LAKI PINGVINI<>
052019<><>

Synchronicity

Dijetalni bekap

Pored brojnih multiplatformskih programa otvorenog koda, postoji i znatan broj programa isključivo za Windows platformu koji pripadaju ovoj grupi. Pred nama je izuzetno mali program čija instalacija zauzima manje od 300 kilobajta, a dostupan je i u portabilnoj verziji. Služi za pravljenje rezervnih kopija i/ili sinhronizaciju, jer tek kada izgubimo neke podatke, setimo se da bi sve bilo bolje da smo na vreme napravili rezervnu kopiju. Da do nesrećne spoznaje ne bi došlo, videćemo šta nam Synchronicity pruža i da li je pravi alat koji treba svakom korisniku računara.

Opredelili smo se za instalaciju programa na računar, a preuzimanje i sama instalacija su bili gotovi za manje od jednog minuta. Prečicu na radnoj površini nismo dobili, niti je bila ponuđena takva opcija tokom instalacije. Pokrećemo program i za početak moramo da kreiramo profil. Odmah nakon upisivanja imena otvara se novi prozor sa podešavanjima profila. Potrebno je izabrati lokaciju čiju kopiju želimo da napravimo i lokaciju na koju fajlove kopiramo. Ovde je pored hard-diska moguće izabrati i USB fleš memoriju, eksterni hard-disk, kao i lokaciju na mreži. U malim prozorima nam se prikazuje struktura odabranih lokacija gde možemo da obeležimo ukoliko neke direktorijume ili fajlove ne želimo da kopiramo. Postoje tri načina pravljenja kopija: left to right (mirror), left to right (incremental) i two ways (incremental). Prvi način podrazumeva kopiranje fajlova na odabranu lokaciju i svaki sledeći put će se pratiti promene unutar originalne lokacije, čak i obrisani fajlovi, tako da će uvek biti kopija trenutnog stanja originalne lokacije. Drugi način je isti kao prvi, s tim što se nikada ne brišu fajlovi na lokaciji koja služi kao rezervna kopija, nego se svi fajlovi „gomilaju”. Kod trećeg načina se originalna i lokacija za pravljenje kopije sinhronizuju i upotpunjuju jedna drugu, tako da uvek ostaju iste. Nakon odabira načina je potrebno kliknuti na taster Save i vraćamo se na početni prozor. Klikom na svoj profil dobijamo nekoliko mogućih akcija koje možemo da odradimo i po imenu lako možemo zaključiti šta nam koja donosi. Neke od njih su: preview, synchronize, change settings, delete, rename, scheduling, itd. Poslednja stavka vam može biti veoma zanimljiva – u pitanju je podešavanje redovnog pravljenja kopija u vremenskom periodu koji vi odredite. Takođe, imamo kratki pregled podešavanja profila u donjem delu ekrana, bez potrebe da ulazimo u njegova podešavanja. Kada ste sve podesili kako treba, potrebno je kliknuti na dugme Synchronize iz odabranog profila i u novootvorenom prozoru ispratiti kopiranje, tj. sinhronizaciju fajlova. Sam proces je veoma brz, tačnije trajaće onoliko koliko bi trajalo i da ste kopiranje uradili „ručno”

Uverili smo se da program radi bez ikakve greške i da je začuđujuće koliko je mali po pitanju prostora koji zauzima, a opet tako koristan. Nemojte čekati da se opečete, nego se obezbedite pravljenjem rezervnih kopija na vreme i spavajte mirno.

Bojan STOJANOVIĆ

 
Buddi 3.4.1.16
Synchronicity
Šta mislite o ovom tekstu?
Arduino Due
Nuts and Bolts (1): IC PCF8574/PCF8574A
Senzori za pokret

Platforma:
Windows
Licenca:
GNU GPL
Veličina:
298 kB (instalacija, 207 kB (portabilna verzija)
Cena:
besplatno
Adresa:
synchronicity .sourceforge .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera