JA, IGRAČ<>
012019<><>

Zdravo kuvanje s Miodragom

Ako verujete u biblijski smak sveta, prethodna godina vam je dala dovoljno materijala za dizanje sva četiri palca uvis. Sve se odvija po planu, što piše na onoj čuvenoj majici s Putinom u mornaričkoj uniformi. Paranje štepa realnosti i upad pipaka u našu dimenziju primetni su u svim životnim sferama, ali naš primarni zadatak jeste fajt u tehnološkoj zoni odgovornosti. Na ovu temu smo dugo razgovarali na redakcijskim kolegijumima, te sledeći spisak za odstrel treba da shvatite kao plod timskog rada i mnogo nes-kafe.

1. 8K televizori u 2018. godini. Plemenita, ali glupa zamisao. Zapravo, želja za tehnološkim napretkom koja stoji u pozadini ovoga jeste smislena, ali njena mutacija u dodiru s marketingom stvara kampanje koje inteligenciju biju po ušima i proizvode kontraefekat po opštu planetarnu pamet. Kao, nema veze što nema 8K sadržaja, 4K i 1080p izgledaju super kad ih naš TV apskejluje na 8K. Ne, ne izgledaju...

2. HTC Exodus blockchain smartfon sa ZION enkriptovanim digitalnim walletom. Kompanija kojoj nema ravne po tendenciji da puca samoj sebi u noge ponovo je repetirala pištolj i brendirala proizvode s namerom da u oko pojedinačno ubode svakog od dve milijarde muslimana na planeti. Mislim, OK je trolovati, ja sam uvek raspoložen za troling trolabilnih grupacija kao što su muslimani, ali verovatno zato nemam multinacionalnu kompaniju i deoničare koji žele dividendu. Ako HTC baš insistira na tržišnom samoubistvu, zašto novi model nisu nazvali HTC Hitler? Ili HTC AIDS? Pad u ponor bio bi brži...

3. Novopridošle battle royale igre koje hoće da uštinu malo masti i mesa za sebe, a čak nisu ni besplatne. Taj voz je otplovio, drugari, i više se neće vraćati u vaše sanjivo selo koje se probudilo tri godine nakon petlovog urlanja.

4. Pad Blizzarda i Bethesde na EA nivo. Teza (iz jedne od prošlih kolumni) da veliki hibridi izdavača i developera postaju nebitni počela je da se obistinjuje brzinom zarazne bolesti. Za Blizzard mi je drago što stoji držeći se za penis dok ga obasjava reflektor. U poslednjih deset godina u toj kompaniji nisu imali nijednu originalnu misao, ni tračak vizije zbog koje smo ih voleli – red je da mehur percepcije voljenosti pukne i da umazani sluzi krenu da se upitno osvrću tražeći telefone. You guys don’t have phones? Imamo, ali ih ne damo. Bethesde mi je već žao. Zapravo, žao mi je Fallouta, jer Beth neće tako brzo bankrotirati da bi neko pismen mogao da otkupi prava na slatku postapokaliptičnost.

5. Bilo kakve mikrotransakcije, čak i kozmetičkog tipa, u igrama koje koštaju 60 evra. Svako ko to pokuša trebalo bi da završi na kvalitetno namašćenom kocu, ergonomski naboranom za njegovo i njeno zadovoljstvo.

6. Virtuelna realnost s kabastim plastičnim vizirima, kablovima na sve strane i retardiranim igrama. VR se još uvek batrga, pogotovo u PlayStation 4 ekosistemu, ali neće evoluirati u nešto što će postati deo zeitgeista dok headseti ne postanu bežični, teški maksimalno 100 grama, s baterijom koja omogućava celodnevno igranje i 4K rezolucijom za svako oko. Iz sunovrata 3D televizora može se ekstrapolirati i jedna dodatna lekcija – pronaći način da se u VR iskustvo uključi više ljudi u jednoj sobi. Dok se to ne desi, kupovaće ih samo solo onanisti radi VR porna.

8. Windows 10 i njegovo automatsko apdejtovanje i resetovanje kad mu se digne. Kao što ne postoji način da se rešite Linkedina kad se u bazi jednom nađe vaš e-mail, tako nema ni bekstva od nebuloznosti Windowsa 10. Probao sam razne verzije, probao sam sve forice, ali sam se naposletku ipak vratio na Windows 7. Desetka je definitivno đubre, tu pomoći nema. Vreme je da se na čelo kompanije vrati neki dobri, konzervativni glavonja kao što je Stiv Bolmer, a da eterično-uljasti tipovi iz Indije, koji sopstvene korisnike tretiraju kao bolide, odu u zavičaj, jedu kari i čuvaju krave.

9. Primitivni domaći taksisti i njihova želja da ubiju svaki oblik digitalne konkurencije. Ovo poslednje me najviše pogađa, jer sam se navukao na Car:GO, iako sam nakon njihove reklame u rialitiju zaurlao u nebo od besa. Ja vas branim, navlačim gnev troglodita (treba da vidite mejlove koje sam primio...), a vi šurujete s demonima? Zaista se nadam da nećemo poći stazama moronstva u kojima profitiraju samo mutanti i da zakon koji brani samovolju taksista neće biti usvojen... Zapravo, više od nedostatka alternative taksijima zabolela bi me činjenica da o tome odlučuju orci, a ne tržište. Biološki nisam sposoban da trpim da glasni glupani odlučuju umesto mene – valjda zato nisam general-pukovnik.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 TEST JOY
Sony PlayStation Classic
Retro FC 168-in-1 mini handheld game console
HyperX Alloy Elite RGB
A4Tech Bloody P85 i T50
HyperX Cloud Flight
Xiaomi Mi Robot Builder

 JA, IGRAČ
Zdravo kuvanje s Miodragom
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera