PHONE ZONE<>
052019<><>

Samsung Galaxy Watch Active

Smart sat lajt

Kao svedeni derivat top modela Gear Sport, Galaxy Watch Active je pametni sat pretežno usmeren na praćenje fizičke aktivnosti i čitanje poruka sa telefona. Po dosta nižoj ceni u odnosu na uređaje više klase ovaj model ipak ne nameće previše funkcionalnih kompromisa: brz je, otporan na vodu, ima ugrađen GPS prijemnik i sijaset fitnes programa za trening, a i autonomija mu služi na čast. Čini se kao dobitna kombinacija za korisnike koji ne praktikuju razmetanje (pre)skupim gedžetima, već tačno znaju šta im je potrebno.

Rotirajući prsten svakako jeste detalj koji nam nedostaje, ali sa dizajnerskog aspekta ovaj satić svakako nije podbacio: izuzetno je čvrst, otporan na padove i grebanje, veoma udoban; sat je neobično lagan (čelik je zamenjen aluminijumom), tanak i zaobljen kao oblutak i praktično se ne oseća na ruci i ne zapinje o garderobu tokom vežbanja. Muškom delu publike možda se neće dopasti njegovi sitni gabariti, ali budući da je osmišljen za sportske aktivnosti, malo kućište lako postaje velika prednost.

Kompromis nametnut komfornim dimenzijama kućišta ogleda se u relativno malom ekranu. Međutim, sadržaj na okruglom displeju od 1,1 inča je iznenađujuće dobro čitljiv, a ni navigacija kroz menije ne predstavlja problem – zapravo, na planu softvera sve funkcioniše besprekorno zahvaljujući četvrtoj iteraciji operativnog sistema Tizen Wearable, koji je definitivno preboleo sve dečije bolesti. Odlično je pripremljen i softver na telefonu, koji kroz pregledne opcije omogućava lako i brzo podešavanje svih parametara. Od fizičkih tastera Active ima samo ’Back’ i ’Home’, dok se za navigaciju koristi kombinacija dodirivanja i skrolovanja. Neiskusnom korisniku trebaće najviše sat vremena da se navikne na interfejs.

Performanse su odlične, sve funkcije se odvijaju trenutno i bez zadrške, a i sve wereable aplikacije su dobro prilagođene kružnom ekranu. Izbor nezavisnih aplikacija je još uvek relativno skroman, pa se mogu naći varijante popularnih programa kao što su Strava ili Spotify, koji omogućuju i preuzimanje muzike u memoriju sata radi offline reprodukcije (dobra vest za trkače), ali ne i Google Maps, Messages ili WhatsApp, na čije Tizen verzije moramo još da čekamo. Bixby je integralni deo ovog izdanja OS-a i nije ništa bolji od onog na telefonima – srećom, lako ga je ignorisati. Pored usavršenih funkcija za merenje pulsa i procenu nivoa stresa izostala je najavljena opcija za merenje krvnog pritiska, ali zato postoji program za praćenje kvaliteta spavanja, kao i kompletna svita funkcija u okviru Samsung Health paketa.

Autonomija je vrlo dobra, bliska deklarisanih 45 sati, pod uslovom da se GPS modul i ekran racionalno koriste. Bilo bi odlično da se našlo mesta i za zvučnik radi lakšeg obavljanja razgovora, ali i sa ovim čime raspolaže, Galaxy Watch Active i te kako zaslužuje preporuku.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Samsung Galaxy A50 i A40
Xiaomi Black Shark
Samsung Galaxy Watch Active
Šta mislite o ovom tekstu?
Samsung Galaxy Tab S5e
Huawei P30
Spark
Auto Call Recorder Pro
Dig. Dashboard GPS Pro
Hater
Chrome Remote Desktop
Firefox Send
Habitory
Sleep Away
Endel
Zero

Operativni sistem:
Tizen Wearable OS 4.0
Dimenzije:
39,5 × 39,5 × 10,5 mm / 25g
Ostalo:
Exynos 9110 čipset (Dual-core, 2x1,15 GHz), 768 MB RAM-a, 4 GB ROM, 1,1” Super AMOLED (360 × 360, kružni, 302 ppi), Corning Gorilla Glass 3, Bluetooth v4.2 A2DP/LE, Wi-Fi 802.11 b/g/n, NFC (Samsung Pay), GPS, IP68 (vodootporan do 50 m) + MIL-STD-810G, Li-Ion baterija 230 mAh, Qi bežično punjenje
Boje:
srebrna, crna, ružičasta, zelena
Proizvođač:
Samsung
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera