TEST DRIVE
Nikon Z5
Šokantni, full frame foto-aparat
Vojislav VUJANIĆ
1. novembar 2020.

Neverovatno i šokantno! Nikonov novi full frame foto-aparat ne može da snima video! U 2020. godini dopustili su sebi takav propust da jedan ovakav proizvod predstave na tržištu i traže novac za njega! Ako ste preživeli ovaj pokušaj oponašanja tabloidskog pisanja bez opscenih komentara na račun autora, onda posedujete moć analitičkog i kritičkog mišljenja, kao i svi naši čitaoci. Dalji tok teksta nema veze ni sa naslovom, ni sa uvodom. Baš kao i u „žutim” medijima.

Nikon Z5 nije unazađeni proizvod u odnosu na modele Z6 i Z7, već precizno cilja tačno određenu „metu”

Nikonov najnoviji foto-aparat „punog kadra” (full frame) nosi oznaku Z5. Ona, logično, ukazuje da se po kategorizaciji modela nalazi ispod Z6 (i.sk.rs/15577) i Z7 (i.sk.rs/15508), a kada bismo to preveli u „jezik” dSLR-ova, pozicioniran je na mesto koje (je) zauzima(o) Nikon D610 (i.sk.rs/11100)- tzv. „početnička”, odnosno, entry level klasa uređaja. Klasa koja se odlikuje pristupačnijom cenom, ne bi li privukla što veći broj korisnika. Cilj se ostvaruje racionalizacijom, odnosno, „sečom” funkcija, radi lakše diferencijacije od skupljih modela i kako bi se pokazao put „napretka”.

Šta je sve Nikon Z5 izgubio u poređenju sa blizancima Z6 i Z7? LED statusni ekran. Pozicioniran na njegovom mestu je rotirajući PASM birač za odabir načina (režima) fotografisanja. To je to? OK, nedostaje i malo gumiranih delova sa prednje strane. Ni poleđina, ni dno nisu više od legure metala, već od kompozitnog materijala, ali je zaptivenost ostala na visokom nivou (testirano po popriličnom pljusku). Nasleđena je odlična ergonomija serije Z i prepoznatljivost „na dodir”, što je detalj koji nijedan spec sheet ne može da prikaže, a čemu je Nikon posvetio izuzetnu količinu vremena. Ne samo u kreiranju serije Z, već kao nasleđe od svojih prvih digitalnih aparata. Zato korisnici njihovih dSLR-ova (D serije) sa velikom lakoćom prelaze na novi sistem, koji po svim aspektima nudi bolje performanse i ugođaj, ali u prepoznatljivoj formi. A usled minimalnih kozmetičkih izmena, svi dodaci kreirani za starije „zeove”, odgovaraju i „Z-petici”.

Za očekivati je bilo da su najveću uštedu potražili u tražilu, ali nisu. U potpunosti je zadržano odlično OLED elektronsko tražilo sa 3,69 miliona tačaka i pokrivenošću kadra od 100 odsto. Bravo za Nikon! Ekran na poleđini je moguće tiltovati samo nagore i nadole, kao kod Z6. Identične je dijagonale od 3,2 inča, ali rezolucija prikaza je duplo manja, te ona kod Z5 iznosi 1,04 miliona tačaka. Prikaz je manje detaljan, ali nasleđuje odličnu osvetljenost i kontrast, pa se i po izuzetno jakom svetlu razaznaje. Najveće unapređenje dolazi u vidu nove EN-EL15c baterije, koja u telo identičnih dimenzija pakuje više „soka” - 2280 naspram 1900 miliamper-časova. To rezultuje CIPA rejtingom od 470 fotografija, naspram 380 (u realnom radu znatno više), na koliko je zvanično deklarisana prethodna generacija EN-EL15b. Novina, koja je po prvi put omogućena sa Z5, jeste napajanje (ne samo punjenje) kamere putem USB-C konekcije. Preko strujnog adaptera ili eksterne baterije. Napokon! E, da, i vratanca za kartice nisu ista. Nikon Z5 je opremljen sa dva SD UHS-II slota, kao i njegov „duhovni” prethodnik D610.

Očekivano, ako nema previše izmena na eksterijeru, ušteda mora da se odigrala ispod „haube”! Niste netačno pomislili. Iako je procesor poslednje generacije, EXPEED 6, mašina je „detjunovana”. Maksimalna brzina ograničena je na samo 4,5 fps (naspram 12 kod Z6), kažu - zbog ekologije. Autofokusni sistem sa 273 tačke nasleđuje od „šestice”, kao i brzinu zatvarača od 1/8000 sekundi, ali performanse nisu u potpunosti iste. Posledično, najveća razlika se ogleda u senzoru. Efektivno identične rezolucije od 24 megapiksela, koristi FSI (front side illuminated) način izrade CMOS senzora, u kome se provodnici nalaze ispred foto-dioda (kao kod D610 i D750), za razliku od BSI (back side illuminated) senzora kod kojih se oni nalaze iza, omogućavajući veću osetljivost senzora na svetlo. Jednostavnije rečeno, BSI senzori proizvode manje šuma i čistije fotografije. Međutim, ne sećamo se da smo performanse D610 i D750 (i.sk.rs/12421) po tom pitanju okarakterisali kao loše.

Nikon Z5 softverski je dosta unapređen naspram prve iteracije i naše recenzije modela Z6/Z7. Autofokusne performanse su bolje, sada je tu detekcija lica i očiju, ne samo za ljude, već i za kućne ljubimce. Aparat je responzivniji, zaključavanje fokusa i praćenje bolje funkcionišu. Čak je i rad sa starim F objektivima (preko FTZ adaptera) unapređen. Oni koji više prate tematiku, znaju da je i Z6 sa poslednjom verzijom firmvera dobio sva pomenuta poboljšanja, a vi to od starta imate u Z5. Dakle Z5 je Z6 sa nižom cenom? Ne baš...

„Kraćenje” se odigralo u video-sekciji. Uprkos enormnoj ekspanziji video-sadržaja i naletu raznih vlogera, Nikon se odlučio da napravi foto-aparat „za fotografe”. Nema N-log, nema ProResRAW, nema 120 fps slow-motion u FHD rezoluciji, maksimalno može 60 fps. Dok je 4K ograničen na 30 fps sa uvećanjem 1,7 puta (24 milimetra postaje 41 milimetar). Nećemo nikome zameriti ako mu je kroz um protrčala scena da je „žuta” kompanija pucala u sopstvenu nogu. Sačmarom. Ali, onda pretražite šta konkurencija nudi i shvatite da je u tom cenovnom rangu - nema ili ako postoji, ostatak specifikacija ne ide u njihovu korist. Nikon Z5 nije namenjen video kreatorima, pa ne čudi što ne forsira tu stranu svoje „ličnosti”, ali je lista njegovih video mogućnosti dovoljno dobra. Naročito ako ne zanemarimo činjenicu da je Z5 opremljen IBIS-om (stabilizacija kadra u telu), konektorom za mikrofon i slušalice, odličnom implementacijom manuelnog fokusiranja (focus peaking), prikazivanjem „pregorelih” delova kadra (zebra)... Sve to je zaista više nego dovoljno za povremeno snimanje ili za one koji bi možda tek da zaplivaju u tim vodama.

Već smo napomenuli da su ergonomija, komande i interfejs odlični, kako putem fizičkih komandi, tako i putem ekrana osetljivog na dodir. Nema ograničenja funkcionalnosti u kontroli aparata putem displeja, a touch-to-focus, touch-to-shoot, kretanje kroz menije, svajpovanje kroz fotografije, pinch-to-zoom... Sve funkcije prvi put viđene kod D850 (i.sk.rs/14683), a zatim u Z6, nasledio je Z5. I to u telu manjem od D610, gabaritima daleko približnijem D7x00 seriji.

A performanse u realnom radu? Više nego očekivane* (obratite pažnju na zvezdicu). Fokus je brz i precizan, a kako su 273 tačke (koje možete odabrati) raspoređene po celom kadru, možete se dovijati na razne kreativne načine, bez ograničenja. Zaista je bilo malo situacija u kojima autofokusni sistem nije bio na visini zadataka, bez obzira da li koristili kit objektiv (24-50 mm, F4-6,3) ili neki drugi dSLR objektiv putem FTZ adaptera, te bilo da mi biramo tačke fokusa ili prepuštamo automatici da razmišlja.

Ali, Nikon Z5 dolazi sa tri ograničenja koja vam mogu, ali i ne moraju smetati i isključivo zavise od vaših fotografskih preferencija. AF sistem nije idealan za low-light, što se vidi i u specifikaciji (-3EV naspram -6EV kod Z6). U uslovima slabog osvetljenja, trebaće mu više vremena da fokusira, a o čemu vas i obaveštava na displeju. Ako nema jasnog kontrasta na tački koju fokusirate, Pinpoint AF dolazi u pomoć. On koristi dva stepena verifikacije fokusa, umesto jednog i daje najbolje rezultate. Takođe, performanse u AF-C (continuous) režimu ne možemo nazvati odličnim, već se morate adaptirati na vaš subjekat i očekivati par fotografija van idealnog fokusa. Svakako nije reč o foto-aparatu namenjenom brzoj akciji, ali mala deca i ljubimci su poznati po tome da vole da miruju (sarkazam). U AF-S (single) ti problemi ne postoje, što nas dovodi do kvaliteta detekcije očiju i lica kod ljudi i životinja. Radi veoma dobro, iako će umesto oka ponekad fokusirati na trepavicu. To je višestruko bolje nego kada se Z6 tek pojavio, a ako podesite aparat da adaptira ekspoziciju po licu subjekta, tonovi kože i njena ekspozicija uvek će biti dobri, kao i boje. Z sistem ima najbolje renderovanje boja (ili našem oku najprijatnije) i izlazni kvalitet JPG fajla od svih Nikona do sad. Treće ograničenje kod Z5 je objektiv: kratkog je opsega, svega 26 (24-50) milimetara. Pogodan je za fotografije opšteg tipa, ulične, prirodu, jednostavnije portrete. Doduše, o tome govore i njegove male dimenzije, ali ovo nije „jednom stavi i zaboravi” objektiv. Fali mu „dužine”, a propusna moć svetlosti od F4 na širem i F6,3 na dužem kraju, govore da ćete često morati da koristite više ISO vrednosti. Možda bi 24-200 mm F4-6,3 bio bolji par, ako ne želite da menjate objektiv... Srećom, FSI CMOS senzor od 24 megapiksela odlično se bori sa šumom do ISO6400, pa čak i ISO12800. Maksimalno možete ići i do ISO51200 (tj. ISO102400), mada je tada više nego očit gubitak detalja i rad algoritma za uklanjanje šuma.

Nova baterija zaista produžava „radno vreme”. Čak i u našem slučaju intenzivnog korišćenja, u kom konstantno koristimo ekran menjajući parametre aparata, aktivna stabilizacija radi sve vreme, praćenje subjekta... Editovanje fotografija u aparatu, slanjem u telefon putem Snapbridge aplikacije (nova opcija je osvežavanje firmvera aparata putem nje, kao i remote photography pored preuzimanja fotografija)... Ni u jednom trenutku nismo osetili da će se baterija naprasno isprazniti usled korišćenja svih tih funkcija. Dodatno, znali smo da u svakom trenutku Nikon Z5 možemo da dopunimo i/ili napajamo iz eksterne baterije, putem USB-C konekcije, kao da je telefon u pitanju. A može i preko strujnog adaptera, onima kojima je bitno za video konferencije (postoji i aplikacija koja vam omogućava da koristite određene Nikonove modele kao veb kameru, Z5 je na listi).

Direktan transfer podataka u kompjuter (Windows ili macOS) preko Wi-Fi konekcije jeste nova mogućnost koju nudi Z5. Tako da, pored povezivanja putem kabla ili preko čitača kartica, sada imate i treću opciju kako da svoj materijal prebacite na kompjuter.

Da rekapituliramo. Kreativni filteri, kastomizacije kontrola, napajanje preko USB-C, senzor punog formata, visok kvalitet izrade. Odlične autofokusne performanse sa dovoljnom količinom svetla, nešto slabije kada ga ima manje. Veliko, jasno i pregledno elektronsko tražilo, male dimenzije sa kit objektivom (za FF aparat). Odlična reprodukcija boja, jasni detalji na fotografijama i video-materijalu. Veliki broj mogućnosti, kao što su silent photography, time-lapse, double exposure, interval shooting, focus stacking... Sve to jasno ukazuje da ovo nije unazađeni proizvod, već cilja tačno određenu „metu”.

Bilo nam je potrebno neko vreme da shvatimo u koji koš treba da ubacimo Nikon Z5, a on je od početka tu, jasno stavljen ispred nas. Trenutno, najbolji entry level, full frame, mirrorless foto-aparat. Jedva čekamo da vidimo odgovor konkurencije.

Osnovno: rezolucija 24,3 Mpx (6016×4016 px), FX CMOS senzor, mehanička i elektronska zavesica

Ostalo: 273 AF tačke, brzina 4,5 fps, elektronsko tražilo dijagonale 0,5 inča (3.690.000 tačaka), pokretni ekran dijagonale 3,2 inča (1.040.000 tačaka), video 4K @ 30 fps / 1080p @ 60 fps, ISO100-51200 (proširivo do 102400), manuelne kontrole, HDMI, USB-C, Mic in, Headphone out, 2 × SD UHS-II slot, Wi-Fi, Bluetooh

Dimenzije (ŠxVxD) i masa: 134×100,5×69,5 mm, 590 g

Proizvođač: Nikon (www.nikon.com)

Kontakt: Yellow Store (www.yellowstore.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama