TEST RUN<>
082018<><>

Brave 0.23.19

Sigurno u cyber svet

Ponovo vam skrećemo pažnju na jedan alternativni browser. Nije da ne volimo Chrome i Firefox, ali jednostavno još više volimo da isprobavamo nove stvari. Šta je to što izdvaja Brave od ostatka družine? Pre svega – insistiranje na sigurnosti za vreme surfovanja. Ipak, hajde da počnemo od očiglednog.

Instalacija je protekla brzo i bez problema, dok je Brave odmah požurio da se nametne kao default browser. Nismo imali ništa protiv, a sledeći korak je bio prebacivanje svih naloga i lozinki iz drugih browsera instaliranih na sistemu. Brave, logično, ne nudi da prenesete podešavanja iz svih srodnih programa, već da izaberete samo jedan – onaj koji ste do tada najviše koristili. U zavisnosti od ranije korišćenog browsera dozvoljeno je preneti različite informacije, ali u principu prenosite naloge i „štelovanja”.

Firefox i Chrome imaju širok izbor plug-inova i ekstenzija koje možete dodati i tako unaprediti sigurnost (sprečiti vršljanje „kolačića”, iskakanje oglasa i reklama, aktivnost trekera, aktivirati surfovanje preko HTTPS-a...). Brave, s druge strane, sve potrebne dodatke već ima inkorporirane u „osnovni paket”, tako da ne morate juriti plug-inove i pitati se koji od ponuđenih je bolji i kompletniji, iako piše da rade istu stvar. Navešćemo samo neke od sigurnosnih aplikacija i štitova: ugrađen je HTTPS za sve strane koje pregledate, blokirani su oglasi, „kolačići” su pod kontrolom; možete da upravljate štitovima generalno, ali i za pojedničane sajtove. To je samo deo ugrađenih karakteristika, ne želimo sve da ih navodimo, ali svakako da smo se osetili neobično sigurno kada smo sve opcije uključili. Šta to u praksi znači? Ako iskoristite sve sigurnosne opcije i uključite sve što vam se nudi, nećete se baš usrećiti. Treba vam Gmail? Ne samo da će vam zbog isključenih cookiesa program svaki put tražiti da ukucavate korisničko ime i lozinku, nego će čekati čim skrenete pogled i izlogovati se, pa „opet Jovo nanovo”. Hoćete Facebook? Čak i kad se ulogujete sa importovanim podacima nećete moći da vidite ništa od sadržaja. Možda YouTube ili Vimeo? Ne, ništa se ne vidi... Kako da izađete na kraj sa nedostatkom sadržaja ili logovanjem? Treba malo da se potrudite i da za portale, servise i strane do kojih vam je stalo namestite podešavanja tako da im dozvolite da vas prate i ostavljaju „kolačiće”. Jedino tako ćete moći da vidite sadržaj i nećete svaki čas biti prisiljeni da se logujete. Ili, jednostavno, možete i da isključite sve štitove dok ste na nekim sajtovima.

Kada su u pitanju internet stranice na kojima nije neophodno imati nalog – stvari funkcionišu mnogo bolje. Nema dosadnih oglasa i reklama, a zahvaljujući tome i otvaranje stranica je brže, pri čemu štedite vreme. Ipak, ako koristite stranice pune sadržaja koji će vas pratiti i „bombardovati” oglasima, spremite se da vam mnogo toga ne bude prikazano, uključujući ponekad i fotografije zbog kojih ste upravo i kliknuli na tu stranicu. Početna Brave stranica vam daje ne samo lepu pozadinu i nekoliko prečica ka omiljenim web lokacijama, već i neprestano vodi evidenciju o svojoj efikasnosti. U gornjem levom uglu, vrlo upadljivo, Brave vas obaveštava koliko je blokirao oglasa, a koliko trekera; koliko puta vas je „prosledio” na HTTPS i koliko vam je sve to ukupno uštedelo vremena.

Tvorci Bravea smatraju da je krajnje vreme za novi browser iz jednostavnog razloga što takmaci nemaju dovoljno dobro oružje za borbu protiv reklama i ostalog neželjenog sadržaja. Čak neki od autora dodataka za borbu protiv reklama uzimaju novac od pojedinih oglašivača, pa njihove oglase propuštaju. Brave bi trebalo da ima sva oružja za borbu protiv ovakvih dogovora.

Međutim, Brave nudi i nešto drugo. Nismo sigurni da li nam se ta opcija dopada, trenutno je u Beta fazi i podrazumeva ostavljanje novca na sajtovima, ali anonimno i bez praćenja. Kako to u stvari funkcioniše? Korisnik odredi mesečni „džeparac” u visini koja mu odgovara, a zatim i da će se novac „na kašičicu” ostavljati onim sajtovima koje poseti više od pet, deset ili više puta i na njima se zadrži duže od pet, deset minuta ili već koliko god vremena misli da treba. Na taj način, novac će dobiti samo oni sajtovi na kojima provodi dosta vremena. Ne postoji način identifikacije, samim tim ni praćenja i zatrpavanja reklamnim sadržajem. Ova opcija, naravno, nije obavezna, ali se nama nije dopala iz jednostavnog razloga što nas je Brave često podsećao da bismo to mogli i da bi to trebalo uraditi. Znači, štiti nas od svih internet „napasti”, ali nam jednu servira on sam.

Mišljenja smo da su autori Bravea preterali sa izgradnjom odbrambenih zidova. Možda ne bi bilo loše da se uvede početni prozor gde bi korisnik mogao da odabere šta želi, a šta ne od sigurnosnih opcija. Ovako, ukoliko ne odvojite vreme da uredite sva podešavanja, te svaki čas otvarate i zatvarate Shields panel kako biste uključivali i isključivali zaštite – nema nikakve udobnosti prilikom surfovanja. Probali smo da odemo na neki od sajtova sa igranim sadržajima, koji praktično žive od različitih vrsta oglasa. Istina, prelaženje sa strane na stranu sa Braveom je vrlo prijatno i bez reklama. Međutim, ne možete pustiti film ili seriju dok ne deaktivirate zaštitu, jer vas sajt registruje kao korisnika adblockera i ne dozvoljava da koristite njegov sadržaj. Onog momenta kada isključite štit zaspipaju vas reklame sa svih strana.

Od početnog oduševljenja (naročito gledajući promotivni video) stigli do češkanja po glavi, pitajući se kome stvarno možemo da preporučimo ovaj i ovakav browser. Preporučili bismo ga samo specifičnom profilu korisnika, kojima je sigurnost na prvom mestu, a i njima bismo preporučili da koriste Brave samo kada krstare po nepoznatom. Pored toga, ovom browseru bi se mogle obradovati firme koje žele striktnu kontrolu nad internet sadržajem koji zaposleni posećuju.

Gordana RADOVIĆ

 
FileHippo App Manager 2.0, Kaspersky Software Updater 2.0.1, Glarysoft Software Update Pro 5.44, Filepuma Update Detector 5.44, Patch My PC Updater 4.0.1, Avira Software Updater 2.0.5, SUMo 5.7, OUTDATEfighter 1.1
FL Studio 20
Brave 0.23.19
Šta mislite o ovom tekstu?
SSuite Ex-Lex Office Pro 2.34
Far Manager 3.0
Inviska MKV Extract 6.0
UserBenchMark 2.9.4
HDCleaner 1.134
R-Drive Image 6.2
Aiseesoft Game Recorder 1.1
Corel PhotoMirage
AlbumStomp 1.56
Apeaksoft Video Converter Ultimate
HTTPS Everywhere 2018
CareUEyes 1.1.1
Firefox Download Tool 1.3.1
Photoshop Collage Templates
Self Destroying Cookies 0.1
Password Protect Video Master 8.0
Simple Sticky Notes 4.3
Sports Photo Effects

Tip:
internet pregledač
Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
588 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
brave .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera