TEST DRIVE
Teltonika RUT955
Industrijalac bez mane
Dejan PETROVIĆ
1. novembar 2020.

Litvanska firma Teltonika nudi vrlo specifične uređaje, namenjene užem krugu korisnika. Tipične predstavnike ponude ovog proizvođača imali smo na testu već dva puta (SK 6/2019, i.sk.rs/15842; SK 6/2020, i.sk.rs/28183). Ovog puta predstavljamo model RUT955, koji je industrijski LTE Cat 4 ruter sa dodatkom GNSS globalnog pozicioniranja i još mnogo toga.

RUT955 je izrazito robustan uređaj i u tome ne odstupa ni milimetar u odnosu na strogu politiku firme. Metalno kućište omogućava da se ruter pričvrsti preko DIN šina sa jedne od tri strane, a tu su i četiri otvora za plastične vezice. Ako je akcenat na mobilnosti, bez ikakvog pričvršćivanja, sa svih strana ka konektorima su plastične izbočine koje će štititi konektore u slučaju pada. Zaštita ostaje i ako je ruter negde pričvršćen. Poređenja radi, ranije opisani modeli ovu zaštitu nisu imali.

Zadnji panel sadrži dve fioke SIM kartica, bez adaptera za manje formate. Tu je igla u samom uređaju kojom ove fioke otvaramo, a ujedno je koristimo i za resetovanje uređaja preko tastera odmah iznad igle. Na poleđini uređaja nalazimo hrpu SMA konektora na koje povezujemo odgovarajuće antene koje dobijamo u kutiji. Svi konektori su jasno označeni, dok su natpisi kod antena na termoskupljajućim bužirima do samih konektora. Desni SMA Mobile konektor je RX/TX ili Main Antena konektor. Preko ove antene, RUT955 će primati i slati podatke. Nasuprot tome, levo je AUX Mobile antena koja je RX only, što će reći RX diversity, samo za primanje podataka. Preturajući po forumima našli smo da su neki od modela dolazili sa pogrešnim oznakama ovih SMA konektora na ruteru, pa je kod korišćenja samo jedne antene dolazilo do problema. Kod novijih primeraka trebalo bi da je ovo ispravljeno. Bar jeste na našem primerku. RUT955 koristeći LTE može baratati sa do 150 megabita u sekundi, dok je kod 3G to do 42 megabita u sekundi (2G je takođe podržan).

Između ovih antena je SMA konektor GSM antene. Preko antene, RUT955 se može povezati na GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo i QZSS sisteme satelita. Za praćenje koordinata, na raspolaganju su nam veb grafički interfejs, SMS, TAVL i RMS.

Dva konektora su za Wi-Fi antene, preko kojih ovaj uređaj u bežičnom režimu uspostavlja mrežu na 2,4 gigaherca. RUT955 možemo da postavimo kao pristupnu tačku ili kao STA(tion), dok je u „bazenu” mesta za do 100 klijenata.

Da ne zaboravimo dok smo kod antena da sve mrežne izgledaju identično, bez obzira na oznaku na njima, ali i da dolaze sa magnetom. Ovo i te kako ima smisla ako je u pitanju metalna radna platforma, nekakva konstrukcija ili vozilo. GPS antena dolazi sa dvostruko lepljivom trakom. Pri dnu je i USB port na koji možemo povezati neki memorijski uređaj ili štampač.

Prednji panel je prepun. Imamo četri Ethernet porta, od kojih su tri LAN i jedan WAN. U situacijama sa već postojećim ruterom, RUT955 možemo postaviti kao pristupnu tačku koristeći upravo WAN da ova dva uređaja povežemo. Svi portovi su stomegabitni, s tim što se, ako će se koristiti samo mobilna mreža, i taj WAN može prekonfigurisati u LAN. Zamerka ide na blizinu WAN i IO terminala, pa je za pritiskanje „žabice” WAN kabla potreban šrafciger ili nešto slično. Kao i kod ranije opisivanih Teltonikinih uređaja, i ovde se za napajanje koristi isti industrijski četvoropinski priključak, sa istim IO pinovima koji se bez adaptera ne mogu koristiti.

RUT955 na ima nekoliko interfejsa. RS232 priključak jedan je od dva serijska interfejsa koji ovaj uređaj ima na raspolaganju. Pažljivo smo pogledali pinout u tehničkoj dokumentaciji i videli da su dostupni svi pinovi (DTR, DSR, RTS, CTS, RX, TX). Drugi serijski interfejs je RS485 i dolazi u vidu 2×3 žičanog terminala, bez oznaka izvoda. Omogućava full-duplex (četiri žice) ili half-duplex (dve žice). Oba serijska porta su fabrički isključena, a kada su uključeni, može se birati brzina komunikacije i tip serijskog uređaja: konzola, Over IP, modem, Modbus Gateway i NTRIP Client.

RUT955 na raspolaganju ima čak deset IO žičanih terminala. Teltonika ima svoju wiki stranicu sa detaljnim pinoutom za svaki od portova i terminala, pa tako i za ovaj IO. Ono što prema pinoutu možemo da zaključimo: za pasivne senzore na raspolaganju imamo jedan digitalni i jedan analogni ulaz, uz zajednički GND. Tu su i par Digital Input+GND koji su galvanski izolovani, što može biti i preko optoizolatora, ali nismo sigurni. Tri terminala su postavljena sa otvorenim kolektorom, gde imamo GND, običan izlaz i jedan galvanski izolovan. Poslednji par čine terminali releja. Ovom IO terminalu pristupamo putem CLI (command line interface), a preko gpio.sh komande. Recimo, IO releja je označen interno sa DOUT2. Ako u komandnoj liniji kucamo root@Teltonika:~# gpio.sh get DOUT2, dobijamo trenutni status logičkog stanja. Ovo stanje menjamo sa root@Teltonika:~#gpio.sh invert DOUT2. U dokumentaciji je veoma lepo pojašnjena upotreba svih IO. Na raspolaganju su i IoT platforme Cloud of Things, ThingWorx, Cumulocity i Azure IoT Hub. Na kraju da pomenemo LED, gde ih imamo PWR, po jedna za svaki port, LED za status interneta i LED bar za jačinu signala. RUT955, inače, pokreće Atheros Hornet na 550 megaherca sa 128 megabajta RAM-a i 16 megabajta fleš memorije.

Nakon povezivanja svih antena, pristupamo ruteru iz browsera. Softver nas u nekoliko koraka vodi ka podešavanju osnovnih parametara svih mrežnih sistema, od SIM kartice i provajdera, do LAN-a. Teltonikin softver iza grafičkog korisničkog interfejsa je unapređen u odnosu na ranije opisan model. Tada smo kao manu naveli skaliranje prozora u zavisnosti od rezolucije ekrana, gde je half-window praktično bio neupotrebljiv. Ovde je to dosta bolje, ali usled same koncepcije HTML elemenata i dalje nije moguće imati potpuni pregled kod nižih rezolucija ekrana na pola prozora. Ako imamo u vidu da je ruter namenjen za rad na terenu, građevini i industriji gde se uglavnom koriste prenosni računari, ova odluka je pomalo čudna. Interfejs se sastoji iz gornje trake sa menijem, dok se sva podešavanja i statistički podaci nalaze ispod. Meni sadrži skupove opcija vezanih za status, mrežu, servise i sistem. Ova četiri taba imaju padajuće menije i veliki broj opcija koje nema smisla sve popisati. Ono što je bitno jeste to da je sve na svome mestu. Recimo, pod Status -> Network dobijamo na jednom mestu sve informacije vezane za mobilnu, WAN, LAN, bežičnu i svaku drugu mrežu. Ali, tu su samo informacije, za opcije idemo na Network -> Mobile/WAN/LAN/šta god. Veći deo funkcija ovog rutera treba uključiti, poput GPS-a, s tim da antena mora da bude „pod otvorenim nebom”, jer čak i dva metra unutar prostorije pravi razliku.

Lista servisa koje RUT955 nudi je velika, počevši od Dynamic DNS, Hotspot, Modbus, NTP, VPN, VRRP, UPNP, Port Mirroring i da ih ne nabrajamo. RUT955 se može konfigurisati i za NVR (network video recorder) i kamere. Za sada je podržan samo Hikvision, a pristup kamerama je omogućen preko VPN-a, udaljenim pristupom ili telefonom uz Hik-Connect aplikaciju.

Možda i najzanimljiviji je CLI. Preko komandne linije iz RUT955 se može izvući zaista mnogo. Opcijama možemo pristupiti kroz interfejs, ali i direktno, u posebnom prozoru, što je praktičnije. Spisak komandi se dobija preko gsmctl OPTIONS. Spisak je izdeljen po grupama i propisno pojašnjen. I, da ne zaboravimo, u okviru GUI u svakom trenutku imamo link ka wiki stranici za eventualnu pomoć.

Sa signalima antena nismo imali nikakvih problema. GPS antena svakako treba da bude napolju, koliko uslovi to dozvoljavaju. Magneti na mrežnim antenama omogućavaju laku privremenu montažu i njihovo pozicioniranje. Na funkcionalnost samog rutera nemamo nikakvih zamerki. Jedno radno terensko okruženje će sa njim definitivno dobiti apsolutno sve što mu treba, počevši od video-nadzora, pristupa internetu, pa čak i baratanje podacima povezanih senzora i daljinsko upravljanje putem IO i releja. Komandna linija svakako je još veći plus.

Ako tražite robusan mrežni uređaj koji liči na „švajcarski nož” i ima sve što je potrebno za rad na terenu, ne tražite dalje.

Osnovno: GPS, LTE, 3G, 2G, Wi-Fi, 1×10/100 Mbit/s WAN, 3×10/100 Mbit/s LAN, IO, RS232, RS485

Ostalo: Auto VPN, SMS, AP, STA, WPA2-Enterprise, WPA2-PSK, WPA-PSK, WEP, MAC Filter, Static Routing, Dynamic Routing, TCP, UDP, IPv4, IPv6, ICMP, NTP, DNS, HTTP, HTTPS, FTP, SMTP, SSL, TLS, ARP, VRRP, PPP, PPPoE, UPNP, SSH, DHCP, Telnet, SMPP, MQTT, WOL, GRE tunnel, EMAIL, RMS

Dimenzije i masa: 100×100×50 mm, 287 g

Proizvođač: Teltonika (www.teltonika-networks.com)

Kontakt: Sampro
(www.sampro.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama