NA LICU MESTA<>
122018<><>

Beokon 2018

Sada već kao ustaljena tradicija, najstarija konvencija u Srbiji Beokon održana je u novembru u Domu omladine Beograda u organizaciji klubova „Sakurabana” i „Lazar Komarčić”. Možda je ovog puta obim bio nešto manji nego što smo navikli, međutim zanimljivog sadržaja za sve ukuse nije nedostajalo.

Među temama se našlo nekoliko jubileja, pre svega 50 godina od „Odiseje u svemiru”, zatim 80 godina Supermena, 10 godina serije „Breaking Bad” i 10 godina MCU-a, koji su svi obeleženi adekvatnim predavanjima. Bilo je priče i o FOX-ovim Marvel serijama, zatim predavanje Miodraga Milovanovića, autora knjige „Srpska naučna fantastika”, o srpskoj fantastici do Drugog svetskog rata, pa predavanja o Džordžu Romeru i njegovom uticaju na horor film i popularnu kulturu uopšte, o Warframeu, Gou Nagaiju, onda sećanje na Ursulu Legvin uz projekciju dokumentarnog filma o njoj. Zanimljive teme svakako su bile i umetnost Warhammera 40k, to jest istorija njegovog vizuelnog razvoja, priča o kostimografiji, mahom posvećena garderobi Vesterosa, pa predavanja o Minecraftu, arhetipovima u fantastici, predavanje Terce, škole istorijskog evropskog mačevanja o prikazu mačevanja u pop-kulturi, pa osvrt na drugu sezonu serije „Westworld”, tribina o filmovima posvećena robotima i veštačkoj inteligenciji, in memoriam: Harlan Elison, pa priča o gamemasteringu u FRP-u, Star Wars igračkama, mitologiji i religiji u Warcraftu, ženskom stripu u regionu...

Posebno su predstavljena i dela našeg poznatog pisca naučne fantastike Zorana Živkovića, ujedno i najprevođenijeg srpskog autora. Na Beokonu je predstavljen i zanimljiv časopis „28”, o ličnim vizijama i projektima Warhammer hobista, a svoja izdanja predstavili su i Darkwood, System Comics i Makondo.

Održane su i brojne projekcije, od kojih izdvajamo „Night of the Living Dead”, „MCF: Future World” i „Ederlezi Rising”, kao i turniri u video-igrama: Marvel vs Capcom Infinite, Injustice 2 i Soul Calibur 6.

Gosti festivala bili su Lucky Strike Cosplay iz Rusije, koji su na posebnoj radionici predstavili svoj rad i neke od tehnika koje koriste u izradi kostima, mahom inspirisanih poznatim filmovima i video-igrama.

Održani su i nagradni kviz, KPOP žurka, kao i nezaobilazno kosplej takmičenje koje je i ove godine bilo više nego posećeno. Ovog puta karakterističan je bio nešto veći broj grupnih nastupa, a pobednici su bili sjajni Natalija Janković i Miloš Đurđević.

Do sledeće godine u isto vreme!

Jovana KUZMANOVIĆ

 
 NA LICU MESTA
Beokon 2018
Šta mislite o ovom tekstu?

 TEST JOY
HyperX Pulsfire Core, FPS Pro i Surge
Redragon M908 Impact i M909 Emperor

 JA, IGRAČ
Zapakujte mi to i to, a može i ovo
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera