LAKI PINGVINI<>
052019<><>

Buddi 3.4.1.16

Kućne finansije

Poznato je da situacija u našoj državi i nije baš najbolja po pitanju finansija, tako da je svaka pomoć dobrodošla, ma kakva ona bila. Evo jednog programa za organizaciju kućnog budžeta.

Program je pisan u Javi, tako da će vam ona (nažalost ili ne) biti potrebna. Upravo to što je program pisan u ovom programskom jeziku znači da je multiplatformski, te ga možete skinuti u nekoliko verzija i to za Linux, MacOS i Windows. Nakon prvog pokretanja ćete prvo ugledati pop-up prozor sa kraćim tekstom i tasterom za doniranje, ukoliko to želite. Ovo će se prikazivati samo pri nadograđivanju na novu verziju, a s obzirom na to da je u pitanju besplatan program, ne možemo ni zameriti ovakvom načinu za dobijanje donacija.

Dočekuje nas, zatim, samo prazan prozor sa padajućim menijima, pa kako nismo znali šta dalje, odlučili smo se da ipak prođemo kroz uputstvo za korišćenje na sajtu programa, što i vama preporučujemo. Za početak je potrebno napraviti novi račun. Račun se pravi za svaku karticu ili gotovinu koju imate, a vaš budžet je zbir svih ovih računa. Tip računa može biti: gotovina, tekući, kreditna kartica, štednja, zajam itd. Nakon ove akcije se prebacujemo u sledeći tab, pod imenom Moj budžet. Vidimo nekoliko osnovnih stavki za tri meseca unapred, a možemo i retroaktivno upisati podatke za prethodni period. Osim osnovnih stavki - plata, komunalije, investicije itd. - možete dodati i nove iz padajućeg menija. Korisna je i opcija da kopiramo podatke iz meseca u mesec, bez potrebe za unošenjem istih podataka. Sada je potrebno da nakon unošenja projektovanih cifri unesemo i stvarne troškove i prihode, a to radimo dvoklikom na račun na početnom ekranu. Ovde unosite cifru, prebacivanje sa kog računa u koju kategoriju troškova, kao i opis. Malo oduzima vremena kada se radi retroaktivno, ali ukoliko svaki dan unosite promene, to je svega minut do dva posla. Sledeći korak je da snimimo podatke na istoimeno dugme i to je to. U poslednjem, trećem tabu, možemo odabrati prikaz troškova za prethodni period, po kategorijama, način prikaza i još mnoge druge opcije. Grafikoni i tabele će se otvoriti u vašem zadanom internet browseru. Na kraju svakog rada sa programom biće potrebno da sačuvate sve promene pre izlaska, da bi ostale zapamćene za sledeći put, mada postoji i autosave opcija u podešavanjima programa.

Iako deluje da je možda malo komplikovano, verujte nam da nakon pet minuta korišćenja programa nećete imati nikakvih problema da se snađete u njemu. Pored svih mogućnosti, na zvaničnom sajtu postoji i veliki broj dodataka (plugins), ukoliko vam nešto fali. Od zamerki nemamo mnogo toga da istaknemo. Prevod na srpski je polovičan, ali to opet nije do samog programera nego do aktivnosti prevodilaca. Ukoliko se pitate gde vam odlaze pare, a mrzi vas da pišete sve u svesku i računate, probajte Buddi, možda makar malo oporavite kućni budžet kada vidite kakav je tačno.

Bojan STOJANOVIĆ

 
Buddi 3.4.1.16
Šta mislite o ovom tekstu?
Synchronicity
Arduino Due
Nuts and Bolts (1): IC PCF8574/PCF8574A
Senzori za pokret

Platforma:
GNU/Linux, MacOS, Windows
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
4 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
buddi .digitalcave .ca
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera