TEST DRIVE<>
032018<><>

Delta Amplon UPS uređaji

UPS-evi za oblake

Ovom prilikom predstavljamo nešto drugačije UPS (Uninterruptible power supply) uređaje namenjene računskim centrima, data centrima, hosting provajderima i sličnim mestima gde je od prekida napajanja potrebno zaštititi ne samo dva-tri računara, već čitav oblak (cloud). Jedan ovakav uređaj, na primer, može da pokrije čitavu računarsku učionicu i da, u slučaju nestanka napajanja, sa gradske mreže pruži još nekoliko minuta vremena da se snime podaci i računari nenasilno isključe.

Tajvanska kompanija Delta Electronics specijalizovana je za snažna napajanja, neprekidiva napajanja, ormare (rack) za data centre, te opremu za njihovo hlađenje. Što se tiče UPS uređaja, u ponudi imaju sve od najmanjih, kućnih, kakve na ovim stranicama najčešće predstavljamo, koji imaju snagu od 600 do 1500 voltampera, pa sve do UPS-eva, koji su čitavi ormani i mogu da pruže i do 500.000 voltampera. Odlučili smo da vam predstavimo njihovu srednju seriju pod nazivom Amplon, a u pitanju su UPS uređaji namenjeni ugradnji u računarske ormane i na raspolaganju su modeli sa snagom od 1000 do 3000 voltampera (1-3 kVA).

Širina i visina uređaja su 440 i 89 milimetara, tako da se uklapaju u tzv. „2U” standard za računarske ormane. Uz uređaje stižu i metalne šine pomoću kojih čitav uređaj postaje jedna od fioka računarskog ormana (u ostalim fiokama su, po prirodi stvari, računari koje će napajati). Amplon UPS može da stoji i van ormana, vertikalno, i za to ima odgovarajuće postolje sa širokim stopama. Dubina ovog UPS-a je, kada ga gledamo kao fioku, od 335 do 610 milimetara, što zavisi od snage, odnosno broja ugrađenih baterija. U ovoj seriji postoje modeli od 1, 1,5, 2 i 3 kilovoltampera.

Tipično, UPS-evi su projektovani da pod punim opterećenjem (kada napajaju onoliko potrošača koliko su sposobni) pruže najmanje pet minuta rada nakon nestanka napajanja iz električne mreže. Interesantno je da je kod nekih Amplon modela moguća zamena baterija dok uređaj radi (hot swap). Takođe, jačim modelima može da se poveća snaga dodavanjem još jednog kućišta istih dimenzija, u kojem su samo dodatne baterije.

Naravno, ovo su veoma „pametni” UPS-evi, koji u svakom trenutku „znaju” sve o svom stanju. Zavisno od modela, status prikazuju lampicama ili na grafičkom displeju sa mnogo više informacija. Međutim, po prirodi stvari, ovakav UPS se povezuje sa računarom uz odgovarajući softver, pa se njegov status prati sa neke druge lokacije. Pored prostog podatka da je nestalo napajanje iz mreže, te standardnih stvari, kao što je informacija o popunjenosti baterije ili koliko je opterećen potrošačima, UPS „zna” i, na primer, kada je ventilator u njemu prestao da radi ili kada treba zameniti bateriju.

Iako su namenjeni velikim sistemima, UPS-evi iz Amplon serije mogu da posluže i u manjim firmama, na mestima gde je koncentrisan veći broj računara, kao što su škole računara, programerske firme ili projektantske, dizajnerske, audio/video ili 3D radionice.

Tihomir STANČEVIĆ

 
AMD Ryzen 5 2400G, MSI B350I Pro AC, MSI B350M Gaming Pro i MSI A320M Grenade
LC-Power AirRazor mPAD-RGB i LC-CF-RGB-COMBO
LC-Power Gaming 990B Concorde
Adata XPG Spectrix D40 DDR4 RGB 32GB Kit
Delta Amplon UPS uređaji
Šta mislite o ovom tekstu?
Gembird CHM-05 Notebook Analyzer
Acer Aspire 5 (A515-51G-55UP), Dell Inspiron 15 (5570), Asus VivoBook X505BP-BR014
ECS SKL-1000
Samsung Gear Sport
Samsung C34H890
Microlab TMN-9BT
Gembird Bluetooth Keyboard KB-BT-001
Tenda 4G630

Osnovno:
jednofazni UPS, snaga 1-3 kVA
Ostalo:
dimenzije 440 x 89 x 335-610 mm, masa 12-35 kg, smart povezivanje, izmenjive baterije, ekstenzivna samodijagnostika
Proizvođač:
Delta Electronics
Kontakt:
Sampro
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera