PHONE ZONE<>
052019<><>

Xiaomi Black Shark

Jede i odrasle

Naše tržište nije globalno poznato po platežnoj moći, tako da su namenski telefoni za igrače ovde još uvek retkost, makar kada se radi o zvaničnom uvozu, a ne švercu. Osim modela Honor Play sa kraja prošle godine, tu je odnedavno samo još i Xiaomi Black Shark, koji je na naše obale doplovio godinu dana nakon svetske premijere, kada mu je cena postala dovoljno povoljna. Može da se nabavi kod Telenora, koji prodaje njegovu jaču verziju, opremljenu sa osam gigabajta RAM i 128 gigabajta interne memorije.

Već na prvi pogled je jasno da Black Shark nije običan high-end Android telefon. Prednja strana bi vas još možda i zavarala, ali poleđina, koja emulira izgled visokobudžetnih igračkih laptopa, ne ostavlja mesta sumnji. Specifični geometrijski zaseci na leđima, koji kombinuju glatke i teksturirane površine protiv proklizavanja znojavih ruku, izgledaju zaista impresivno. Telefon je opremljen solidnim IPS LCD ekranom od 5,99 inča i ima vidljive zazore (bejzele) sa gornje i donje strane, koji su potpuno normalni za telefon iz 2018. godine. Generalno gledano, telefon izgleda moćno, crno i drugačije od većine drugih telefona.

U utrobi ove ajkule nalazi se čipset Qualcomm Snapdragon 835 sa osam gigabajta RAM, 128 gigabajta interne memorije (neproširivo jer telefon nema microSD slot) i Adreno 630 grafičkim čipom. Snapdragon čipseti i njihove Adreno grafike su tradicionalno najbolje rešenje za mobilni gejming, kako po performansama, tako i po kompatibilnosti – igre koje ne rade na Kirinima i Mediatekovima nisu retkost, ali ne postoji mainstream naslov koji pravi probleme ili odbija da radi sa Snapdragonom...

Sa leve strane uređaja nalazi se preklopni taster koji služi za ulazak u tzv. „Shark space”, režim igranja koji blokira notifikacije, čisti RAM gašenjem svih nepotrebnih pozadinskih aplikacija, čipset stavlja u „extreme” radni režim zarad boljih performansi u igrama i pali veliki zeleni LED logo na poleđini telefona, koji svima signalizira da ste profesionalac sa kojim nema zajebancije. U ajkulinom prostoru imate poseban interfejs koji vam lista samo igre i benčmark aplikacije u režimu koji podseća na Steam Big Picture, a u okviru njega dobijate i mogućnost povezivanja i kalibracije gamepada koji dolazi u paketu sa telefonom.

Univerzalni gamepad dodatak koji se kači na levu stranu uređaja je drugi, možda i bitniji elemenat koji ovaj telefon izdvaja od svakog drugog telefona koji se prodaje u Srbiji. Opremljen je thumbstickom kao klasični konzolni kontroler, a ima i dva tastera, ’bumper’ i ’trigger’. Sa telefonom se povezuje putem Bluetootha i ima interno baterijsko napajanje (puni se preko sopstvenog USB-C konektora). Ovaj dodatak je univerzalan u smislu da njegove funkcije mogu da se koriste u bezmalo svim igrama, čak i onima koje ne podržavaju kontrolu putem gamepada. Kada pokrenete igru, samo ćete napraviti „slide down” pokret na čitaču otiska prsta, ući u interfejs za dodelu funkcija, dobiti overlay prikaz sa gamepad komandama koje ćete prosto prevući na ekransku kontrolu koju želite da emulirate i to će biti to!

Sve funkcioniše savršeno i bez greške, mada kao užareno ugljevlje peče činjenica da se uz telefon dobija samo leva strana gamepada. Ako želite da imate kompletan gamepad i da od telefona napravite Android ekvivalent Nintendo Switcha, njegova desna polovina može da se kupi za nekih 36 evra, ali ne kod domaćeg operatera, već na Aliexpressu ili drugim sličnim prodavnicama. Zvuči abnormalno činjenica da Xiaomi uz telefon prodaje samo 50% gamepada, ali nažalost, ne radi se o sceni iz neke domaće televizijske komedije, već o posledici poslovne strategije koja zahteva da Xiaomi telefon uvek mora biti jeftiniji od konkurencije sa istim čipsetom, veličinom i vrstom ekrana. To ponekad podrazumeva efekat sličan „batteries not included”, ali njegovu jaču verziju koja je mutirala i pobegla iz laboratorije...

Bilo kako bilo, čak i ako igrate samo sa levom stranom, osećaj je drastično superiorniji nego kada koristite samo ekranske kontrole, pogotovo u multiplayer pucačinama poput PUBG-a ili Fortnitea. Thumbstick ćete koristiti za kretanje, ’bumper’ i ’trigger’ za nišanjenje i paljbu, a desnu stranu ekrana ostaviti isključivo za kontrolu kamere, gradnju (Fortnite) i inventar. Desni kontroler nema ’thumbstick’ već je opremljen kružnom haptičkom površinom poput one na Steam gamepadu, što ga čini preciznijim i naprosto idealnim za korišćenje u mobilnim šuterima. Ako želite da budete lokalni knjaz Fortnitea, koji na telefonu ostvaruje isto tako dobre rezultate kao na konzoli ili na PC-u, odrešićete kesu i nabaviti i desnu polovinu. Ugođaju igranja doprinose i kvalitetni stereo-zvučnici, a baterija kapaciteta 4000 mAh će izdržati nekoliko sati heavy-duty igranja, nakon čega će se brzo napuniti priloženim punjačem koji radi u Quick Charge 3.0 formatu.

Iako se radi o telefonu namenjenom igranju, ni ugrađeni sistem kamera nije za potcenjivanje. Primarna kamera sastoji se od kombinacije 12 megapiksela + 20 megapiksela senzora – oba imaju 1.8 otvor blende, a dvadesetica, pored bokeha, služi i za 2x optičko zumiranje. Selfi kamera od 20 megapiksela je takođe solidna.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
Samsung Galaxy A50 i A40
Xiaomi Black Shark
Šta mislite o ovom tekstu?
Samsung Galaxy Watch Active
Samsung Galaxy Tab S5e
Huawei P30
Spark
Auto Call Recorder Pro
Dig. Dashboard GPS Pro
Hater
Chrome Remote Desktop
Firefox Send
Habitory
Sleep Away
Endel
Zero

Operativni sistem:
Android 8.1
Dimenzije:
161,6 × 75,4 × 9,3 mm / 190 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 845 čipset (Octa-core, 4x2,8 GHz Kryo 385 Gold CPU + 4x1,8 GHz Kryo 385 Silver CPU + Adreno 630 GPU), 5,99” IPS LCD (1080 × 2160, 18:9, 403 ppi), 8 GB RAM, 128 GB interne memorije, Bluetooth 5.0, A2DP, aptX HD, LE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, Wi-Fi Direct, hotspot, dual nano SIM, GSM/HSPA/LTE, A-GPS, GLONASS, BDS, USB-C 3.1, dvostruka primarna kamera: 20 MP (f/1.8, 1.0µm, AF, 2x optical zoom) + 12 MP (f/1.8, 1.25µm, dual pixel PDAF), Dual-LED dual-tone blic, HDR, panorama, 2160p@30fps, 1080p@30fps, 720p@120fps, selfi kamera: 20 MP (f/2.2, 1.0µm), 1080p@30fps, čitač otiska prsta, Li-Ion baterija 4000 mAh, brzo punjenje baterije 9V/2A 18W (Quick Charge 3.0), Gamepad (leva strana se dobija sa telefonom, desna se kupuje zasebno)
Performanse:
AnTuTu Benchmark: 255824; Geekbench 4: 2412 (single-core), 8975 (multi-core)
Proizvođač:
Xiaomi
Kontakt:
Telenor
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera