TEST RUN<>
012019<><>

WinSnap 5.0.5

Desktop fotograf

Akcija, zahvat – nazovite to kako hoćete – „čupanja” sadržaja ekrana, odnosno izrade screenshotova, smatra se trivijalnim i podrazumevanim poslom. U principu, sve možete da obavite pritiskanjem dirke na tastaturi ’Print Screen’ i Pasteovanjem sadržaja iz clipboarda u bilo koji program za grafičku obradu, pa čak i u Paint. Gameri imaju specijalne alatke, jer njima je potreban automatizovan proces koji će se odvijati bez njihovog učešća. A šta u celoj priči da rade ljudi koji rade na prezentacijama, uputstvima, reklamama, pokaznim vežbama...? Njima treba nešto poput WinSnapa – alatke koja potcenjenoj vrsti posla pristupa sa maksimalnom ozbiljnošću.

Program možete besplatno da koristite punih 30 dana, ali će vam preko kreacija biti postavljeni „vodeni žigovi”. Dolazimo do lepe stvari, a ona se odnosi na registraciju programa. Za nju ćete morati da izdvojite 30 dolara, ali samo jednom. Autori obećavaju da ćete, dokle god program bude razvijan, dobijati nove verzije, a moći ćete da ih instalirate na neograničenom broju računara. Kod njih važi pravilo – jedan korisnik, neograničen broj instalacija.

Po ulasku u program očekuje vas uredno „uvaćen” screenshot onoga što se u tom momentu nalazi na desktopu. Ispod preview prikaza koji zauzima najveći, centralni deo ekrana, nalazi se paleta alatki gde vas očekuje set standardnih mogućnosti. Tu je dvobojna olovka (boji se sredina i okvir linija), mogućnost kropovanja slike, povlačenja pravih linija, ucrtavanja pravougaonika (sa ili bez zaobljenih ivica), krugova/elipsa, Highlight alatka namenjena isticanju čitave regije na ekranu, pa čak i Pixelate komplement koji služi da se deo slike „zamuti” kako bi se, recimo, sakrili po korisnika osetljivi, lični podaci. Korisnik može i da povlači linije sa strelicom na jednom kraju, da upisuje tekst, ali i da koristi strelicu kao alatku za selektovanje ubačenog sadržaja. Naime, WinSnap sve izmene postavlja na posebnom, providnom layeru i, dok kreaciju ne snimite, imaćete priliku da je dorađujete. Osim promene boje, dozvoljeno je podešavati debljinu „srca” olovke u pet predefinisanih koraka. Ono što nedostaje, i krajnje je čudno, jeste gumica kojom biste odstranjivali neželjene delove ucrtanog sadržaja. Ruku na srce, on može da se uklanja, ali u celosti, kao selektovan objekat uz pomoć tastera ’Delete’. Gotov materijal se snima na hard-disk u BMP, JPG, PNG, GIF ili TIFF formatu, sa ili bez transparencije.

Osnovni režim rada podrazumeva „hvatanje” sadržaja čitavog ekrana. Međutim, to može da bude i neka aplikacija, sadržaj prozora u prvom planu, ekranski objekti koje sami obeležite mišem (na primer, delovi upravljačkog interfejsa) i, na kraju, regija čije ćete granice sami ucrtati mišem. „Čupanje” ekrana može da bude momentalno ili odloženo, s tim da se vremenski interval odlaganja podešava iz sekcije Preferances, što nije tako zgodno ukoliko imate potrebu često da menjate uslove rada. Dalje, na screenshotovima može, ali ne mora, da bude prikazan i kursor miša, a vrlo zgodna stvar je što program za vas može da „očisti” pozadinsku sliku oko prozora koji ste upravo „uslikali”. Slično Aero efektu, oko „iščupane” regije može da se „baci” senka, refleksija, da se „udari” okvir oko slike, baš kao i da se na sliku postavi „vodeni” žig u obliku teksta ili slike. Konačno, opcija Colorize koristi se za apliciranje jednostavnih grafičkih filtera: Darken, Grayscale, Sepia, Invert... Pre snimanja, slika može da se resizeuje.

Svakom od pomenutih načina dolaska do sadržaja ekrana može da se dodeli prečica na tastaturi, a za onu podrazumevanu – „hvatanje” sadržaja čitavog ekrana, po defaultu, koristi se sistemska prečica ’Print Screen’. Naravno, sve to može da se promeni iz sekcije sa podešavanjima. U slučaju odloženog „čupanja” sadržaja korisnik samostalno može da odredi dužinu čekanja, ali i da naredi odbrojavanje kako bi imao vremena da se pripremi. Program podržava i automatsko snimanje screenshotova na hard-disk u formatu i kvalitetu koji sami izaberete. Intenzitet primene pomenutih grafičkih filtera takođe može da se podešava, baš kao i način „bacanja” senke, refleksije, pozicije postavljanja „vodenog žiga” na ekranu i tako dalje. Inače, mali minus je i to što nije podržano kontinualno snimanje sadržaja ekrana, mada se to od programa ovakvog ustrojstva i ne očekuje.

WinSnap je odličan predstavnik žanra, jedan od najboljih. Koristiti ga pravo je blaženstvo, mada se do nekih opcija dolazi na zaobilazan način i to je praktično jedina veća zamerka koju imamo da uputimo autorima.

Vladimir PISODOROV

 
Adobe CC 2019
DaVinci Resolve 15.2.2
Xara Web Designer 16 Premium
Chocolatey (GUI)
Xmanager Power Suite 6
Acrok Video Converter Ultimate 6.4
CyberLink Screen Recorder 4.0 Essential
Wise Anti Malware 2.1.8
WinSnap 5.0.5
Šta mislite o ovom tekstu?
Magoshare AweEraser 3.2
MP3 Toolkit 1.4
3D Actions
Easy Currencies 9.0
Alt-Tab Terminator 3.7
Blur 7.8
Pexels
Reddit Wallpaper Changer
Epic Pen 3.7.4
SecCheck

Tip:
snimanje screenshotova
Potrebno:
Windows
Veličina:
10,2 MB (trial)
Cena:
30 dolara, proba 30 dana
Adresa:
www .ntwind .com /software /winsnap .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera