TEST DRIVE
Huawei Watch GT 2 Pro
Brat plave krvi
Vladimir PISODOROV
1. novembar 2020.

Huawei trenutno pravi najlepše „pametne satove” - i tačka! Isto tako, Huawei je danas najpotentnija kompanija na ovom polju, što možda i nije tako dobro. Watch GT 2 Pro je, tako, već treći smartwatch ovog proizvođača u poslednjih godinu dana i to samo u ovoj liniji proizvoda, a računajući model Fit - četvrti.

Problem je u tome što korisnici sve teže i teže prave razliku između modela, naročito što se međusobno razlikuju tek u detaljima. Zahvaljujući titanijumskom kućištu, safirnom staklu i kožnoj narukvici, model Watch GT 2 Pro vizuelno i te kako odudara od prethodnika, ali šta je sa onim što se nalazi ispod haube?

Pre svega, moramo da kažemo da ova „čuka” ipak nema previše dodirnih tačaka sa verzijom 2e, te da, zapravo, stiže kao faceliftovana verzija modela Watch GT 2. Imajući to na umu, nije nikakvo čudo što na raspolaganju opet imamo zvučnik, mikrofon i mogućnost obavljanja poziva. To je dobra stvar, jer je Huawei od strane korisnika ionako beskrajno kritikovan kako prioritetnim smatra pre fitnes, nego „pametne” mogućnosti. Nažalost, to što nam se vratila mogućnost obavljanja poziva, ne znači da su i u drugim oblastima vidljive promene. Na poruke ne možete da odgovarate, dok je prenos emotikona još uvek kamen spoticanja. Slična situacija je i sa pratećim mogućnostima, što znači da Watch GT 2 Pro ima ugrađen SpO2 senzor, mogućnost određivanja VO2 max koeficijenta, analiziranje dužine i kvaliteta sna, vežbe disanja, „stresometar”... Iskustvo korišćenja identično je onom kod „običnog” GT 2 modela, a to se odnosi kako na brzinu rada, tako i na izgled/organizaciju upravljačkih menija. Isto tako, i dalje su na raspolaganju dva komandna tastera, od kojeg onom donjem može da se dodeli funkcija po želji: na primer, da vas odvede do omiljenog tipa fizičke aktivnosti.

Kao što verovatno znate, kada se pojavio, Watch GT 2 doneo je podršku tek za tuce fizičkih aktivnosti, da bi kasnije podrška bila proširena preko updatea upravljačkog softvera. Model Pro nema problem sa tim i odmah po raspakivanju spreman je da prati preko sto različitih fizičkih aktivnosti, ali i da automatski pokrene merenje kada su u pitanju one bazičnog tipa. SpO2 senzoru i dalje treba čitava večnost da na ekran izbaci podatke, ali je barem tačnost merenja na zadovoljavajućem nivou. Ono što nas je razočaralo jeste podatak da u Huaweiju nisu razmišljali o implementiranju takozvanih health featuresa, pa od mogućnosti merenja krvnog pritiska ili EKG-a nema ništa.

Zahvaljujući čipsetu Kirin A1, Watch GT 2 Pro bez većih problema između dva punjenja može da izdrži punih 14 dana. Sve to uz 24-časovni monitoring brzine rada srca, analizu sna, osvetljenje ekrana na maksimumu i redovne fizičke aktivnosti. Po ovome, Huaweijevim modelima niko ne može da „stane na crtu”, jer konkurencija isključivo pravljenjem kompromisa uspeva da izvuče koji sat više iz ugrađenih baterija. Ovde toga nema, pa kada model Pro stavite na ruku zaboravljate kada ste to učinili. Iako je „čuka” vodootporna i podržava plivanje u bazenu i moru, predlažemo da pre toga zamenite kožnu narukvicu koja nije baš zgodna za bavljenje fizičkim aktivnostima. Kao što smo i navikli, to se lako radi, a na tržištu postoji gomila zamenskih modela najrazličitijih oblika, boja i kvaliteta.

Već smo pomenuli, najveće novine ovog modela su titanijumsko kućište, safirno staklo i kožna narukvica. Naravno, i dorađen firmver koji od samog starta podržava sve ono što model GT 2 nije. Međutim, za kraj smo ostavili još jednu prilično veliku novinu - Watch GT 2 Pro puni se bežično! Iako se postolje punjača koje se dobija u paketu po izgledu i obliku uopšte ne razlikuje od uobičajenog, primetićete da nedostaju dve kontakt „boce”. Sada je dovoljno da sat postavite na postolje kako bi punjenje počelo.

Watch GT 2 Pro najlepši je i najbolji smartwatch kompanije Huawei. Veoma ga je lako preporučiti, naročito ukoliko će vam ovo biti prvi ručni sat iz ove branše. Lite OS koji pokreće hardver je zatvorenog karaktera, ali to ne treba previše da vas brine, pošto sve što je bitno ionako dobijate u paketu. Pravi downside je kaskanje Huaweijevih modela za „pametnim” i health dodacima koje konkurencija nemilosrdno gura. S druge strane, za manje novca dobićete sat vrhunskih linija, izrađen od vrhunskih materijala i vrhunske završne obrade. Pitanje je koliko će još dugo to moći da bude tas na vagi i kada će u kineskoj kompaniji shvatiti da umesto hiperprodukcije treba da se okrenu osmišljavanju novih featuresa kojih je tržište uvek gladno.

GALERIJA

Osnovno: merenje broja načinjenih koraka, pređenog puta, utrošenih kalorija i broja otkucaja srca, merač nivoa stresa, određivanje zasićenosti krvi kiseonikom, AMOLED ekran u boji osetljiv na dodir veličine 1,39 inča, Bluetooth 5.1 LE / EDR, podrška za 102 fizičke aktivnosti, barometar, visinomer, vibracija, alarm, štoperica, tajmer

Ostalo: obavljanje poziva, primanje notifikacija o pristiglim tekstualnim porukama,litijum-jonska baterija kapaciteta 455 mAh, vodootporan do 50 metara, vežbe disanja, TruSleep 2.0 tehnologija analize sna, interni audio-plejer, GPS, 4 GB skladišnog prostora

Proizvođač: Huawei (www.huawei.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama