TEST RUN<>
012019<><>

CyberLink Screen Recorder 4.0 Essential

Snima i (multi)streamuje

Dok prolazite kroz listu dostupnih featuresa čini vam se da je Screeen Recorder još jedno od onih prenatrpanih ostvarenja koje kada pokrenete ne znate kako da obuzdate. Pre svega, reč je o allaround alatki koja je opremljena praktično svim opcijama za uspešno snimanje korisnikovih akcija za vreme korišćenja računara. Screen Recorder može da snima dešavanja na desktopu, akciju iz igara, može da preuzme signal sa nekog eksternog uređaja, pažnju može da „fiksira” samo na određenu aplikaciju, a tu je i podrška za beleženje dešavanja sa regije koju je korisnik prethodno odredio.

Iznenađujuće, po pokretanju programa dočekuje vas sićušna i veoma dobro organizovana radna forma. Po defaultu aktivna je sekcija Record (o ovom nešto više reči kasnije), pod čijim skutima se nalaze sve gorenavedene funkcije. Pristup radnim parametrima obavlja se preko improvizovanih komandnih kartica, a to dalje znači da su sve opcije na dohvat ruke – na glavnoj radnoj formi, te da se između njih „šaltate” klikom miša na nazive podržanih radnih režima. Snimanje u Full screen režimu podrazumeva definisanje rezolucije snimka (1080p, 720p ili 480p), uz odabir frameratea u koracima: od 15 FPS, pa sve do 120 FPS. Pošto se radi o snimanju korisnikovih akcija sa desktopa, klikovi mišem mogu posebno da se naglase, a preko slike je moguće postaviti i overlay u vidu slike kojoj može da se odredi intenzitet providnosti. Tokom snimanja dozvoljeno je koristiti i sliku sa web kamerice, a možete da odaberete i koji mikrofon će se koristiti za snimanje komentara. Snimanje može da traje praktično neograničeno ili do isticanja vremenskog intervala koji unapred definišete.

Snimanje akcije iz igara podešava se na gotovo identičan način, s tom razlikom da opcija za naglašavanje klikova mišem nije dostupna. Ono što nam se nije svidelo je to da Screen Recorder ne daje nikakvu povratnu informaciju o tome da je aktivan, pa čak ni da je snimanje pokrenuto. Takođe, na ekran ne može da se postavi overlay u vidu postignutog broja sličica u sekundi, koji je u ovakvim situacijama podrazumevana mogućnost. Iako to nije posebno naglašeno, za vreme igre moguće je „čupati” i screenshotove pritiskom na taster ’F12’. Pohranjivanje može da se obavi u PNG ili JPG formatu, dok smo kod snimanja video-klipova ograničeni isključivo na format MP4. Inače, kvalitet snimka određuje se opisno, odabirom jednog od tri radna šablona: Low, Standard i High. Ako vas to ne zadovoljava, bitrate snimka možete da upišete i ručno. Nedostatak u ovom departmentu je što se opcijama pristupa iz sekcije Preferances, pa ako često imate potrebu da menjate uslove snimanja, moraćete da potrošite dosta vremena „šetajući” se između glavne radne forme i podešavanja. Snimanje korisnikovih akcija uz fokusiranje pogleda na konkretnu aplikaciju ili regiju na ekranu koju sami definišete nećemo posebno opisivati, jer workflow prati već opisane akcije.

Rekli smo da ćemo se vratiti na podatak da je po pokretanju programa aktivna sekcija Record. To je zbog toga što Screen Recorder zapravo nije običan „snimač”. Na raspolaganju su i opcije za streaming sadržaja i to na Tweetch, Facebook ili YouTube. Pored toga, autori su na raspolaganju ostavili i dve Custom „kućice” koje možete da iskoristite za definisanje šablona za korišćenje servisa koji nisu interno podržani. Autorizacija korisnika na svakom od podržanih servisa obavlja se automatski, što znači da je korisnik dužan da pristupne podatke unese ranije i dozvoli programu da ih umesto njega prosledi online kada to od njega bude zatraženo. Podešavanje radnih parametara, identično je kao i u slučaju klasičnog snimanja, s tom razlikom da ovde nije moguće obaviti snimanje framerateom od 120 sličica u sekundi. Dobićete i link Live URL-a, a biće vam predočena i opcija za beleženje streama lokalno, na hard-disku. Zanimljivo je da Screen Recorder podržava multistreaming, odnosno istovremeno streamovanje materijala na više servisa. Kada je podešavanje kvaliteta video-materijala u pitanju, ono se tweakuje na već opisan način – posetom sekcije Preferances, ali treba naglasiti da je ručno podešavanje bitratea moguće posebno za svaku od pomenutih platformi.

Više puta pominjana sekcija Preferances hostuje iznenađujuće mali broj opcija. Odavde možete, između ostalog, da (de)aktivirate hardversku akceleraciju, odredite koji će se od podržana tri monitora „nadgledati”, definišete rezoluciju i framerate snimka koji „dolazi” sa web kamerice, te podesite prečice na tastaturi preko kojih se vrši upravljanje programom.

CyberLink je još jednom uradio dobar posao. Screen Recorder se jednostavno koristi, odlično je optimizovan i do kvalitetnog snimka vodi vas brzo i precizno. Za razliku od nekih drugih snimača ekrana, siromašniji je opcijama, pogotovo onim propratnim koje podižu udobnost prilikom rada. Najviše nam je zasmetalo nepostojanje overlaya tokom snimanja akcije iz igara i mršava screenshot funkcija koja ne donosi mogućnost kontinualnog pretakanja sadržaja ekrana u statičan grafički format. Zanimljivo je da program podržava i Chroma key efekat, nudi pozicioniranje internog streama sa web kamerice na ekranu, dok će mogućnost multistreaminga oduševite ultra napredne korisnike. Cena je previsoka, ali CyberLink je ime i može da diktira uslove na tržištu kako želi. Na kraju, ostaje pitanje da li Screen Recorder zaslužuje preporuku? Da, ukoliko zahtevnost sačuvate u granicama normalnog.

Vladimir PISODOROV

 
Adobe CC 2019
DaVinci Resolve 15.2.2
Xara Web Designer 16 Premium
Chocolatey (GUI)
Xmanager Power Suite 6
Acrok Video Converter Ultimate 6.4
CyberLink Screen Recorder 4.0 Essential
Šta mislite o ovom tekstu?
Wise Anti Malware 2.1.8
WinSnap 5.0.5
Magoshare AweEraser 3.2
MP3 Toolkit 1.4
3D Actions
Easy Currencies 9.0
Alt-Tab Terminator 3.7
Blur 7.8
Pexels
Reddit Wallpaper Changer
Epic Pen 3.7.4
SecCheck

Tip:
snimač ekrana
Potrebno:
Windows
Veličina:
479 MB (trial)
Cena:
50 dolara, proba 30 dana
Adresa:
bit .ly /2Buya7U
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera