PRVI UTISCI
Ender Lilies: Quietus of the Knights
Danilo LUKINOVIĆ
1. februar 2021.

Malo je naslova koji u hiperprodukciji olakšanoj modernim grafičkim engineima i višedecenijskoj istoriji video-igara uspevaju da se oslobode okova žanra i izdvoje kao remek-dela, ne samo igračke zabave, već i umetnosti. Na svaku igru kojoj pomenuto polazi za rukom, dolaze nebrojene slične, koje na silu pokušavaju da kombinuju ono što publika već voli sa nekim „revolucionarnim” elementom. Postoje, pak, one igre koje su jednostavno delo želje i ljubavi razvojnog tima i koje bez srama i pretencioznosti otkrivaju sva obeležja žanra i obiluju već viđenim elementima zapleta, izvođenja i vizuelnog utiska. Jedna od njih je i Ender Lilies: Quietus of the Knights, prvenac razvojnog tima Live Wire i izdavača Binary Haze.

Svet u ovoj igri obiluje bojama, čak i u podzemlju i razrušenoj katedrali

Nekome će se možda učiniti da ovaj naslov odbacujemo u startu, ali to ne može biti dalje od istine, naprotiv. Ender Lilies je tipična moderna indie metroidvania, smeštena u mračni svet sa, naizgled, nejakim protagonistom koji mora da pronađe put do svetla i usput razmota klupko užasa koji je taj svet obavio u tamu, pritom mučeći reflekse i živce, kao i vijuge igrača. Kraljevstvo End zadesila je nepogoda ili prokletstvo (semantika nije bitna) - dugotrajna smrtonosna kiša pretvorila je sve živo u bezumne, krvožedne, hodajuće leševe (narodski: zombije). Vitezovi-zaštitnici nisu uspeli da zaustave pošast, ali je sačuvan život Bele sveštenice, koja jedina može da izleči kraljevstvo. Devojčica Lily, koja nosi laskavu titulu iz prethodne rečenice, budi se, bez sećanja, u razrušenom manastiru i uz pomoć (kako savetodavnu, tako i u domenu primenjenog nasilja) duha jednog od palih vitezova kreće na put.

Mračna i depresivna atmosfera sa svim nijansama sive i sveopštom depresijom i bezizlaznošću nije retkost u modernim igrama. Ender Lilies se momentalno izdvaja obiljem boja, čak i u podzemlju i razrušenoj katedrali. Da, svet je uništen, sve je strašno i pusto, ali kolorit nije jednoličan. Efekti vode i svetlost sveća koja poigrava osvetljavajući pećine i poneki cvetić pored sprženog stabla, sugerišu da nada ipak postoji i da je ispod svega tračak života koji samo čeka da ga neko pozove i „pročisti” (što ćete i raditi u toku igre). Muzika je, takođe, fenomenalna. Delo benda Mili, poznatog ljubiteljima Anime, po naslovnoj numeri serije „Goblin Slayer”, muzička podloga predstavlja vrhunsku kombinaciju jednostavnosti i dubine atmosfere. Klavir u sebi nosi „snagu” i težinu čitavog orkestra i kada se znalački upotrebi može da „stvara slike” u kombinaciji sa laganim vokalnim deonicama. Muzika nije depresivna, već puna nijansi, melanholična je, sa tračkom svetlosti bolje budućnosti.

Ako ste ikada igrali neki side-scroller platformski naslov, brzo ćete se navići na komande i izvođenje Ender Liliesa. Kako je danas kontroler de-facto jedini način za igranje ovakvih naslova, podrška za tastaturu postoji sa logičnim rasporedom kontrola iz „starih, dobrih vremena”, kada su strelice služile za kretanje a leva ruka obavljala multitasking skakanja, mlaćenja, lečenja i interakcije s okolinom. Lily je dete i nema nikakve ofanzivne, ni defanzivne sposobnosti, već će kroz igru oslobađati (pročišćavati) duhove zaštitnika, koji će onda zauzeti svoje mesto pored nje, čuvajući je i čisteći joj put kroz horde prokletih nesrećnika. Svaka od duša zaštitnika ima specijalne sposobnosti koje ćete koristiti u odgovarajućim situacijama, ponovo, poštujući postulate žanra. Svet krije i mnoštvo artefakata i fragmenata, koji će povećavati karakteristike i dodavati sposobnosti. Protivnika je mnoštvo, imaju različite načine napada, a AI je sasvim solidan, ali ne i pretežak. Nivoa težine nema, a jedina mesta za snimanje pozicije i statusa jesu klupe na kojima se Lily odmara.

Ender Lilies: Quietus of the Knights već sad deluje kao završen proizvod i po mišljenju autora ovih redova vredi svaki od dvadeset evra. Ovo jeste klasična metroidvania u mračnom svetu, sa hiljadu puta ispričanom pričom, ali je sve „ispleteno” na specifičan način, prelepo, ubedljivo i, pre svega, zabavno i opuštajuće, što bi video-igre i trebalo da budu.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama