TEST DRIVE<>
032018<><>

Tenda 4G630

Kuda do Mreže?

Iz Tende smo dobili ne tako običan ruter. Model sa oznakom 4G630 ima nekoliko funkcija: može da se koristi kao klasičan ruter, kao proširivač, a može i da pristupi internetu preko 3G/4G kartice uz odgovarajući USB modem. Sam uređaj radi na frekventnom opsegu od 2,4 gigaherca, što znači da koristi IEEE 802.11b/g/n protokol. Ovakvi uređaji se ne sreću često, ali su praktično rešenje za neke situacije.

Tenda je u kutiju spakovala ruter, LAN kabl i strujni adapter. Tu je i prateći CD, što je nešto što skoro nismo zatekli uz neki uređaj. Doduše, nije u pitanju nikakav prateći softver, već Acrobat Reader i prateća uputstva. Ima li svrhe disk ili ne kada sve ima online ili na uputstvu, ipak – tu je. Sam uređaj je manjih dimenzija sa belim sjajnim prednjim panelom i, ako nas sećanje ne vara, rekli bismo da je 4G630 spakovan u isto kućište kao i Tenda F3 (SK 8/2017). U tako mali prostor Tenda je smestila čak deset LE dioda, redom – PWR, SYS, USB, Wi-Fi, LAN(1-3), WAN, WPS i T (transmit). U uputstvu stoji da ovo „T” ne sija i da nema nikakvo značenje, te da je tu samo radi dekoracije. Zadnji panel je rezervisan za dve fiksne omnidirekcione antene od po pet dBi. Između antena su WAN, tri LAN porta, WPS/reset taster i priključak napajanje. Kao na pomenutom modelu F3, i ovde su svi portovi u jednoj boji (žuta), što može, a i ne mora da bude problem. Sa desne strane je USB 2.0 port za pomenuti USB 3G/4G modem, a Tenda tvrdi da je podržano preko 150 modela raznih proizvođača.

Korisničkom interfejsu pristupamo preko veb pregledača i IP adrese. Dočekao nas je GUI starije generacije, koji Tenda nije menjala godinama, a prepoznatljiv je po oranž tonovima, ipak, ništa manje funkcionalan. Prvi tab pod nazivom Wizard nam daje da biramo jedan od tri pomenuta moda. Ako koristimo USB modem za pristup internetu, Tenda će automatski isključiti WAN port i obrnuto. Tu je i veoma zgodna opcija Auto-Switch mod, gde zadajemo prioritet određenom internet pristupu (3G/4G ili WAN), koji će se koristiti sve dok pristup internetu na taj način postoji. Ukoliko ga nema, ruter će se automatski prebaciti na sledeći izvor. Ovo je moguće samo ako su na uređaj priključeni i WAN kabl i USB 3G/4G modem. Status tab nudi osnovne informacije o stanju svih parametara. U tabu Basic se nalaze osnovna podešavanja rutera: LAN, WAN, DNS, MAC i DHCP. Wireless sadrži postavke bežične lokalne mreže i tu treba voditi račina o sigurnosnim merama. Slučajno ili ne, Tenda je na ovom ruteru ostavila sva „vrata” širom otvorena. Potrebno je postaviti lozinke i sigurnosni mod, a može se birati između WPA/WPA2-PSK. Takođe, po defaultu je Tenda u okviru opcija isključila WPS. Postavlja se pitanje čemu onda WPS taster, ako ruter prvo moramo konfigurisati putem GUI. Podešavanja vremena, kao i nadogradnju firmvera i bekap obavljamo u opciji Tools. Preturajući po opcijama nismo mogli da se otmemo utisku da je pola opcija moglo da stane pod jedan tab. Tendina aplikacija za mobilne uređaje nema mogućnost povezivanja sa ovim ruterom.

Nažalost, nismo imali pri ruci ni jedan 3G/4G USB modem, pa nismo mogli da isprobamo kako ruter radi u 3G/4G režimu. Prema navodima proizvođača, može se koristiti neki od preko 150 modela (LTE-FDD, LTE-TD, HSPA+, HSPA/EVDO). Kombinacija USB modema i ovakvog rutera je odlična za lokacije gde je iz određenog razloga nedostupna wireless/ADSL mreža, ali jeste dostupan signal za 3G/4G mobilne uređaje. Uz USB modem kao izvor interneta korisnik će imati manje-više isto korisničko iskustvo i mogućnosti kao i neko sa ruterom povezanim na kablovsku mrežu. Sam protok zavise od provajdera, a to i ne mora da bude i hendikep. Autor ovih redova ima četiri puta brži internet kod mobilnog provajdera od onog na kome mu se zasniva kućna lokalna mreža (bežični internet provajder). Kod mobilnih mreža ima drugih limita.

Ova Tenda sa cenom od oko 3200 dinara spada u jeftinija rešenja. Tome u prilog ide i deklarisani protok od 300 Mbit/s. U našem slučaju, protok se vrteo na oko 190 Mbit/s, što sveukupno i nije loše. Što se dometa tiče, za kućnu varijantu je pokrivenost dobra, ali ništa više od toga. Već sa kojim zidom više signal slabi, a izleti na veće udaljenosti van kuće nisu poželjni. Kao da to nije dovoljno, LAN portovi su 10/100 Mbit/s i ima ih samo tri. U opcijama nema „crne liste”, kao ni dublje statistike, to jest praćenja protoka po klijentima. O eventualnim podacima i razvrstavanju protoka USB modema u odnosu na WAN izlaz nema ni traga ni glasa, a bilo bi veoma zgodno. Možemo za kraj reći da u slučaju ove Tende važi ona narodna: koliko para, toliko muzike. To naravno ne znači da je ova Tenda loša, već, naprotiv, za relativno malo novca dobijamo zgodno rešenje od kojeg ne treba očekivati previše.

Dejan PETROVIĆ

 
AMD Ryzen 5 2400G, MSI B350I Pro AC, MSI B350M Gaming Pro i MSI A320M Grenade
LC-Power AirRazor mPAD-RGB i LC-CF-RGB-COMBO
LC-Power Gaming 990B Concorde
Adata XPG Spectrix D40 DDR4 RGB 32GB Kit
Delta Amplon UPS uređaji
Gembird CHM-05 Notebook Analyzer
Acer Aspire 5 (A515-51G-55UP), Dell Inspiron 15 (5570), Asus VivoBook X505BP-BR014
ECS SKL-1000
Samsung Gear Sport
Samsung C34H890
Microlab TMN-9BT
Gembird Bluetooth Keyboard KB-BT-001
Tenda 4G630
Šta mislite o ovom tekstu?

Osnovno:
WIFi router, repeater, 3G/4G router, IEEE 802.11b/g/n, 2,4 GHz
Spoljašnost:
WAN 10/100Mbps, 3 × LAN 10/100Mbps, 2 antene 5dBi, WPS/reset
Funkcije:
Client Filter SSID, Broadcast Channel, WPA-PSK WPA2-PSK WPA WPA2 WEP, 3G/4G, PPPOE DHCP Static IP PPTP L2TP, Wireless router 3G/4G Router Universal Repeater, DHCP Server DHCP Client List DHCP Reservation, ipsec VPN PPTP L2TP, UPNP DDNS Smart Switch, Circuit Backup
Dimenzije:
171,5 × 110 × 25,3 mm
Proizvođač:
Tenda
Kontakt:
Gembird
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera