TEST DRIVE
LG Tone Free HBS-FN6
Čiste uši, manje bola
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. novembar 2020.

Ovaj, novi model bežičnih bubica kompanije LG spada u true wireless kategoriju (svaka bubica ima sopstveni primopredajnik) i za cenu od oko 100 evra nudi nekoliko standardnih opcija i jednu prilično nesvakidašnju. LG Tone Free (HBS-FN6) su male, vrlo lagane bubice, koje dolaze u prilično uobičajenom pakovanju u kome se pored bubica i kutijice za nošenje nalaze i USB-C kabl i nekoliko rezervnih silikonskih navlaka, „ušnih penetratora”, koji se vremenom ruiniraju i cepaju.

Pojedinačno, bubice imaju masu od svega 5,3 grama, a prilično stabilno leže u ušima i ne ispadaju ni prilikom trčanja, niti naglih pokreta glavom. Bubice na sebi nemaju fizičke tastere, već površinu osetljivu na dodir koja je možda i preosetljiva. Tokom višednevnog testiranja stalno sam „kačio” osetljivu zonu, zaustavljajući muziku tokom pokušaja da ih gurnem dublje u uvo ili zarotiram. Minijaturne su i zahtevaju duže privikavanje, što se, pre svega, odnosi na delove koje možete da dodirnete bez aktiviranja neke funkcije. Kutijica za nošenje i punjenje takođe je manja i lakša od proseka koji nudi konkurencija, i na sebi, pored USB-C porta, ima samo još taster za uparivanje.

Ključni element ovih slušalica i njihov osnovni marketinški faktor je UV Nano Case, kutijica za nošenje i punjenje, koja ima dva UV LED-a za antibakterijsku dezinfekciju bubica. Ultraljubičasto svetlo ima nisku talasnu dužinu i prenosi više energije nego vidljivo svetlo, što ga u malim dozama čini pogodnim za razbijanje DNK u bakterijama. Ove slušalice koriste LED koje rade u UVC delu spektra (najmanja talasna dužina i najveća efikasnost), a LG tvrdi da je ugrađeni LED u stanju da ubije 99,9 odsto bakterija S. aureus i E. Coli tokom procesa dezinfekcije koji traje deset minuta.

Kako ovo funkcioniše? Svaki put kada kutijicu sa bubicama priključite na punjač, aktivira se desetominutni režim UV dezinfekcije. Zbog više potrošnje struje, neće se uključiti ni u kom drugom slučaju, čak ni kada kutijicu bežično punite. UV svetlo je nevidljivo, ali je iz fancy razloga u kutijicu ubačeno dodatno plavkasto svetlo, koje ukazuje na proces dezinfekcije.

Ako mislite da je ovo običan gimmick, varate se za sve pare. Bakterijske infekcije uha su prilično bolna stvar, koja se, doduše, rutinski leči, ali samo lečenje može da boli kao srednjovekovna tortura. Deci se daju antibiotici, ali odrasli, u gadnijim slučajevima, dobijaju bolne injekcije u upaljene ušne kanale. Jedan moj poznanik je zapatio upalu upravo usled prolongirane upotrebe slušalica i dobio nekoliko injekcija Rocephina direktno u uši, a dan-danas se kune da ništa gore u životu nije doživeo.

Jedna bitna napomena: LG naglašava da je ultraljubičasto svetlo ovih slušalica namenjeno dezinfikovanju bakterija i da (verovatno) neće ubiti COVID-19 i druge viruse, tako da ove slušalice nipošto nisu namenjene za „porodično” korišćenje ili pozajmljivanje bilo kome. Slušalice, a pogotovo bubice, spadaju u „gaće” kategoriju gedžeta, koja bi trebalo da ima samo jednog korisnika.

Kakav im je zvuk? Prilično solidan, s obzirom na to da podržavaju samo AAC umesto naprednih kodeka, kao što su AptX i LDAC. Možda bi mogle da imaju malo jači bas, ali to je stvar ukusa i vrste muzike koju slušate. Srednji tonovi su fino izbalansirani, ali ukupni doživljaj nije najbolji u klasi, već leži negde na sredini, što je u principu u redu, s obzirom na cenu koja je totalno u istoj, srednjoj kategoriji. Za fino „cinculiranje” zvuka poslužiće vam Tone Free aplikacija, koju možete naći na Google Play ili AppStore prodavnicama. U okviru nje imate nekoliko zvučnih preseta (Immersive, Bass Boost, Natural i Treble Boost), kao i dva custompreseta, gde možete sami da podesite niske, srednje i visoke tonove u ekvilajzeru. Ali, kako god da okrenete, ovo nisu slušalice na kojima ima smisla slušati FLAC kolekciju muzike, već je i „320 kbit/s” MP3 blagi overkill za njih. Kad se već dotakosmo zamerki, moramo da primetimo povremenu nestabilnost Bluetooth konekcije, koja dovodi do kratkotrajnih prekida veze na pojedinačnim bubicama, mahom kada muziku slušate u pokretu. No, ovako nešto se standardno ispravlja nadogradnjom firmwarea, što možete da izvedete u Tone Free aplikaciji.

U okviru aplikacije možete da aktivirate i ambijentalni režim (Ambient mode), koji vam pomaže da bolje čujete šta se dešava oko vas dok slušate muziku. Ambijentalni režim koristi mikrofon sa koga usmerava spoljnu buku na drajvere u bubicama, ima dva nivoa intenziteta i pomaže vam da vas nešto ne pregazi dok slušate Metaliku prelazeći ulicu. Za slušalice bez aktivnog ANC-a (active noise cancelling),LG Tone Free prave prilično dobar „čep” u uhu i uspešno odsecaju spoljnu buku, tako da ambijentalni režim može da bude od ključnog značaja ako slušate muziku dok hodate haotičnim i vrelim ulicama grada.

LG Tone Free HBS-FN6 dolaze u crnoj i beloj boji i mogu da se kupe kod bezmalo svih većih tehno-orijentisanih trgovinskih lanaca u Srbiji. Koštaju oko 100 evra i otprilike toliko i vrede.

Tip: bežične slušalice/bubice sa UV LED-om za antibakterijsku dezinfekciju u kutijici za nošenje/punjenje

Dimenzije: 16,1 × 32,65 × 25 mm (bubice), 54,6 × 54,6 × 27,5 mm (kutijica)

Masa: 5,3 g (pojedinačna bubica), 39 g (kutijica)

Autonomija: 5-6 sati, 18 sati sa punjenjem u kutijici

Osnovno: Bluetooth 5.0 (HFP/A2DP/AVRCP), SBC/AAC kodeci, IPX4 otpornost na vodu, USB-C 1.0, Li-ion baterija 55 mAh (pojedinačna bubica), 390 mAh (kutijica), bežično punjenje po Qi standardu

Proizvođač: LG
(www.lg.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama