TEST DRIVE<>
032018<><>

Gembird CHM-05 Notebook Analyzer

Prljavi Hari matičnih ploča

Na trenutak smo pomislili da nam je iz Gembirda stigla neka Arduino kompatibilna ploča, ali kada smo malo bolje pogledali, videli smo da su samo dimenzije iste. Mali PCB, koji nas je sačekao u kutiji, jeste kartica koja služi da proveri matičnu ploču laptop računara i izbaci eventualne greške na dvostrukom sedmosegmentom displeju.

CHM-05 je dizajniran tako da može da se ubode u mini-PCI, mini-PCI-E i LPC slotove. Za ova prva dva koriste se linije sa strana, dok se za LPC (low pin count) koristi devet muških hedera na sredini ploče. Uz uređaj se ne dobijaju nikakvi kablovi, tako da se za ovo poslednje moramo snalaziti. Desno od LPC-ja su dve LED za CLK i RST signal, a levo od displeja je test port (fabrički port) koji se ne koristi.

Kako ova ploča funkcioniše? Prilikom butovanja BIOS, između ostalog, generiše takozvane POST80 kodove (power-on self-test). Tester kodove jednostavno ispisuje na ekranu. Ako imamo računar sa Phoenix BIOS-om i prilikom butovanja BIOS ima problema da pokrene, recimo, PS/2 (miš), izbaciće kod „8b”. Matična ploča će prilikom butovanja izbaciti seriju grešaka, ukoliko ih ima, a CHM-05 će ih ispisati na svom displeju. Ukoliko se RST i CLK LED ne uključuju, a na displeju stoji „00”, to znači da tester ne dobija CLK signal sa matične ploče preko mini-PCI-E interfejsa, a ako se isto desi i prilikom testiranja preko mini-PCI-a i LPC-a, to znači da ili matična ne šalje CLK signal ili da jednostavno ne podržava ovaj tester. Inače, brzina očitavanja ne zavisi od testera, već od brzine butovanja samih ploča. Tester samo prenosi kodove koje BIOS i inače izbacuje prilikom butovanja.

Lista POST kodova sa njihovim značenjem, a vezano za vrstu BIOS-a, nalazi se na pratećoj dokumentaciji, koja je po običaju sitno ispisana. Od BIOS-a trenutnu podršku tester ima za Phoenix (v4.01 – 6.0), Ami (v6.24) i Tandy (v300), dok se u listi za pojedine kodove može naći i Compaq i Acer. Tester osim toga podržava 32-bitnu i 64-bitnu verziju PCI busa.

Neko će možda uz „WTF” podići jednu obrvu, ali mi mislimo da za pravog gika sedamstotinak dinara za još jedan gedžet nije mnogo. Možda nekad i zatreba.

Dejan PETROVIĆ

 
AMD Ryzen 5 2400G, MSI B350I Pro AC, MSI B350M Gaming Pro i MSI A320M Grenade
LC-Power AirRazor mPAD-RGB i LC-CF-RGB-COMBO
LC-Power Gaming 990B Concorde
Adata XPG Spectrix D40 DDR4 RGB 32GB Kit
Delta Amplon UPS uređaji
Gembird CHM-05 Notebook Analyzer
Šta mislite o ovom tekstu?
Acer Aspire 5 (A515-51G-55UP), Dell Inspiron 15 (5570), Asus VivoBook X505BP-BR014
ECS SKL-1000
Samsung Gear Sport
Samsung C34H890
Microlab TMN-9BT
Gembird Bluetooth Keyboard KB-BT-001
Tenda 4G630

Osnovno:
tester matičnih ploča
Funkcije:
dizajniran za Mini PCI, Mini PCI-E i LPC slotove, očitava POST kodove
Dimenzije:
50 × 30 × 10 mm, 12 g
Proizvođač:
Gembird
Kontakt:
Gembird
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera