PRVI UTISCI
Dyson Sphere Program
Nikola JEVREMOVIĆ
1. februar 2021.

Stvorite najefikasniju intergalaktičku fabriku! - uskliknuše s ljubavlju iz studija Youthcat. Da li, slučajno, takva premisa stiže upravo iz Kine? Teško. Šta još priliči kineskoj industriji... a, da, kopiranje! Prošlo je jedva nekoliko minuta od početka igre, a autoru ovih redova ona se učinila veoma poznato. Slutnja da mu trebaju tri života da je u potpunosti dovrši, podsetila ga je na izvesni Autonauts (SK 11/2019). Kako se ispostavilo, deja vu beše opravdan. Dyson Sphere u svojoj srži je veoma slična igra. To mu, doduše, i nije naročita mana, jer ste Autonauts zbog svoje infantilne grafike verovatno zaobišli.

Sci-fi upravljačka simulacija sa fantastičnom grafikom, što je dobro, jer ćete dugo gledati u ovu igru dok je ne dovršite

Šta mu dođe Dajsonova sfera? To je fiktivna megakonstrukcija koja obavija neku zvezdu (u nas sa Zemlje, to bi bilo Sunce) i čiji je zadatak da „upija” njenu izdašnu energiju. Astrofizičari smatraju da bi taj korak za našu vrstu bio ravan otkriću vatre i preduslov je za putovanje čoveka kroz svemir. Al’ ne lezi vraže, domoći se te silne solarne „čorbe” ište velike količine energije i tehnološki napredak koji je, za sada, teško pojmiti. Tu na scenu ove upravljačke simulacije stupa narandžasti mech na kome je zadatak da uspostavi temeljnu automatizovanu eksploataciju prirodnih resursa na jednoj od planeta Herkulesovog sistema.

Prvo što ćete nesumnjivo primetiti jeste izvrsna grafika. Unity endžin u ovom slučaju sija punim sjajem. Sve puca od boja i svetlosnih efekata koji su uposleni sa propisnom merom. Vizuelni ugođaj naročito je upečatljiv pri smeni obdanice i noći. Ona nema nikakvog uticaja na tok igre, ali je dobro što su je autori imali u vidu, naročito kada se uzme u obzir tematika.

Suština je tehnološki napredak, koji u praksi podrazumeva prikupljanje sirovina, spravljanje najrazličitijih komponenata od njih i otključavanje novih tehnologija na ogromnoj naučnoj šemi koja se grana dozlaboga. Svako okončano istraživanje dodaje građevinu, resurs ili spravu u igru koja se samim tim progresivno usložnjava. Pre nego što se otisnete na dug (ali zaista dug!) put tehnološkog napretka, preporuka je da lokacija na kojoj pustite korenje bude u blizini nalazišta bakra i gvožđa. Ova dva metala osnova su za proizvodnju većine bazičnih komponenata, poput magnetnog kalema ili štampane ploče. Svaka radnja zahteva energiju i naš mehanički protagonista nije izuzetak. Ako megadžula ponestane, pos’o će se vući kao prebijen. U stanju mirovanja, nivo energije automatski se povećava. Međutim, to predugo traje, pa je daleko bolja solucija gorivo. Pošto nikada niste predaleko od nekog stabla, drvo može da posluži, mada je ugalj očekivano pogodniji za tu svrhu. Stoga, njegovo nalazište zauzima treće mesto na spisku prioriteta. Pored napretka u tehnologiji, postoji i „drvo” unapređenja za samog mecha, pa je moguće povećati mu kapacitet rezervoara, brzinu kretanja, letenja itd.

Bog i batina mehanike ove igre je Replicator. On je zadužen za kombinovanje svega što ste prikupili u komponente, sprave ili objekte. Zadati proces proizvodnje ume da potraje i dobro je što su autori uredili da Replicator to čini i „u pozadini”, ostavljajući mecha slobodnog da istražuje okolinu. Takođe, ako imate sve potrebne osnovne sirovine i njihove derivate, komponente neophodne za predviđeno istraživanje proizvodiće se automatski. Ukoliko ste rudnike i livnice pravilno povezali pokretnim trakama, dovoljno je samo da ih obilazite i jednim klikom gomilate zalihe.

Dyson Sphere Program jedna je od onih žanrovskih igara kojoj je u svom kontekstu zaista teško naći zamerku. Ako ćemo baš da teramo mak na konac, možda bi uvođenje neke vanzemaljske konkurencije sa kojom bismo se nadmetali u tehnološkom napretku pružilo malo dinamike. Osim toga, reč je o veoma kvalitetnom naslovu. Čak su i bagovi, svojstveni Early Accsess fazi, izostali. Da, kao i kod svake igre ovog tipa, jednom kad pogodite žicu ona postaje penzionerska, ali to u ova stresna i turobna vremena uopšte nije loše.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama