TEST DRIVE<>
032018<><>

Gembird Bluetooth Keyboard KB-BT-001

Plavi zub za pecaroše

Iz mora bežičnih tastatura dobili smo Gembirdovu tastaturu koja se sa računarom (laptopom, tabletom, slično) povezuje putem bežične Bluetooth veze, a može se upariti sa uređajima koje pogoni Windows, iOS ili Android. U pitanju je možda i najjeftinija Bluetooth tastatura na tržištu. Najjeftinije nije nužno i loše, ili možda jeste?

U kutiji se, pored tastature, dobija korisničko uputstvo i jedna AA baterija. Tastatura koju smo dobili je bele boje i sačinjena je sva od plastike. Izgledom dosta podseća na jabukolike modele od pre desetak godina, što znači da je deo sa tasterima relativno tanak, dok je onaj zadnji valjkast i u sebi krije bateriju. Sami spojevi delova plastike nisu toliko loše rešeni, ali poklopac baterije ne uliva poverenje i mora se malo pažljivije otvarati. Proizvođač tvrdi da alkalna AA baterija može da traje i do 200 sati konstantnog rada. Nije loše, ako se tastatura koristi kao dodatak kućnoj multimediji i za povremeno unošenje teksta na tabletu ili nekom sličnom uređaju. Radi povećanja autonomije, Gembird je namestio da tastatura ide na „spavanje” nekoliko sekundi nakon poslednjeg pritiska na neki taster.

Sama tastatura je puna QWERTY tastatura sa 78 tastera sa plitkim i ne tako bučnim hodom. Otpor tastera je sasvim OK i nismo osetili nelagodnost prilikom korišćenja. Tasteri ispod desnog ’Shifta’ su malo pomereni (a neki i izbačeni), ’Space’ je skraćen, pa se tako našlo mesta za kursorske tastere. Pride, tu je i ’Fn’ taster. Multimedijalni tasteri su jasno naznačeni preko funkcijskih tastera. Na gornjoj desnoj strani su tri LED, a jedna od njih signalizira kada je vreme da se baterija zameni.

Prilikom uparivanja smo imali malih problema. Naime, tastatura nije sve vreme vidljiva prilikom skeniranja zato što ide na pomenuto „spavanje”, tako da smo morali povremeno da stisnemo neki taster ne bismo li je držali „budnom”. „Pecanje” radi uparivanja uređaja i nije baš najidealnije rešenje, ali s obzirom na to da to radimo samo jednom, zažmurićemo na jedno oko. Tastatura koristi Bluetooth verzije 3.0, a, prema proizvođaču, efektivan domet je i do deset metara.

Ovom tastaturicom nismo oduševljeni, ali ni razočarani. Za taj novac – to je to. Naš savet je da je pre kupovine probate u prodavnici.

Dejan PETROVIĆ

 
AMD Ryzen 5 2400G, MSI B350I Pro AC, MSI B350M Gaming Pro i MSI A320M Grenade
LC-Power AirRazor mPAD-RGB i LC-CF-RGB-COMBO
LC-Power Gaming 990B Concorde
Adata XPG Spectrix D40 DDR4 RGB 32GB Kit
Delta Amplon UPS uređaji
Gembird CHM-05 Notebook Analyzer
Acer Aspire 5 (A515-51G-55UP), Dell Inspiron 15 (5570), Asus VivoBook X505BP-BR014
ECS SKL-1000
Samsung Gear Sport
Samsung C34H890
Microlab TMN-9BT
Gembird Bluetooth Keyboard KB-BT-001
Šta mislite o ovom tekstu?
Tenda 4G630

Osnovno:
Bluetooth tastatura
Ostalo:
AA baterija, Bluetooth 3.0, domet 10 m, dimenzije 287 × 137 × 20 mm, masa 358 g
Proizvođač:
Gembird
Kontakt:
Gembird
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera