TEST DRIVE
Honor Watch GS Pro i Watch ES
Avanturista i hibridna štanglica
Vladimir PISODOROV
1. novembar 2020.

Nekoliko dana pred zvanično predstavljanje u javnosti, iz kompanije Honor stigla su nam njihova dva najnovija „pametna sata”. Iako smo očekivali slične poteze koje je nedavno povukao Huawei, to se baš i nije desilo. Naročito kada je u pitanju model Watch GS Pro, koji predstavlja hrabar korak Honora u potpuno novom pravcu. Kada je Watch ES u pitanju, istina je da on neodoljivo podseća na Huaewijev Watch Fit, ali uz nekoliko razlika na koje ćemo vam skrenuti pažnju.

Honor Watch GS Pro

Podseća li vas ova „čuka” izgledom na nešto? Da, mislimo na moderniju i sofisticiraniju verziju G-Shocka, kompanije Casio. To uopšte nije slučajno, jer je Watch GS Pro namerno „budžast”, kako bi svojim vlasnicima omogućio korišćenje u najtežim uslovima. Honorov sat je, tako, „položio” čak 14 tipova testova koji su deo standarda američke vojske - MIL-STD-810G. Između ostalog, sat izdržava temperaturni opseg od minus 40 do plus 70 stepeni, 96 sati može da izdrži u slani, a čak 240 sati u uslovima ekstremne vlažnosti. Naravno, otporan je na kišu, prašinu i pesak, trpi solarnu radijaciju i udarce, ne može da se kontaminira „fluidima” i tako dalje. Pritom, i pored nešto većih dimenzija i čudnog izgleda kućišta, na zglobu ruke „čuči” fantastično.

Verzija koju smo mi imali prilike da testiramo dolazi u „prljavo” beloj boji. Kućište je izrađeno od posebne vrste impregniranog plastičnog polimera, na čijem vrhu se nalazi prsten od nerđajućeg čelika na kom je „ucrtana” kompas-skala. Sat ima dva komandna tastera, takođe izrađena od nerđajućeg čelika, čija je funkcionalnost identična kao kod Huaweijevih modela iz serije Watch GT 2. Gornji je, takozvani, Power, dok je donji programabilni taster, kome možete da dodelite neku od dostupnih funkcija. Vlasnicima je na raspolaganju AMOLED ekran veličine 1,39 inča, koji „reprodukuje” sadržaj vidljiv u svim uslovima. Sat je opremljen brightness senzorom, tako da jačinu osvetljenja ekrana možete da prepustite i automatici.

„Ispod haube” se nalazi stari dobri čipset Kirin A1. To znači da je Watch GS Pro, kao i prethodnici koji ga koriste, šampion kada je u pitanju trajanje baterije. Međutim, Honor je otišao i korak dalje, pa je u Watch GS Pro ugradio bateriju od čak 790 miliamper-časova (naspram „samo” 455 miliamper-časova kod serije Watch GT 2). Ona omogućava da sat između dva druženja s punjačem (bežično punjenje nije podržano) može da izdrži i do 25 dana. U režimu Performance, s uključenim GPS-om, sat će raditi 40, a u komplementu Power-Saving, neverovatnih sto časova. Zahtevni korisnici, s druge strane, koji uz sve perkove koje nudi outdoor korišćenje, žele da koriste i „pametne” mogućnosti mogu da očekuju do 14 dana između dva punjenja.

Kad smo već kod toga, valja napomenuti da se po „pametnim” featuresima Watch GS Pro ne razlikuje od svoje (polu)braće. Na raspolaganju je mogućnost 24-časovnog monitoringa srčane frekvencije, kontinualni merač stresa, analiza sna, kao i mogućnost praćenja vremenskih prilika uz obaveštenje o naglim promenama vremena, mesečevim menama, plimi i oseki i tako dalje. Podržanih fizičkih aktivnosti je 103, a podeljene su na klasičan način: 18 profesionalnih i 85 „prilagođenih”. Ako ste čitali bilo koji naš prikaz nekog od modela iz serije Watch GT 2, imate jasnu predstavu šta možete da očekujete. Za osnovne aktivnosti omogućeno je i automatsko pokretanje merenja, a posebna pažnja posvećena je skijanju, gde ćete imati priliku da se upoznate i o savladanoj visinskoj razlici, nagibu staze, pređenom putu, maksimalnoj brzini... Watch GS Pro ima ugrađen SpO2 senzor, odrediće vam i koeficijent VO2 max, pa u tom departmentu dobijate all inclusive uslugu. Ovde još valja napomenuti da je podržana takozvana Route Back funkcija koja omogućava navigaciju sa odredišne na početnu tačku kretanja, kao da ste za sobom bacali kamenčiće.

Odlična stvar je što u Honoru nisu želeli da odustanu od prateće smartwatch funkcionalnosti, tako da je sat zadržao mogućnost obavljanja poziva. Ugrađeni zvučnik nesvakidašnje je glasan i kvalitetan, pa može da se koristi i za slušanje muzike. Podržana je konekcija s bežičnim „bubicama”, što znači da u mjuzi možete da uživate čak i kada ste mobilni telefon ostavili kod kuće. Situacija sa tekstualnim porukama identična je kao kod serije Watch GT 2, to jest, sve što je pristiglo može da se pročita, ali ne postoji mogućnost odgovaranja na poruke.

Honor Watch ES

Iako su ga u Honoru svrstali u red „pametnih satova”, Watch ES to, zapravo, nije. U pitanju je svojevrsni hibrid, mešavina smartwatcha i fitnes narukvice, stvar koja bi veoma lako mogla da postane novi standard kada je ova vrsta uređaja u pitanju.

Radi se o kompaktnom uređaju koji zbog njegovih gabarita (tanak je kao čokoladna pločica) i male težine (samo 21 gram) nećete ni osetiti na ruci. Kućište je izrađeno od plastike, dok je narukvica gumirana i nešto čvršća nego što smo očekivali. Zvezda večeri je zakrivljeni 2.5D AMOLED ekran, veličine čitavih 1,64 inča, koji krasi rezolucija od 280 puta 456 piksela. Iako kompaktnih dimenzija, Watch ES dolazi sa ugrađenim senzorom osvetljenja, što znači da osvetljenost ekrana može da se podešava i automatski, a sadržaj na njemu vidljiv je i pod direktnim sunčevim zracima.

Srce sistema čini čipset DK3.5+ST 2 x, koji iz baterije kapaciteta 180 miliamper-časova može da izvuče do deset dana između dva punjenja. Primenjeno je klasično, kontaktno punjenje koje se obavlja preko omanjeg priključka koji ćete zbog krutog kabla veoma teško zadržati na mestu. Zanimljivo je da ovaj gedžet podržava brzo punjenje, tako da nakon 30 minuta provedenih na punjaču baterija dolazi do 70 procenata, što omogućava nedelju dana korišćenja. Uređaj pokreće Lite OS, koji ovog puta dolazi u podšišanoj varijanti, ali ne radikalno da bi to trebalo da vas zabrine.

Pre svega, na raspolaganju je čak 95 fizičkih aktivnosti, deset profesionalnih i 85 „prilagođenih”. Međutim, ono što Watch ES izdvaja od konkurencije jeste postojanje 12 specijalno pripremljenih „spletova” vežbi (ukupno 44 vežbe). Na primer, tu je trominutno vežbanje koje će vam pomoći da se napunite energijom, šestominutni drill koji možete da sprovedete i na poslu, a na meniju su čak i vežbe sa opuštanje vrata i ramena i, recimo, istezanje mišića. „Caka” u celoj priči su 3D animirani modeli trenera koji vam „pokazuje” kako treba da priđete obavljanju svake vežbe. Ide se na ponavljanje ili rad na vreme, a u oba slučaja Watch ES će zavibrirati kada je vreme da napravite pauzu. U svakom momentu na ekranu se vidi koju vežbu po redu radite, koliko je još ostalo do njenog kraja, te koliki vam je puls. Downside je to što se ne obavlja detekcija korisnikovih pokreta, već se podrazumeva da vam je za obavljanje jednog ponavljanja potreban određen vremenski period.

Na raspolaganju su klasični dodaci, kao što je štoperica, tajmer, alarm, pa čak i prikaz vremenske prognoze za sedam dana unapred, a ono što nedostaje jeste visinomer, merač vazdušnog pritiska i kompas. S druge strane, Watch ES moći ćete da koristite kao daljinski okidač za kameru na telefonu, baterijsku lampu, ali i kao upravljač za audio-plejer. Bilo je teško za očekivati da će se u kućištu ovih dimenzija naći mikrofon i zvučnik, pa od neposrednog slušanja muzike nema ništa. Baš kao ni od obavljanja poziva. Watch ES na ekranu ispisuje notifikacije o pristiglim porukama, na koje ne možete da odgovarate.

Monitoring rada srčanog mišića obavlja se u režimu 24/7, baš kao i nadgledanje nivoa stresa. Tu je i algoritam za određivanje kvaliteta i dužine sna, baš kao i ugrađen SpO2 senzor. Nedostaje određivanje koeficijenta VO2 max, ali dobro, barem je na raspolaganju automatska detekcija bavljenja fizičkim aktivnostima, kao što su trčanje (na traci ili na otvorenom), hodanje (na traci ili na otvorenom), vežbanje na „eliptiku” i korišćenje sprave za „suvo veslanje”. Sve u svemu, za ovako sićušnu spravicu, broj mogućnosti uopšte nije mali.

Na kraju, neminovno je da Honor Watch ES uporedimo sa Huaweijevim Watch Fit. Naizgled, u pitanju su dva identična uređaja, koji se jedan od drugog razlikuju tek po onome što se nalazi „ispod haube”. Na primer, Watch Fit ima GPS modul, dok ga Watch ES nema i ako želite da dođete do preciznijih podataka i rute kretanja, sa sobom ćete morati da nosite i mobilni telefon. Dalje, Watch Fit podržava 11 profesionalnih režima vežbanja, dok ih Watch ES, rekosmo, ima deset.

GALERIJA

Honor Watch GS Pro

Osnovno: merenje broja načinjenih koraka, pređenog puta, utrošenih kalorija i broja otkucaja srca, merač nivoa stresa, određivanje zasićenosti krvi kiseonikom, AMOLED ekran u boji osetljiv na dodir veličine 1,39 inča, Bluetooth 5.1 LE, podrška za 103 fizičke aktivnosti, barometar, visinomer, kompas, vibracija, alarm, štoperica, tajmer

Ostalo: obavljanje poziva, primanje notifikacija o pristiglim tekstualnim porukama, litijum-jonska baterija kapaciteta 790 mAh, vodootporan do 50 metara, vežbe disanja, TruSleep 2.0 tehnologija analize sna, interni audio-plejer, GPS, 4 GB skladišnog prostora

Proizvođač: Honor
(www.hihonor.com)

Honor Watch ES

Osnovno: merenje broja načinjenih koraka, utrošenih kalorija i broja otkucaja srca, merač nivoa stresa, određivanje zasićenosti krvi kiseonikom, AMOLED ekran u boji osetljiv na dodir veličine 1,64 inča, Bluetooth 5.0 BLE, podrška za 95 fizičkih aktivnosti, vibracija, alarm, štoperica, tajmer

Ostalo: primanje notifikacija o pristiglim tekstualnim porukama i pozivima, litijum-jonska baterija kapaciteta 180 mAh, vodootporan do 50 metara, vežbe disanja, TruSleep 2.0 tehnologija analize sna, kontrola eksternog audio-plejera, animirani vodič za 44 vežbe, 4 GB skladišnog prostora

Proizvođač: Honor (www.hihonor.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama