različitih svemirskih objekata koji odgovaraju ideji stvarnog naučnog i tehnološkog razvoja, te pojasa asteroida i drugih nebeskih tela. Realno je preneseno i prelamanje svetlosti i, uopšte, osvetljenost delova izloženih sunčevim zracima, kao i teoretsko oštećenje delova okruženja. Paleta boja i „lepršavost” donekle su ograničeni (svemir je crn, objekti, odela i oružje su beli), ali ni zahtevnost nije visoka.

Akcija je brza i tečna. Potrebno je nekoliko sesija da se naviknete na kretanje sa potisnicima, ali je izvođenje veoma blisko klasičnom FPS „iskustvu”. Kako se nalazite u vakuumu, nećete čuti ništa više od onoga što se dešava u vašem šlemu i tupih udaraca kada vas neko pogodi ili dođete u kontakt sa okolinom. Senzori će upozoravati o blizini neprijatelja, a u neposrednoj blizini aktiviraće se i gajger. Moguć je Lock-On radarom, što je obično praćeno salvom projektila. U tišini svemira, dešavaće se da ne locirate protivnika pre nego što završite u statistici, pa će, kada se igra pojavi, komunikacija između saboraca biti imperativ.

Da li su u pitanju kulturne razlike ili nedovoljno poznavanje engleskog jezika, ali je razvojni tim izabrao krajnje nesrećan naziv za učesnike ovog svemirskog sukoba - astroperator! Nekako deluje kao da bi do zuba naoružani svemirski specijalac mogao da ima neki „kulji” opis radnog mesta. Zamislite regrutni letak koji glasi: „Budi i ti astroperator”. Igra će sadržati sve uobičajene klase, poput snajpera, lekara, tehničara i „šunjala”.

Iako se majete po svemiru, (za sada) nema akceleratorskih pušaka, lasera i sličnog oružja budućnosti, već je način za nasilnu dekompresiju odela i pravljenja kaše od fizionomije, tradicionalna kontrolisana eksplozija koja ubrzava tane prema dušmanima. Oružje deluje moderno (Bullpup uglavnom, a i Kriss Vector je dobio naklon) sa Red Dot nišanima i blagom kompjuterskom asistencijom, dok su odela opremljena dodatnim modulima, kao što su lanser projektila ili turela sa gatling mitraljezom. Za sve perspektivne Rosen Rittere, postoji i melee oružje, koje je u nekim slučajevima pogonjeno. Sekire, nažalost, nema, ali se nadamo da će ova jeres biti ispravljena u konačnoj verziji. Svo oružje i oprema moći će da se modifikuju menjanjem delova, modula i municije, što proširuje mogućnost mikromenadžmenta, ali i ostavlja sumnju da će poslužiti za onaj drugi, zlokobni mikro. Nadamo se, ipak, da je razvojni tim dovoljno razborit i da će plaćene varijante zadržati u okvirima kozmetike.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama