TEST DRIVE<>
032018<><>

ECS SKL-1000

Industrijska mašina

U prethodnom broju smo opisali jedno od rešenja tajvanske kompanije EliteGroup (ECS) na polju mini-računara, a ovom prilikom predstavljamo još jedan računar iz njihove game namenjen zahtevnijim poslovnim korisnicima. Prvi pogled na metalno kućište jasno stavlja do znanja da se o kvalitetu izrade vodilo računa. Napravom dominira velika količina gvožđurije i ostavlja utisak robusnosti koja se retko viđa čak i kod rešenja namenjenih profesionalnoj upotrebi.

Kućište je, pored samostalnog stajanja, predviđeno za montažu na zid, orman ili radnu površinu stola, za šta su ostavljeni masivni metalni držači na bokovima uređaja. Oni donekle estetski narušavaju izgled uređaja, ali višestruko uvećavaju fleksibilnost u pogledu njegove montaže. Naravno, primena nije ograničena na kancelariju, ovakav tip računara je gotovo idealno rešenje za fabrička postrojenja ili ugradnju u vozila. Broj konektora je impresivan s obzirom na dimenzije uređaja i opšti trend štednje. Pored VGA i HDMI ulaza, tu je čak šest USB portova, dva LAN porta i do šest RS232 priključaka za komunikaciju sa uređajima koji zahtevaju serijsku vezu, poput fiskalnih kasa, POS printera ili reklamnih panela. Mesta se našlo i za kombinovani PS/2 priključak tastature ili miša, kao i audio-izlaz. O detaljima se i te kako vodilo računa, pa se, recimo, priključak eksternog napajanja šrafi, tako da bez obzira na truckanje i pomeranje računara ne postoji šansa da napojni kabl ispadne iz priključka. Strujni adapter je potpisao Fortron. Njegova snaga je 60 vati, a radni napon od standardnih 12 volti čini ga kako jednostavnim u pogledu eventualne zamene kada dotraje, tako i idealnim rešenjem za instalaciju u vozila. Napomenućemo da, iako na kućištu postoji priključak za Wi-Fi antenu, sam uređaj u sebi ne sadrži Wi-Fi adapter.

Otvaranje računara nam je otkrilo prisustvo Transcendovog SSD-a kapaciteta 32 gigabajta, a tu je i mogućnost proširenja skladišnog kapaciteta putem dodatnog M.2 slota. Kako prostora u unutrašnjosti ne manjka, tu je predviđeno mesto za standardni 2,5-inčni hard-disk/SSD i naravno SATA 3.0 priključak za njegovo povezivanje. Pomenuta priprema za Wi-Fi antenu koja se nalazi na kućištu može se iskoristiti ukoliko se odlučite za ugradnju bežičnog mrežnog adaptera u računar, za šta je ostavljen jedan slobodan mini-PCIe slot. Mašina je hlađena pasivno, međutim, ECS je ostavio prostora i za dodatni ventilator, za koji je obezbeđen napojni priključak, što može biti zgodno ukoliko se računar smešta u neadekvatno hlađeni prostor. Tu je još nekolicina headera koji omogućavaju dodatno proširenje konektivnosti, a nama je posebno zapala za oko opciona LVDS (Low-voltage Differential Signaling) podrška, koja omogućava još jedan vid povezivanja direktno sa LCD panelima.

Osnova računara je koncipirana na relativno svežoj Intel SkyLake arhitekturi, a verzija koju imamo na testu dolazi sa dvojezgarnim Celeron 3955U procesorom radnog takta dva gigaherca ispraćenog sa četiri gigabajta radne memorije. Po nomenklaturi, U modeli Intel procesora spadaju u niskonaponske verzije, te je maksimalni TDP deklarisan na 15 vati, zagrevanje procesora je izrazito slabo, a performanse su, zahvaljujući svežoj arhitekturi, daleko iznad onih kod računara baziranih na Atom jezgrima, koja inače zatičemo u sličnim rešenjima. Grafički deo pokriva Intel HD520 grafički adapter, koji je adekvatan uzevši u obzir namenu računara, ali ni od njega ni od samog procesora ne treba očekivati vrhunske performanse u zahtevnim aplikacijama. Ovaj je računar namenjen da poput mazge radi u uslovima dugoročnog opterećenja sa maksimalnom pouzdanošću, mada, opet napominjemo, snage ima dovoljno za komforno izvršavanje većine zadataka kojima ovaj mališa može biti opterećen.

Cena ECS SKL-1000 računara je očekivano visoka, te iznosi oko 560 evra i pritom računar dolazi bez preinstaliranog operativnog sistema. Klijentela kojoj su potrebne mašine ovog tipa zna šta kupuje, pa ne sumnjamo da će prepoznati potencijal koji ovaj računar nudi, jer su uređaji koji su namenjeni industrijskoj upotrebi po pravilu kvalitetnije izrađeni i detaljno testirani za rad u gorim uslovima od tipične kancelarije. Izbor uređaja ovog tipa je na našem tržištu veoma mali, te je otud jasno da cena neće biti nepremostiva prepreka većini potencijalnih kupaca ove mašine.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
AMD Ryzen 5 2400G, MSI B350I Pro AC, MSI B350M Gaming Pro i MSI A320M Grenade
LC-Power AirRazor mPAD-RGB i LC-CF-RGB-COMBO
LC-Power Gaming 990B Concorde
Adata XPG Spectrix D40 DDR4 RGB 32GB Kit
Delta Amplon UPS uređaji
Gembird CHM-05 Notebook Analyzer
Acer Aspire 5 (A515-51G-55UP), Dell Inspiron 15 (5570), Asus VivoBook X505BP-BR014
ECS SKL-1000
Šta mislite o ovom tekstu?
Samsung Gear Sport
Samsung C34H890
Microlab TMN-9BT
Gembird Bluetooth Keyboard KB-BT-001
Tenda 4G630

Procesor:
Intel SkyLake Celeron 3955U 2 GHz
Memorija:
4 GB DDR3L
Skladište:
mSATA SSD 32 GB
Priključci:
HDMI, VGA, 2 × LAN, 4 × USB3.0, 2 × USB 2.0, PS/2 combo, 2 × RS232 + 4 × RS232
Dimenzije:
210 × 120 × 38 mm
Proizvođač:
Elitegroup
Kontakt:
Sampro
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera