PRVI UTISCI
Fights in Tight Spaces (Prologue)
Dragan KOSOVAC
1. februar 2021.

Tokom poslednjih sedam godina, indie studio Ground Shatter predstavio je igračima dva naslova, tabačinu SkyScrappers i pucačinu RICO, koje su naišle na umeren uspeh kod publike i kritike. Poslednje dve godine ovaj mali tim radi na razvoju svog najnovijeg projekta, specifičnom amalgamu žanrova pod naslovom Fights in Tight Spaces. Naziv igre bez okolišanja opisuje srž gameplaya, a to je borba u malim prostorijama i hodnicima, gde je prostor za manevrisanje ograničen i svaki korak može da znači razliku između pobede i poraza. Dok Ground Shatter i dalje radi na ovoj igri, krajem prošle godine su na Steam pustili besplatan demo pod nazivom Fights in Tight Spaces (Prologue), u kom zainteresovani igrači mogu da prođu kroz tutorijal i prvo poglavlje igre. Uz preporuku da ovaj demo probate sami iz prve ruke, sa velikim zadovoljstvom možemo da vam saopštimo da nas je FiTS oduševio.

FiTS je potezna, taktička igra zasnovana na kartičnoj mehanici, ali i beskompromisan akcioni naslov

Okvirna priča igre stavlja nas u moderan svet u kom su klasični specijalni agenti gotovo iščezla vrsta, jer se većina poverljivih informacija prikuplja elektronskim putem i kompjuterskom analitikom. Ipak, kada sve high-tech metode nisu dovoljne da obave posao, poslednja linija odbrane je Section Eleven, čiji agenti još uvek znaju kako da se pozabave sa problemima iz neposredne blizine. Igrač je u ulozi jednog od agenata Sekcije jedanaest pred kojim je niz „bliskih” izazova, koji podrazumevaju obračunavanje sa brojčano nadmoćnijim protivnicima u skučenim sobama. Dok vaši neprijatelji često imaju što hladno, što vatreno oružje, vaš arsenal su brza glava i odlični refleksi koji su u svet ove igre pretočeni u vidu borbenih karata.

Da, Fights in Tight Spaces je, tehnički gledano, kartična igra, ali to je samo deo kompleksne jednačine koja ovu igru čini neverovatno primamljivom i zabavnom. Naime, ovoj igri polazi za rukom da istovremeno bude i akcioni naslov i potezna, taktička igra. Situaciju dodatno pomaže upečatljiv, stilizovan vizuelni dizajn, koji može da podseti na Superhot - okolina je prikazana belom bojom i svetlo sivim nijansama, dok su osobe predstavljene trodimenzionalnim siluetama ofarbanim u jednu dominantnu boju, bilo da je u pitanju crna, crvena, plava ili zelena. Finalni rezultat daje veoma preglednu i stilistički prijatnu situaciju, na skučenom bojnom polju, taman da možete da se fokusirate na karte i taktiku.

Sve sobe i hodnici u kojima obavljate svoj opasni posao podeljene su na polja kvadratnom rešetkom, ali kada se uračunaju svi učesnici pojedinog okršaja i objekti koji blokiraju određena polja, nikad nemate dovoljno „mesta za razgibavanje”, već slobodni prostor postaje jednako značajan resurs kao svaka od nasumično izvučenih karata u vašoj ruci ili fokus neophodan za aktiviranje onih najmoćnijih. Svaka karta predstavlja specifičan potez koji naš agent izvodi. Tu su razne vrste šuteva ili udaraca pesnicom, ali i kotrljanja, džudo i rvačkih zahvata, kao i specijalnih poteza, kao što su blokade, preskakanje prepreka ili zamena pozicije sa nekim od neprijatelja.

Kao što je prostor skučen vama, tako je i vašim protivnicima i svaki nivo predstavlja niz kreativnih odluka, jer protiv neprijatelja ne koristite samo direktne napade nego, i njih same, kao i okolne objekte. Svaki put kada uspešno pomerite jednog neprijatelja na liniju paljbe drugog, zadovoljni osmeh ne izostaje. Ako je negde ograda ili prozor, možete da gurnete protivnika i trenutno ga eliminišete, dok guranje u zid ili drugog neprijatelja pravi svima dodatno oštećenje. Nizanje uspešnih napada stvara kombo poene, koji omogućavaju aktivaciju specijalnih kombo karata i tako dalje.

Fights in Tight Spaces treba da se pojavi u prodaji početkom ove godine, a po izgledu i funkcionalnosti Prologa čini se da, srećom, nećemo morati da čekamo dugo. Ovo je naslov koji krasi potpuno jedinstven ugođaj, ali istovremeno različitim elementima podseća na odlične igre, kao što su XCOM, John Wick Hex ili Into the Breach. Sama činjenica da pominjemo FiTS u istoj rečenici sa takvim hitovima govori o tome koliko mnogo očekujemo od pune verzije ove igre.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama