TEST JOY<>
012019<><>

Xiaomi Mi Robot Builder

Megatron na Bluetooth

Xiaomi je nedavno i kod nas predstavio grupu proizvoda pod nazivom EcoSystem, a koja se opet deli na Aksesoar proizvode i Smart uređaje, među kojima je i Mi Robot Builder. U pitanju je simpatična kombinacija delova za sklapanje, nalik Lego kockicama, uz odgovarajući uređaj koji omogućava upravljanje sastavljenom kreacijom putem mobilnog uređaja.

U kutiji dobijamo čak 978 delova za sklapanje. Svi delovi su od kvalitetne plastike, a mogu se, po uputstvu proizvođača, sastaviti tri oblika: avion, robot i dinosaurus. U kutiji se dobija step-by-step šema za robota, a za sastavljanje bez grešaka potrebno je nekoliko sati. Za druga dva oblika šeme dobijamo online. Delovi su sto odsto kompatibilni sa Lego Mindstorms EV3.

Da ne bude da zvučimo kao „Svet igračaka”, nastavljamo sa nama više zanimljivim i bliskim stvarima. U kutiji se, pored hrpe delova za sklapanje, nalazi i „pametna cigla”, uz dva servo motora koji su ugrađeni u svojevrsne „ruke” (robota). Tu su još i strujni adapter sa USB-C kablom, za punjenje litijumske baterije kapaciteta 18,3 Wh (1650 mAh). Motori se sa „ciglom” takođe povezuju preko USB-C kablića. U pitanju su motori sa brzinom rotacije do 170 obr/min i rotirajućim obrtnim momentom od 25 njutn-centimetara (0,25 njutn-metara. Prema proizvođaču, kada robot stoji uspravno, motori, a i kompletna sastavljena struktura, sposobni su da na sebi nose do tri kilograma. Unutar kućišta motora se nalaze fotoelektrični enkoderi koji se u suštini ponašaju kao ABS na motornim vozilima, tj. prate zakretanje svake od osovina i na taj način omogućavaju robotu da stoji uspravno. O ovim senzorima će biti reči u našoj rubrici SK Labs. Stay tuned.

Srce sistema čini „pametna cigla”. Unutar „cigle” je 32-bitni Cortex MX procesor na 108 megaherca, a na raspolaganju mu je 32 megabajta fleš memorije. Ne postoji mogućnost proširivanja memorijskih kapaciteta. „Cigla” osim toga koristi žiroskope i sistemom klatna šalje komande motorima koji ne dozvoljavaju robotu da padne, čak i nakon brze vožnje i naglog zaustavljanja. Za autonomiju do 12 časova je zadužena pomenuta baterija, a njeno vreme punjenja je 150 minuta. Cigla na sebi ima samo dva tastera, ’Power’ i ’Reset’, gde ’Power’ sija određenom bojom u zavisnosti od toga da li se baterija puni ili je napunjena. Iznad ’Power’ tastera je mikrofon, a sa gornje strane kućišta i zvučnik. Iza su četiri USB-C porta. Na prva dva porta se povezuju kablići motora, dok se za punjenje baterije može koristiti bilo koji. Poslednja dva porta se inače koriste za dodavanje senzora koji se mogu dokupiti. Na raspolaganju su infracrveni, ultrazvučni i kolorni senzori.

Za povezivanje sa mobilnim uređajima se koristi Bluetooth 4.0. U tu svrhu je potrebno preuzeti Mi Robot Builder aplikaciju, skeniranjem QR koda na uputstvu. Pre uparivanja potrebno je izvršiti kalibraciju tako što ćemo robota uključiti i blago ga zadržati rukama dok se sam ne izbalansira. Za stand-off se koristi stalak. Nakon uparivanja dolazimo do menija gde imamo Path, Rocker i Programming mode. Poslednji je Building Manual, gde se mogu preuzeti uputstva za „Rhydon” dinosaurusa i „Ospray” letelicu. Osim za ovaj set, tu su i uputstva za sastavljanje i Xiaomi Crawler seta.

Nas interesuje upravljanje ovim robotom. Opcija Path mode nudi mogućnost iscrtavanja staze prstom po ekranu, a robot će ispratiti putanju kada pokrenemo ovu opciju. Rocker mode je u suštini daljinski kontroler sa svim neophodnim komandama za upravljanje. Tu su i dva „cajgera” koji nam govore o brzini rotacije motora i brzini kretanja samog robota. Pored Rocker mode, zgodna je i opcija Gyroscope mode, gde imamo mogućnost manipulacije samim žiroskopom unutar „cigle”.

Svakako najzanimljiviji jeste mod za programiranje. Ovde je to izvedeno u obliku blokova, nalik programima mBlock ili ArduBlock koji se koriste u Arduino ekosistemu. U pitanju je prosto drag & drop vizuelno programiranje, gde se lako mogu snaći i oni manje iskusni, uz tutorijal u samoj mobilnoj aplikaciji. Programming segment je izdeljen na Motion, Input, Case, Loop, Math i Var skupove blokova. Programiranje se izvodi tako što se blokovi sa komandama naprosto dodaju jedna ispod druge, uz sitne korekcije parametara (ukoliko opcija ima parametar). Recimo, krećemo od opcije Start gde biramo između Balance i Self control. Nastavljamo sa Move, gde biramo brzinu kretanja i vreme. Zatim zaustavljamo sa Wait uz vreme koliko će robot stajati. Input nam nije davao opcije, jer nismo imali dodatne senzore za „ciglu”. Poslednja opcija, Var, je posebno zanimljiva jer nam daje mogućnost pravljenja promenljivih. Settings nudi opcije vezane za zvuk, mod, jezik i sistem. Pod Advanced imamo pristup kalibraciji balansa, parametrima i uglu gravitacije. Prilikom vožnje robotu treba dosta prostora, a možemo reći da se zaista dobro drži da ne padne. Ukoliko i padne, strukturno je čvrst i proći će bez posledica.

Ako niste znali čime da obradujete vaše dete za Novu godinu, eto odličnog predloga. Mi Robot Builder će vaše dete, kroz igru, „na mala vrata” uvesti u svet programiranja, preko slaganja blokova. Baš kao što će i samog robota sklopiti, sastavljajući delove. Zahvaljujući velikom broju delova u kompletu, mogućnosti varijacije i izrade drugih oblika su bukvalno neiscrpne.

Dejan PETROVIĆ

 
 TEST JOY
Sony PlayStation Classic
Retro FC 168-in-1 mini handheld game console
HyperX Alloy Elite RGB
A4Tech Bloody P85 i T50
HyperX Cloud Flight
Xiaomi Mi Robot Builder
Šta mislite o ovom tekstu?

 JA, IGRAČ
Zdravo kuvanje s Miodragom

Osnovno:
programabilni robot na sklapanje
Ostalo:
978 delova, Bluetooth, 2 servo motora, pametna „cigla”, mobilna aplikacija
Proizvođač:
Mi
Kontakt:
Vip Mobile
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera