TEST DRIVE
Dell S2721Q/QS, S2721D/DS, S2721H/HN/HS, S2421H/HN/HS
Elegancija i fakultativna ergonomija
Đorđe CUPAĆ
1. novembar 2020.

Dell je nedavno predstavio obnovljenu seriju S svojih monitora sa ekranima dijagonala 27 i 24 inča, u nekoliko podverzija, a mi ćemo vam ih predstaviti sve odjednom. Modeli sa dijagonalom od 24 inča dolaze sa FHD rezolucijom i IPS panelom, dok modeli od 27 inča dolaze sa FHD, WQHD, kao i UHD rezolucijama, takođe sa IPS panelima.

Dellova serija S je, kao i do sada, namenjena za korišćenje u kućnoj ili kancelarijskoj varijanti, za studijsku ili kućnu multimediju, ali i za ne toliko zahtevne igrače

Svi modeli deluju moderno, elegantno dizajnirani, sa lepim teksturama svetle plastike na zadnjem poklopcu, što je zasluga novog Platinum Silver dizajna. Osnovni modeli imaju stalak koji omogućava podešavanje nagiba i okretanje monitora (levo-desno), dok se podešavanje visine i zakretanje u uspravni položaj (na šta smo navikli kod skupljih Dellovih monitora) dobija sa oko dve hiljade dinara skupljim modelima sa sufiksom „S”. Suprotno tome, možete i da se odlučite za jeftinije (takođe za oko 2000 dinara) modele sa sufiksom „N” koji nemaju okretanje, već samo podešavanje nagiba. VESA 100 kačenje prisutno je kod svih modela. Zvučnici su po tri vata, sa Waves MaxxAudio tehnologijom. „N” modeli nemaju zvučnike. Pošto su postolje i prisustvo zvučnika jedine razlike, nadalje ćemo govoriti samo o osnovnim modelima, nezavisno od eventualnog sufiksa „S” ili „N”.

Nismo imali nikakvih zamerki po pitanju „probijanja” pozadinskog osvetljenja, što je odlično za ovaj cenovni rang. Modeli su tako odmereni po pitanju ostalih karakteristika, da se sa većom rezolucijom dobijaju bolje odlike ugrađenog ekranskog panela, što se, pre svega, odnosi na jačinu pozadinskog osvetljenja.

Dell S2721Q ima UHD (4K) panel koji koristi LG AH-IPS (Advanced High Performance In-Plane Switching) tehnologiju. Osvežavanje slike je 60 puta u sekundi, podržano Freesyncom. Panel je desetobitni, raspon boja pokriva 99 odsto sRGB spektra, a monitor je „HDR Ready” jer je maksimalni osvetljaj 350 kandela po metru kvadratnom. Odziv piksela je osam milisekundi u normalnom režimu i četiri milisekunde u brzom.

UHD model S serije ima dva HDMI 2.0 priključka, jedan DisplayPort 1.2 i standardni 3,5-milimetarski audio-izlaz. Samo kod UHD modela je prisutna PbP/PiP (picture by picture, picture in picture) opcija istovremenog prikaza slike sa dva izvora.

Ostali modeli serije S imaju osmobitne panele (dakle, nema govora o HDR-u), ali, takođe, imaju raspon boja od 99 odsto sRGB spektra. Osvežavanje im je učestalije - 75 herca, takođe sa Freesyncom.

Dell S2721D je model WQHD (2,5K) rezolucije i od modela FHD rezolucije razlikuje se i po tome što ima osvetljaj dobar kao i kod UHD modela.

Dell S2721H i S2421H su modeli FHD rezolucije koji se međusobno razlikuju po osvetljaju i, kao što rekosmo, postoje i u „S” verzijama, sa postoljem koje omogućava podešavanje visine do 100 milimetara, kao i „N” verzijama bez zvučnika koje ne mogu da se okreću levo-desno, već je kod njih moguće samo podešavanje nagiba. Kod nekih modela dijagonale 27 inča ustanovili smo i malo iznenađenje van specifikacije - G-Sync kompatibilnost, ali ne možemo da potvrdimo da to važi za čitavu seriju S.

Dakle, Dellova serija S je, kao i do sada, namenjena za korišćenje u kućnoj ili kancelarijskoj varijanti, za studijsku ili kućnu multimediju, ali i za ne toliko zahtevne igrače. Najviše će zadovoljiti korisnike kojima je važna estetika, kao i funkcionalnost i u intenzivno osvetljenom prostoru.

Osnovno: 27 / 24 inča, 3840×2160 px (Q modeli) / 2560×1440 px (D modeli ) / 1980×1080 px (H modeli), IPS, 16:9, 10 bita (Q modeli) / 8 bita (D i H modeli), 60Hz (Q modeli) / 75Hz (D i H modeli)

Priključci: 2 × HDMI 2.0, DisplayPort 1.2, audio-izlaz (Q modeli) / 2 × HDMI 1.4, DisplayPort 1.2, audio-izlaz (D modeli) / HDMI 1,4, DisplayPort 1.2, audio-izlaz (HS modeli) / 2 × HDMI 1.4, audio-izlaz (H i HN modeli)

Ostalo: osvetljaj 350 cd/m² (Q i D modeli), 300 cd/m² (S2721H modeli), 250 cd/m² (S2421H modeli), kontrast 1000:1, anti-glare, uglovi vidljivosti 178°/178°, VESA 100, podešavanje nagiba (svi modeli), okretanje (svi osim N modela), podešavanje visine i zakretanje u uspravni položaj (S modeli)

Proivođač: Dell (www.dell.com)

Kontakt: List Computers (www.list.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama