PHONE ZONE<>
062019<><>

Wiko Y60

Esencija jednostavnosti

Kupci koji se vode potrebom da za novac koji ulažu u kupovinu pametnog telefona dobiju optimalan uređaj u skladu sa aktuelnim standardima redovno zaviruju u kataloge kompanije Wiko. Uz bogatu ponudu u srednjoj klasi Francuski proizvođač proširio je portfolio low-end uređaja novim modelom iznenađujuće niske cene.

Wiko Y60 je u osnovi moderno dizajniran telefon, spakovan u izduženo kućište sa metalnim ramom i uobičajenim rasporedom tastera i portova. Sa zadnje strane nalazi se plastični poklopac koji se lako skida, otkrivajući izmenjivu bateriju i odvojene slotove za dve SIM i jednu microSD karticu – u eri zaptivenih kućišta pravo je osveženje videti ovako praktičnu konstrukciju. Uprkos većoj masi, zbog zaobljenih ivica i izduženog ekrana telefon lepo leži u ruci i udoban je za korišćenje jednom rukom.

Prednjom stranom dominira 2.5D ekran sa širim crnim okvirom, a iznad njega su prednja kamera i blic. Rezolucija ekrana jeste nešto manja od standardne za ovu dijagonalu, ali veći problem od piksela predstavlja kvalitet samog panela, čije su performanse bliže TN nego IPS ekranima: uglovi gledanja nisu spektakularni, boje blede, a kontrast mek; osvetljenje je nešto bolje, kao i osetljivost touchscreena, ali to ne menja opšti utisak o ekranu. Hardverske performanse su takođe jednom nogom na prelaznoj oceni, jer čak i uz nezahtevni Andriod 9 GO i sveden korisnički interfejs gotovo sve operacije – od otvaranja aplikacija, preko skrolovanja ekrana, do rada sa kamerom – zahtevaju dosta strpljenja. Od kamera isto tako ne treba očekivati previše, tek prosečne fotografije pod dobrim svetlom, dosta lošije u mraku i prilično loše video-snimke. Autonomija je svetla tačka, pa se iz baterije može izvući i do dva dana rada.

Wiko Y60 nije uređaj čije mogućnosti treba nužno porediti s ostalim ponudama u nižoj klasi jer, na izvestan način, uz izuzetno nisku cenu on predstavlja klasu za sebe. Osim toga, za osnovne potrebe kao što su telefoniranje, razmena poruka, čeprkanje po društvenim mrežama i lagano surfovanje, nije potrebno više od onog što ovaj telefon nudi, pa na koncu nije teško zamisliti zadovoljno lice kupca koji je sa Wikom Y60 dobio tačno ono što je platio.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Wiko Y60
Šta mislite o ovom tekstu?
Xiaomi Mi 9
Alcatel 1S
Samsung Galaxy A20e
Zoho Show
Easy DND
WeNote
Microsoft Launcher
WiFiman
RATEL NetTest
Skit
AppsFree
The History of Everything
Download Navi

Operativni sistem:
Android 9 Go
Dimenzije:
146,8 × 71,8 × 9,3 mm / 177,7 g
Ostalo:
MediaTek MT6739WA čipset (Quad-core, 4x1,3 GHz Cortex-A53 CPU + PowerVR GE8100 GPU), 5,45” TFT LCD (480x960, 19:9, 197 ppi), 1 GB RAM, 16 GB interne memorije, microSD do 128 GB, Bluetooth v4.2 A2DP/LE, Wi-Fi 802.11 b/g/n/hotspot, GSM/HSPA/LTE, FM, 3,5 mm audio port, microUSB 2.0, primarna kamera: 5 MP 1080p@30 fps, selfi kamera: 5 MP, dual nano + micro SIM, Li-Po baterija 2500 mAh
Performanse:
AnTuTu Benchmark: 24992; Geekbench 4: 579 (Single-Core), 1538 (Multi-Core)
Proizvođač:
Wiko
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera