TEST DRIVE
LG Tone Free HBS-FN6
Čiste uši, manje bola
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. novembar 2020.

Ovaj, novi model bežičnih bubica kompanije LG spada u true wireless kategoriju (svaka bubica ima sopstveni primopredajnik) i za cenu od oko 100 evra nudi nekoliko standardnih opcija i jednu prilično nesvakidašnju. LG Tone Free (HBS-FN6) su male, vrlo lagane bubice, koje dolaze u prilično uobičajenom pakovanju u kome se pored bubica i kutijice za nošenje nalaze i USB-C kabl i nekoliko rezervnih silikonskih navlaka, „ušnih penetratora”, koji se vremenom ruiniraju i cepaju.

Pojedinačno, bubice imaju masu od svega 5,3 grama, a prilično stabilno leže u ušima i ne ispadaju ni prilikom trčanja, niti naglih pokreta glavom. Bubice na sebi nemaju fizičke tastere, već površinu osetljivu na dodir koja je možda i preosetljiva. Tokom višednevnog testiranja stalno sam „kačio” osetljivu zonu, zaustavljajući muziku tokom pokušaja da ih gurnem dublje u uvo ili zarotiram. Minijaturne su i zahtevaju duže privikavanje, što se, pre svega, odnosi na delove koje možete da dodirnete bez aktiviranja neke funkcije. Kutijica za nošenje i punjenje takođe je manja i lakša od proseka koji nudi konkurencija, i na sebi, pored USB-C porta, ima samo još taster za uparivanje.

Ključni element ovih slušalica i njihov osnovni marketinški faktor je UV Nano Case, kutijica za nošenje i punjenje, koja ima dva UV LED-a za antibakterijsku dezinfekciju bubica. Ultraljubičasto svetlo ima nisku talasnu dužinu i prenosi više energije nego vidljivo svetlo, što ga u malim dozama čini pogodnim za razbijanje DNK u bakterijama. Ove slušalice koriste LED koje rade u UVC delu spektra (najmanja talasna dužina i najveća efikasnost), a LG tvrdi da je ugrađeni LED u stanju da ubije 99,9 odsto bakterija S. aureus i E. Coli tokom procesa dezinfekcije koji traje deset minuta.

Kako ovo funkcioniše? Svaki put kada kutijicu sa bubicama priključite na punjač, aktivira se desetominutni režim UV dezinfekcije. Zbog više potrošnje struje, neće se uključiti ni u kom drugom slučaju, čak ni kada kutijicu bežično punite. UV svetlo je nevidljivo, ali je iz fancy razloga u kutijicu ubačeno dodatno plavkasto svetlo, koje ukazuje na proces dezinfekcije.

Ako mislite da je ovo običan gimmick, varate se za sve pare. Bakterijske infekcije uha su prilično bolna stvar, koja se, doduše, rutinski leči, ali samo lečenje može da boli kao srednjovekovna tortura. Deci se daju antibiotici, ali odrasli, u gadnijim slučajevima, dobijaju bolne injekcije u upaljene ušne kanale. Jedan moj poznanik je zapatio upalu upravo usled prolongirane upotrebe slušalica i dobio nekoliko injekcija Rocephina direktno u uši, a dan-danas se kune da ništa gore u životu nije doživeo.

Jedna bitna napomena: LG naglašava da je ultraljubičasto svetlo ovih slušalica namenjeno dezinfikovanju bakterija i da (verovatno) neće ubiti COVID-19 i druge viruse, tako da ove slušalice nipošto nisu namenjene za „porodično” korišćenje ili pozajmljivanje bilo kome. Slušalice, a pogotovo bubice, spadaju u „gaće” kategoriju gedžeta, koja bi trebalo da ima samo jednog korisnika.

Kakav im je zvuk? Prilično solidan, s obzirom na to da podržavaju samo AAC umesto naprednih kodeka, kao što su AptX i LDAC. Možda bi mogle da imaju malo jači bas, ali to je stvar ukusa i vrste muzike koju slušate. Srednji tonovi su fino izbalansirani, ali ukupni doživljaj nije najbolji u klasi, već leži negde na sredini, što je u principu u redu, s obzirom na cenu koja je totalno u istoj, srednjoj kategoriji. Za fino „cinculiranje” zvuka poslužiće vam Tone Free aplikacija, koju možete naći na Google Play ili AppStore prodavnicama. U okviru nje imate nekoliko zvučnih preseta (Immersive, Bass Boost, Natural i Treble Boost), kao i dva custompreseta, gde možete sami da podesite niske, srednje i visoke tonove u ekvilajzeru. Ali, kako god da okrenete, ovo nisu slušalice na kojima ima smisla slušati FLAC kolekciju muzike, već je i „320 kbit/s” MP3 blagi overkill za njih. Kad se već dotakosmo zamerki, moramo da primetimo povremenu nestabilnost Bluetooth konekcije, koja dovodi do kratkotrajnih prekida veze na pojedinačnim bubicama, mahom kada muziku slušate u pokretu. No, ovako nešto se standardno ispravlja nadogradnjom firmwarea, što možete da izvedete u Tone Free aplikaciji.

U okviru aplikacije možete da aktivirate i ambijentalni režim (Ambient mode), koji vam pomaže da bolje čujete šta se dešava oko vas dok slušate muziku. Ambijentalni režim koristi mikrofon sa koga usmerava spoljnu buku na drajvere u bubicama, ima dva nivoa intenziteta i pomaže vam da vas nešto ne pregazi dok slušate Metaliku prelazeći ulicu. Za slušalice bez aktivnog ANC-a (active noise cancelling),LG Tone Free prave prilično dobar „čep” u uhu i uspešno odsecaju spoljnu buku, tako da ambijentalni režim može da bude od ključnog značaja ako slušate muziku dok hodate haotičnim i vrelim ulicama grada.

LG Tone Free HBS-FN6 dolaze u crnoj i beloj boji i mogu da se kupe kod bezmalo svih većih tehno-orijentisanih trgovinskih lanaca u Srbiji. Koštaju oko 100 evra i otprilike toliko i vrede.

Tip: bežične slušalice/bubice sa UV LED-om za antibakterijsku dezinfekciju u kutijici za nošenje/punjenje

Dimenzije: 16,1 × 32,65 × 25 mm (bubice), 54,6 × 54,6 × 27,5 mm (kutijica)

Masa: 5,3 g (pojedinačna bubica), 39 g (kutijica)

Autonomija: 5-6 sati, 18 sati sa punjenjem u kutijici

Osnovno: Bluetooth 5.0 (HFP/A2DP/AVRCP), SBC/AAC kodeci, IPX4 otpornost na vodu, USB-C 1.0, Li-ion baterija 55 mAh (pojedinačna bubica), 390 mAh (kutijica), bežično punjenje po Qi standardu

Proizvođač: LG
(www.lg.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama