PRVI UTISCI
30XX
Darko MIHOKOVIĆ
1. februar 2021.

Kako je najnoviji nastavak ultrapopularnog Mega Mana (SK 11/2018) čamio u Capcomovom podrumu čitavih osam godina, u međuvremenu su se pojavili novi junaci sa namerom da zauzmu upražnjeno mesto na tronu. I dok su se neopravdano nahajpovani projekti izduvali kao probušen balon (Mighty No. 9), anonimni Batterystaple Games je zaintrigirao igračku javnost svojim nepretencioznim takmacem - 20XX. Par godina kasnije, čini se da nastavak 30XX ima izgleda da postane kalif umesto kalifa.

Uvidevši da je roguelike + Mega Man kombinacija preteška za širu publiku, autori su uvrstili i opušteniji „mega” režim

Začet kroz poluuspešnu Kickstarter kampanju, 20XX je kroz Early Access izrastao u solidan crossover á la Mega Man akcione platforme i roguelike igre, ali sa određenim kompromisima, usled ograničenog budžeta. Tu, pre svega, mislimo na vizuelnu komponentu igre koja je delovala suviše sterilno, poput neke besplatne fleš ili mobilne zanimacije.

Novi look, tj. prelazak na pikselizovanu grafiku, prva je stvar koju smo sa zadovoljstvom konstatovali kod 30XX. Finansijski bolje potkovan, Batterystaple je ovoga puta angažovao brazilskog pixel art umetnika Glaubera Kotakija, čiji radovi krase mnoga indie izdanja (Rogue Legacy, Chasm, Full Metal Furies). Približavanje osmobitnim korenima originalnog Mega Mana, paradoksalno, čini da igra izgleda modernije, tj. u trendu sa ostatkom retro scene.

Kako se može naslutiti iz naslova, radnja 30XX odvija se hiljadu godina nakon dešavanja iz prve igre. Naši junaci se bude u svetu u kome su ljudi potčinjeni mašinama, namereni da čovečanstvo oslobode robotskih lanaca. Nina je potpuni klon Mega Mana, naoružana pucaljkom sa fokusom na savlađivanje neprijatelja sa distance. S druge strane, Ejs je melee borac, koji će svojom sabljom sa lakoćom rastavljati robote na komponente od kojih su nastali. Dva lika se međusobno savršeno dopunjuju, što igranje u kooperativnom režimu na jednom računaru čini zanimljivijim od solo varijante. Pored proceduralno generisanih svetova, što, efektivno, znači da nećete više puta igrati potpuno istu igru, ubačen je i editor nivoa uz opciju skidanja tuđih kreacija sa interneta.

Koncept igre u potpunosti je pozajmljen od slavnog uzora. Na kraju svakog od devet tematski različitih svetova očekuje vas borba sa bossom, iza koga ostaje apgrejd oružja. Novina je to što sada dva apgrejda možete kombinovati u potpuno drugačiji apgrejd, što otvara sijaset mogućnosti da pronađete oružje koje savršeno paše vašem stilu igranja.

30XX donosi dva režima: punokrvni roguelike režim u kome vas svaka smrt košta povratka na početak igre, uz zadržavanje šrafova iz prethodnog pokušaja, zarad investiranja u apgrejde za sledeći run. Uvidevši da je roguelike + Mega Man kombinacija preteška za širu publiku, autori su uvrstili i „mega” režim, opušteniju varijantu, gde je pogibija sastavni deo ugođaja, a jedan te isti svet možete igrati dok ga ne savladate. Takođe, apgrejdi od palih bossova ostaju u inventaru.

Verzija igre koju smo imali prilike da probamo je pre-alpha build, koji izgleda manje utegnuto i od demoa upriličenog za prošlogodišnji PAX. Igri nedostaje interfejs sa informacijama o količini energije, aktivnim apgrejdima i drugim vitalnim podacima, dok se po menijima još mogu videti placeholder elementi koji jasno odudaraju od gotovo perfektnog izgleda same igre. Uz to, trenutni build nije baš ni šampion po pitanju stabilnosti, pa su nas sačekala neprijatna izletanja u Windows nakon izgubljenog života.

Ne sumnjamo u to da će ove, možemo reći sitnice, biti ispeglane do sredine februara kada će se 30XX pojaviti u okviru Steamovog Early Access programa. Ako razvojni put prethodne igre uzmemo kao ugledni primer, ljubitelji akcionih platformera mogu već sada početi da zadovoljno trljaju ruke, dok Mega Man svoje plavo odelce setno odlaže u ormar, jer ga pored Ejsa i Nine sigurno neće oblačiti u skorije vreme.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama