PHONE ZONE<>
032018<><>

Moto Gamepad i Ipega PG-9023 Telescopic Controller

Svičizacija telefona

Igranje na mobilnim platformama odavno se više ne svodi na zmijice ili na proste match-3 puzzle igre. Poslednjih godina telefoni su postali snažne mikrokonzole na kojima debituju predstavnici svih žanrova, kao i na tradicionalnim igračkim platformama – od trkačkih igara do simulacija letenja i pucačina iz prvog lica. Iako se mobilne igre kreiraju da rade na touchscreenu kao primarnom kontrolnom mehanizmu, postoje entuzijasti (igrači i developeri) koji žele da ugođaj igranja približe klasičnom konzolnom osećaju. Otud najezda gamepadova za mobilne uređaje, otud motivacija da vam predstavimo dva gamepada koji mogu da se nađu na domaćem tržištu...

Moto Gamepad je uređaj iz Moto Mod porodice modularnih dodataka koji su namenjeni korišćenju na Motorola Moto Z i Z2 seriji mobilnih uređaja. U pitanju je najkvalitetniji gamepad namenjen mobilnim uređajima koji sam ikada probao, čija je glavna mana (ili prednost, zavisno od ugla gledanja) upotrebna ekskluzivnost za uređaje svog matičnog brenda. Nije zanemarljiva ni cena od oko 80 evra, koja je opravdana kvalitetom izrade i lakoćom korišćenja.

Za razliku od svih drugih gamepadova za Android, Moto Gamepad nije Bluetooth uređaj: ne zahteva uparivanje sa telefonom i potpuno je imun na eventualne smetnje koje proizvodi drugi aparat u okolini. Sa telefonom se povezuje kao i svaki drugi Moto Mod, fizičkom konekcijom koja je osigurana magnetom, a povezivanje i inicijalizacija traju bukvalno pola sekunde – samo „ubodete” telefon i možete da počnete sa igranjem. Svaka Android igra koja podržava Android controller API radiće automatski, baš kao i na bilo kom konkurentskom gamepadu koji radi preko Bluetooth veze. Prednost fizičke konekcije je i odsustvo input laga, mada je to nijansa koju casual igrač neće ni primetiti.

Moto Gamepad u sebi sadrži internu bateriju kapaciteta 1035 mAh, što je dovoljno za osam sati igranja u kontinuitetu. Sa zadnje strane ima „rupu” za kameru, tako da ne zahteva skidanje ukoliko tokom igranja naprasno poželite da okinete nekoliko fotki. Prednjom stranom, odnosno levim i desnim segmentom uređaja, dominiraju dve kontrolne pečurkice (thumbstick), D-pad, ’bumper+trigger’ tasteri za levi i desni kažiprst i klasična četiri tastera za palac desne ruke. Ovaj sistem je identičan svakom modernom konzolnom kontroleru, mada u ovoj mobilnoj konfiguraciji najviše podseća na Nintendo Switch. Gamepad odaje utisak čvrstog, homogenog i kvalitetnog uređaja i već na prvi pogled je jasno da se ne radi o kineskom plastikaneru. Relativno male dimenzije, posebno debljina, omogućavaju da se nosi u unutrašnjem džepu jakne, što ga čini vrlo portabilnim, pogotovo ako se često vozite prevozom.

Kakva je generalna kompatibilnost kontrolera u mobilnim igrama, pitate se. Bolja nego pre nekoliko godina, ali još uvek nedovoljna, mada se Motorola potrudila da vam olakša eksperimentisanje navođenjem koje igre podržavaju Android controller API. Gamepad sam testirao u kombinaciji sa Motorola Moto Z2 Play telefonom, na kome je bila preinstalirana Moto Game Explorer aplikacija, koja je obezbedila linkove ka svim podržanim igrama na Google Play servisu. Tih igara ima nekoliko stotina i pokrivaju sve žanrove, mada je gamepad, po logici stvari, idealan za twin stick pucačine, trkačke igre i akcione avanture iz trećeg lica. Podrška među nekim developerima je prilično nekonzistentna – sa jedne strane imamo Gameloft, koji je veliki pobornik gamepadova, a sa druge strane su praktično svi ostali, uz potpuno nasumične izuzetke. Recimo, World of Tanks Blitz funkcioniše savršeno u Gamepad modu, ali nedavno izašli World of Warships Blitz ga uopšte ne podržava, bez obzira na to što se radi o igri iz iste serije koju je napravio isti developer/izdavač (Wargaming). U trkačkim igrama, kao što su Real Racing, Asphalt 8 i Asphalt derivati (zapravo, u bezmalo bilo kojoj trci koju je napravio Gameloft), Moto Gamepad radi perfektno. Ako ste racing fanatik i dođete u priliku da probate ovaj gamepad, nećete se lako vratiti na touchscreen...

Ipega Telescopic Controller je univerzalnija, duplo jeftinija (5400 dinara), ali daleko manje portabilna gamepad opcija za telefon ili tablet. Na prvi pogled, u pitanju je klasičan Bluetooth kontroler za mobilne uređaje, ali kada ga uzmete u šake, shvatićete da ima jednu veoma dobru osobinu – teleskopske „mengele” koje služe za fiksiranje telefona u sredini uređaja. U njega možete da fiksirate bilo koji uređaj koji po dijagonali nije širi od deset inča. Telefon ili tablet se osigurava pritiskom umesto magnetom, ali opasnost od oštećenja ivica ili maske ne postoji.

Njegova ergonomska prednost u odnosu na Moto Gamepad jete odmorište za dlanove koje dugotrajno igranje čini udobnijim. Downside je, naravno, gabarit ovog gamepada, koji ga čini nepodesnim za nošenje u džepu jakne, pa čak i u manjim ramenim torbicama. Kvalitet izrade takođe nije na nivou Motorolinog gamepada – iako plastika nije škripavog tipa, ipak se vidi da ovo spada u cenovno povoljniju klasu.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
Motorola Moto X4
Moto Gamepad i Ipega PG-9023 Telescopic Controller
Šta mislite o ovom tekstu?
The Official BBC Earth Quiz
Fake Text Message
Registar Lekova
Pošta Srbije
Photos Companion
PK Fitness
Mining Observer
Breakup Help
Easy Parental Control
ProtonVPN
Who’s On My Wifi
Your Calendar Widget
DirectChat
Dub Music Player
SD Card Test

Moto Gamepad
Dimenzije:
226 × 75,9 × 24,4 mm / 140 g
Ostalo:
fizička veza sa telefonom, integrisana baterija (1035 mAh)
Proizvođač:
Motorola

Ipega PG-9023 Telescopic Controller
Dimenzije:
235 mm × 128 mm × 60 mm / 246 g
Ostalo:
Bluetooth 3.0, integrisana baterija (380 mAh), podrška za uređaje dijagonale od 4-10 inča, 5 multimedijalnih tastera
Proizvođač:
Ipega
Kontakt:
Vip mobile
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera